Opium van 22 februari 2017

Opium

Woensdag 22 februari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Te gast: Marja Pruis

Marja Pruis is schrijver, criticus en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005), Atoomgeheimen (2008) en Kus me, straf me (2011) ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs.

Genoeg nu over mij
In een wereld die zich iedere dag wéér schreeuwender aandient, kun je je afvragen hoe een mens zich ooit kan verzoenen met het feit dat hij bestaat, en dat hij daar het beste van moet maken. Tenminste, dat vraagt Marja Pruis zich af. Kijkend naar zichzelf en anderen verkent zij de vage grenzen tussen zelfhaat en ijdelheid, schoonheid en verdriet, verlegenheid en narcisme, liefde en medelijden. Wie zie je als je in de spiegel kijkt? Wat is het gastvrouwsyndroom en hoe kom je ervan af? Waarom gaat de mensheid niet aan schaamte ten onder? Wanneer is het gerechtvaardigd om ‘ik’ te schrijven? Waarom zijn vrouwen grappiger dan mannen?Genoeg nu over mij is de weerslag van lezend denken, en van denkend naar de wereld kijken.

Foto: Keke Keukelaar

Te gast: Marja Pruis
22:33   Live muziek: Felicia van den End

Fluitiste Felicia van den End begon op haar tiende met fluitspelen. Twee jaar later werd ze aangenomen in de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium, waar ze cum laude afstudeerde bij Abbie de Quant. Ze begon te spelen in het Domstad Jeugd Orkest. In 2005/2006 zette zij haar studie voort in Parijs aan het Conservatoire de Paris bij Pierre-Yves Artaud en daarna aan het Conservatoire de musique de Genève bij Jacques Zoon.

Vanavond speelt ze live in de uitzending met een strijkkwartet.

Live muziek: Felicia van den End
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Froukje van der Ploeg uit Dit is hoe het ging

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Froukje van der Ploeg uit Dit is hoe het ging

Froukje van der Ploeg is dichter en woont en werkt in Amsterdam. Ze ontving de Hollands Maandblad Poëziebeurs en werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. Ze is met grote regelmaat te gast op festivals en schrijft ook in opdracht. Ze publiceerde drie succesvolle bundels bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Kater in 2006, Zover in 2013 en Dit is hoe het ging in 2016.
Foto: Eduard Dieters

Luidspreker Luidspreker
23:19   Torenkamer - Jana Mila - Dag 3

Nooit gedacht dat ik dit na drie dagen al zou zeggen, maar het nummer zit dichtbij af! Vanmiddag kreeg ik ineens een inspiratiekick, geen ideewaar die vandaan kwam maar de woorden stroomden er tijdens het zingen vanzelf uit. Ik ben de hele middag bezig geweest met het perfectioneren van de tekst, ook heb ik een gedeelte van het nummer even rondgemaild omdat ik een beetje opbouwende kritiek wel kon gebruiken. Als ik normaal gesproken thuis zit geef ik iedereen een klein privé concertje. En dan vraag ik na afloop wat ze ervan vinden. In de torenkamer gaat dat wat moeilijker.


Het verrast me wat voor nummer eruit gekomen is, de melodieën zijn een beetje weemoedig en in z’n geheel vind ik het nummer bijna sprookjesachtig. Ondanks het feit dat ik nog veel verbetering hoor ben ik wel tevreden met wat we tot nu toe hebben. Onder druk een nummer schrijven is niet makkelijk, vooral als je wil dat het nummer oprecht is. Het klinkt echt ongelooflijk cheesy, maar ik wil dat elk nummer dat ik schrijf echt uit mijn hart komt. En van dit nummer weet ik zeker dat het zo is. In de avond hebben we het nog een paar keer gespeeld. De melodie van het refrein herhaalt zich nu constant in mijn hoofd. Morgen gaan we het nummer opnemen. Dan moet het dus zo goed als af zijn en moeten we het vlekkeloos kunnen spelen. Ik heb nog nooit iets professioneel opgenomen. Dus dat wordt nog een uitdaging, maar ik heb er zin in!

Muziek in deze uitzending

Uitzending 22 februari 2017

22:32

Piazzolla, Astor

Tango Etude nr.4: "Lento Meditativo", for flute solo

End, Felicia van den

NVT

NVT

22:36

Monteverdi, Claudio

L'Incoronazione di Poppea ; Akte III - aria, "Pur ti miro, pur ti godo"

Pluhar, Christina

Rial, Nuria [Poppea; sopraan] & Jaroussky, Philippe [Nero; countertenor] & L'Arpeggiata

Virgin Classics

5099923614000

22:40

Mozart, Wolfgang Amadeus

Maurerische Trauermusik KV.477 (KV.479a)

Staatskapelle Dresden

Schreier, Peter

PHILIPS

446 240-2

22:45

Barber, Samuel

Agnus Dei, op.11

Hill, Martin

Choir of Westminster Cathedral

Bayard

S 325854

22:49

Händel, Georg Friedrich

Acis & Galatea HWV.49a ; Akte I - duet, "Happy, happy we!"

Orchestra of the Age of Enlightenment

Bicket, Harry

Royal, Kate [sopraan] & Bostridge, Ian [tenor] & Robson, Anthony [hobo]

EMI Classics

3822432

22:51

Reger, Max

Serenade voor fluit, viool en altviool, op.141a, deel II, "Larghetto"

End, Felicia van den & Ysaÿe Trio

NVT

NVT

22:55

Reger, Max

Serenade voor fluit, viool en altviool, op.141a, deel III, "Presto"

End, Felicia van den & Ysaÿe Trio

NVT

NVT

23:00

Richter, Max

On the nature of daylight

Richter, Max [piano]

MILAN

M2-36629

23:07

Richter, Max

The Leftovers, fragmenten

Richter, Max [piano en electronica]

Silva Screen

SILLP1485

23:13

Newman, Thomas

American beauty ; "American beauty"

Newman, Thomas [piano] & Dukov, Bruce [viool met elektronische arpeggios] & Smith, Chas [elektrisch gitaar] & Doering, George [dulciaan] & Budd, George [basfluit met effecten & phonograaf] & Tavaglione, Steve [ewi] & Cox, Rick [bas tinwistle]

Universal Music B.V.

00600445023321