Opium van 10 oktober 2017

Opium

Dinsdag 10 oktober 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek: TIHMS - Ioana Cristina Goicea & Andrei Banciu

The International Holland Music Sessions: Ioana Cristina Goicea & Andrei Banciu

Ioana Cristina Goicea (viool) en Andrei Banciu (piano) komen beide uit Roemenië en spelen live in de uitzending. Muziek van Kreisler, Bartók en Debussy.

Live muziek: TIHMS - Ioana Cristina Goicea & Andrei Banciu
22:33   Te gast: Birgit Boelens

Voor het eerst in haar bestaan wijdt de Hermitage Amsterdam een tentoonstelling aan een van de opzienbarendste schatten van de Hermitage in St. Petersburg: Hollandse Meesters: ‘De Kroonjuwelen van de Hermitage’.

Voor de tentoonstelling ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren’ zijn drieënzestig werken van vijftigschilders geselecteerd, waaronder maar liefst zes schilderijen van Rembrandt.

Alle grote meesters zijn vertegenwoordigd. De Hermitage collectie telt ruim 1500 schilderijen en is daarmee de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland.

Wereldberoemde schilderijen als Rembrandt’s ‘Flora’ en ‘Jonge vrouwen met oorbellen’, een van Frans Hals’ befaamde mannenportretten en ‘De Nieuwmarkt in Amsterdam’ van Bartholomeus van der Helst.  Maar ook schilderijen van Willem Kalf, Gerard van Honthorst, Paulus Potter en Emanuel de Witte. 
Historiestukken, landschappen, portretten, stillevens, taferelen uit het dagelijks leven, zeegezichten en kerkinterieurs.

In Opium een gesprek met Birgit Boelens, tentoonstellingsconservator bij de Hermitage Amsterdam en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Te gast: Birgit Boelens
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Lidewijde Paris leest Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Lidewijde Paris leest Het kleine meisje van meneer Linh van Phillippe Claudel

Lidewijde Paris werkte 25 jaar in het boekenvak als redacteur en uitgever. Ze was copywriter, boekverkoper, etaleur, interviewer, gastprofessor in Hamburg, journalist en docent schrijven en lezen. April 2016 startte ze met De Lees!ambassade die het literaire lezen op een toegankelijke en sprankelende manier wil bevorderen. In september 2016 verscheen haar boek Hoe lees ik? dat dit initiatief kracht bij zet. Ze reist door het land met lezingen, workshops, interactieve lessen en werkt aan een vervolg op Hoe lees ik?.

23:03   Anne Stalinski - Dag 2

Op dinsdag ben ik vastbesloten veel werk te verzetten. Mààr eerst een wandeling door het park. Mensen laten hun hond uit, mannen doen oefeningen waar je ongetwijfeld super gespierd van wordt, een vrouw knuffelt een boom. Als ik eenmaal in mijn torenkamer ben bekijk ik mijn planning. Ik zou vandaag één grote tekening maken, en nog een kleinere. Ik ben erg onrustig en heb geen goed papier, dus wandel ik in mijn veel te warme winterjas naar een kunstenaarsbenodigdheden winkel. Zweterig kom ik daar aan, mààr ik zie direct een aanbieding voor een stapel papier. 


In mijn enthousiasme koop ik een heel pak. Eenmaal weer terug in de torenkamer blijkt het veel dunner te zijn dan ik dacht. Wat nu?


Ik vraag me sowieso veel af ‘Wat nu?’ vandaag. Ik had me voorgenomen om beeldend onderzoek te doen naar mijn graphic novel. Vond ik mooi klinken, beeldend onderzoek, maar hoe ga ik dat aanpakken? Ik besluit een grote overzichtsplaat van de supermarkt te schetsen, en losse tekeningen te maken. Het is nog maar dinsdag, vandaag mag ik nog experimenteren


 Omdat ik het dunne papier niet te veel wil belasten werk ik met zwart en één steunkleur en dat vind ik er verrassend leuk uitzien. Aan het einde van de dag vouw ik de papieren doormidden en plak ze aan elkaar als een grote leporello. De tekeningen zijn allemaal doormidden gevouwen en zo ontstaan er nieuwe combinaties van beeld.


Verder ben ik vandaag tijdens één van mijn wandelingen een oud vrouwtje tegengekomen dat exact lijkt op het oude vrouwtje dat in mijn boek voorkomt! Ik werd bijna aangereden toen ik haar zag want ik bleef stil staan, verdraaide mijn nek, midden op een zebrapad. Gevaarlijk. Ik maakte snel een foto, waarop ze toevallig net richting een supermarkt loopt!


Morgen ga ik eens kijken of mijn experimenten goed genoeg zijn om verder uitgewerkt en aangescherpt te worden.


IMG_9157.jpg


IMG_9166.JPG


IMG_9174.JPG


IMG_9169.JPG


IMG_9168.JPG

Anne Stalinski - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 10 oktober 2017

22:30

Dopper, Cornelis

Symfonie nr.3, "Rembrandt" - deel III, "Allegro"

Residentie Orkest

Bamert, Matthias

Chandos

CHAN 9923

22:32

Kreisler, Fritz

La gitana

Goicea, Ioana Cristina [viool] & Banciu, Andrei [piano]

NVT

NVT

22:35

Mozart, Wolfgang Amadeus

Don Giovanni KV.527 ; Akte I - duet, "La ci darem la mano"

English Baroque Soloists

Gardiner, John Eliott

Gilfry, Rodney [Don Giovanni, bariton] & James, Eirian [Zerlina, sopraan]

Archiv

445 870-2

22:39

Debussy, Claude

Beau soir

Goicea, Ioana Cristina [viool] & Banciu, Andrei [piano]

NVT

NVT

22:41

Huygens, Constantijn

Pathodia sacra et profana, 1647 ; Caccia amorosa

Verhaar, Oscar [countertenor] & Niessen, Michiel [Luit]

Quintone

Q 14001

22:43

Bartok, Bela

Roemeense volksdansen (6) Sz.56 - compleet

Goicea, Ioana Cristina [viool] & Banciu, Andrei [piano]

NVT

NVT

22:49

Mahler, Gustav

Symfonie nr.4 in G gr.t. - compleet

Nederlands Philharmonisch Orkest

Albrecht, Marc

Watts, Elizabeth [sopraan]

NVT

NVT