Opium van 21 februari 2017

Opium

Dinsdag 21 februari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek: Anass Habib en het Safar Ensemble

De Marokkaanse zanger en zangleraar Anass Habib werd in 1980 geboren in Fez en woont nu zo'n vier jaar in Nederland. Al vanaf zijn vijfde zong hij klassieke Arabische melodieën met zijn familie. Habib woonde in Syrië en Libanon, waar hij traditionele Arabische, Aramese en Byzantijnse muziek studeerde. Hij kreeg les van o.a. Said Qoteb en Ahmed Kaddah. Habib zingt in Arabische dialecten, Syrisch, oud-Grieks, Frans, Spaans en Engels.

Vanavond zingt hij samen met het Safar Ensemble.

Foto: Bram Petraeus

Live muziek: Anass Habib en het Safar Ensemble
22:33   Te gast: Bram de Klerck

Gastconservator Bram de Klerck, universitair docent kunstgeschiedenis van de renaissance en barok aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is vanavond te gast. Hij komt praten over de tentoonstelling ‘In het hart van de Renaissance’ in het Rijksmuseum Twenthe.

In een unieke samenwerking met de Piancoteca Tosio Martinengo in Brescia, Italië, organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling van 45 topstukken van de 16e-eeuwse Italiaanse schilderkunst, met werken van Rafaël, Bellini, Titiaan, Tintoretto en Moretto.


'Aanbidding van de herders' door Bernardino Licino


'Portret van een edelman met een fluit' door Gerolamo Savoldo

Te gast: Bram de Klerck
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Haro Kraak uit Lekhoofd

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Haro Kraak uit Lekhoofd

Haro Kraak (1986) is verslaggever en tv-recensent van de Volkskrant. Hij publiceerde korte verhalen in Revisor en De Optimist. In september verscheen zijn debuutroman Lekhoofd, over een jongen die geluiden kan proeven en letters en cijfers in kleuren.

23:03   Torenkamer - Jana Mila - Dag 2

Het was een productieve ochtend. We stonden vroeg op om te werken aan het nummer, dat was een beetje onwennig voor mij omdat ik meestal in de avond schrijf of zelfs 's nachts hoesten. Ik speel met Joey Doorten op gitaar en ook Violiste Shadi Haydarlou kwam langs om invulling te geven aan het nummer. Ik was gelijk betoverd door haar prachtige spel. Dat er viool gespeeld wordt bij een van mijn nummers is toch wel echt een droom die is uitgekomen. Het was de eerste keer dat we samen speelden, maar het klikte goed. We zijn van plan om na de torenkamer zeker nog samen verder te gaan met muziek maken! Ik heb gister vrijwel alleen een refrein geschreven. 


Het couplet was er nog niet en daar bleven we een beetje steken. Vanochtend probeerde ik verder te schrijven maar het frustreerde me dat ik maar niet tevreden kon worden. Het angstaanjagende idee bekroop me dat veel mensen benieuwd zijn naar wat ik ga schrijven en dat er waarschijnlijk nu al verwachtingen in de lucht hangen. Ik kwam na de repetitie niet echt verder, maar in plaats van te stressen heb ik me daarbij neergelegd. Als ik er zin in heb ga ik verder met schrijven. Inspiratie kan ik niet uit mezelf wringen en dat moet ik ook niet willen. Het is me wel gelukt een melodielijn te verzinnen voor het couplet en refrein, tekst verzinnen vind ik vaak het moeilijkst omdat ik daar veel te perfectionistisch in ben. De melodielijn van het nummer en het instrumentale stuk dat we bedacht hebben na het refrein klinken heel krachtig. Toen we het aan het spelen waren bedacht ik me dat dit nummer aanmoedigend kan zijn op wat voor manier dan ook en daar ga ik mijn tekst op baseren. Ikzelf heb de afgelopen tijd veel overwonnen. Een jaar geleden speelde ik het liefst in mijn slaapkamertje en had ik zoiets als dit nooit gedaan, puur uit angst om te falen. Ik wil dat dit nummer klinkt als een peptalk, voor iedereen die dat nodig heeft, maar dan in melodieën.

Torenkamer - Jana Mila - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 21 februari 2017

22:32

al Khoulaii, Kamel

Aatini Bikra Dinani: Mouachah

Habib, Anass [zang] & Yilmaz, Goksel [Bağlama] & Salameh, Modar [percussie/gitaar] & Kem, Sando [contrabas] & Safia, Haytham [oed] & Salameh, Modar [percussie]

NVT

NVT

22:36

Santacroce, Francesco

Cum invocarem

Malavasi, Marina

Nuovo Coro Polifonico di Treviso

Rivoalto

CRR 9901

22:41

Britten, Benjamin

Sonnets of Michelangelo (7), op.22 - deel III, ''Sonnet XXX: Veggio co' bei vostri occhi un dolce lume"

Bostridge, Ian [tenor] & Pappano, Antonio [piano]

EMI

4334302

22:44

Le Jeune, Claude

Le chant de l'Alouette

Ensemble Les Elements

Ensemble Clement Janequin

Harmonia Mundi

HMC 901182

22:48

trad.

Allala Wlala

Habib, Anass [zang] & Yilmaz, Goksel [Bağlama] & Salameh, Modar [percussie/gitaar] & Kem, Sando [contrabas] & Safia, Haytham [oed] & Salameh, Modar [percussie]

NVT

NVT

22:52

trad.

Fog el Nakhal

Habib, Anass [zang] & Yilmaz, Goksel [Bağlama] & Salameh, Modar [percussie/gitaar] & Kem, Sando [contrabas] & Safia, Haytham [oed] & Salameh, Modar [percussie]

NVT

NVT

22:56

Monteverdi, Claudio

Vespro della Beata Vergine, 1610 (Mariavespers) ; Hymnus, "Ave maris stella"

Christophers, Harry

Davidson, Grace [sopraan] & Mobbs, Charlotte [sopraan] & Dougan, Eamonn [bas] & The Sixteen

Coro

COR16126

23:04

Monteverdi, Claudio

Vespro della Beata Vergine, 1610 (Mariavespers) ; Magnificat

Christophers, Harry

Davidson, Grace [sopraan] & Mobbs, Charlotte [sopraan] & Dobell, Mark [tenor] & Berridge, Simon [tenor] & Budd, Jeremy [tenor] & Davies, Ben [bas] & Dougan, Eamonn [bas] & The Sixteen

Bis

1473

23:22

Debussy, Claude

Sonate voor fluit, harp en altviool in F gr.t. - deel I, "Pastorale. Lento, dolce rubato"

Blassel, Sylvain [harp] & End, Felicia van den [fluit] & Majoor, Maria-Paula [altviool]

NVT

NVT