Opium van 24 januari 2017

Opium

Dinsdag 24 januari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Live muziek: Antoninkwartet & Lidy Blijdorp

Het Antoninkwartet, bestaande uit de violisten Ruña 't Hart en Shin Sihan, altviolist Robin van Gameren en celliste Amke te Wies, werd in oktober 2009 opgericht en is ontstaan uit strijkersensemble de Fancy Fiddlers o.l.v. Coosje Wijzenbeek. De leden hebben een grote liefde voor de kamermuziek en het kwartetspel in het bijzonder. Ze zoeken naar nieuwe interpretaties van de muziek en contact met het publiek tijdens de concerten. De kwartetleden zijn studenten van Vera Beths en Jelena Ocic en studeren aan de conservatoria van Amsterdam en den Haag.

Vanavond vormen ze een kwintet met celliste Lidy Blijdorp erbij.

Live muziek: Antoninkwartet & Lidy Blijdorp
22:33   Te gast: Jeroen Lopes Cardozo

Het Orkest van de Achttiende eeuw bestaat 35 jaar. Feest dus. Na spectaculaire uitvoeringen van alle symfonieën en de Missa Solemnis van Beethoven, staat nu de uitvoering van Beethovens enige opera, Fidelio op het programma.

De regie is in handen van Jeroen Lopes Cardozo, hij begon zijn professionele loopbaan als regisseur met de productie van Benjamin Britten’s kerkopera CURLEW RIVER. Kort daarna werd hij gevraagd artistiek leider te worden van De Kleine Opera Stichting, waar hij meer dan 12 jaar nieuw Nederandse opera’sproduceerde en regisseerde. Hij regisseerde ook musicals en shows en werkte onder meer als Resident Director bij Joop van de Ende Theater Producties voor The Phantom of the Opera. In binnen- en buitenland regisseerde hij opera’s van o.a. Mozart, Offenbach, Wagner Purcell, Pucini en Britten.

Te gast: Jeroen Lopes Cardozo
Luidspreker Luidspreker
23:57   Slaapservice: Joke van Leeuwen - Vier manieren om op iemand te wachten

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Joke van Leeuwen - Vier manieren om op iemand te wachten

Joke van Leeuwen is auteur, dichter, tekenaar en performer, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Haar werk werd veelvuldig vertaald, en bekroond met onder meer de Theo Thijssenprijs, de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huygensprijs. Van 2008 tot 2010 was ze stadsdichter van haar woonplaats Antwerpen, en momenteel schrijft ze, als Dichter der Nederlanden, Nederbelgische poëzie. Haar voorlaatste roman 'Feest van het Begin' kreeg de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen haar nieuwe romen, 'De Onervarenen'.

23:03   De Torenkamer - Bart Eysink Smeets - Dag 2

Dit plan (echte kauw op plastic kauw lokken en dan een foto maken) krijgt een spannende ondertoon. Lukt het Bart om vóór donderdag 16:00 het bestand aan te leveren bij fotolab Kiekie?


Het ziet er niet zo goed uit. De enige vogels die mijn goedbedoelde pindakaas, zaadjes en anijsolie (ja, anijsolie ja) hebben gevonden zijn een paar duiven, maar die hebben ook nog geen zitpoging gedaan. Een rondje in het Vondelpark vertelt mij dat het niet goed gaat met de kauwen in het algemeen. Af en toe een paartje kauwen, meer is het niet. De grasparkiet en de kokmeeuw, die zijn er wel te vinden. De kauw delft helaas het onderspit.


Niet te snel opgeven, zeg ik tegen mezelf. Bij vogels moet je geduld hebben, dat weet ik. Toch vind ik het moeilijk. Morgen ga ik misschien toch zelf naar de kauw toe. Als de kauw niet naar Mozes toe komt gaat Mozes wel naar de kauw toe. Ik ga hem zoeken en vertroetelen, totdat hij niet meer van zijn plastic vriendje af wilt.Ik kan wel een oproepje doen, aan u: de bloglezer. Als u nou een kauw ziet in de achtertuin, wilt u hem dan vragen om heel even een plaatsje te nemen op mijn plastic kauw? Het is aan de linkerkant van VondelCS. Niet te missen.


En natuurlijk de haiku


Een vogelhaiku

een duif zegt haiku

een koe kijkt naar boven 

en hij zegt: hai duif

IMG_3792.jpg

De Torenkamer - Bart Eysink Smeets - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 24 januari 2017

22:30

Rameau, Jean-Philippe

Les Indes galantes ; "Air pour les Sauvages"

Orkest van de Achttiende Eeuw

Brüggen, Frans

PHILIPS

464 662-2

22:31

Schubert, Franz

Strijkkwintet D.956, op.posth.163 in C gr.t. - deel I, "Allegro ma non troppo"

Antonin kwartet & Lidy Blijdorp [cello] & Hart, Ruña 't [viool] & Sihan, Shin [viool] & Gameren, Robin van [altviool] & Vaz. Isabel [cello]

NVT

NVT

22:35

Beethoven, Ludwig van

Fidelio, op.72 ; Akte I - kwartet, "Mir ist so wunderbar"

Chamber Orchestra of Europe

Harnoncourt, Nikolaus

Bonney, Barbara [Marzelline; sopraan] & Margiono, Charlotte [Leonore; sopraan] & Walt, Deon van der [Jaquino; tenor] & Polgár, László [Rocco; bas]

Teldec

4509-94560-2

22:40

Monteverdi, Claudio

L'Orfeo, favola in musica ; Akte II - compleet

Jacobs, René

Dale, Laurence [Orfeo; tenor] & Larmore, Jennifer [ Messaggiera; mezzosopraan] & Concerto Vocale

Harmonia Mundi

HMC 901553.54

22:44

Beethoven, Ludwig van

Fidelio; Abscheulicher! Wo eilst du hin?

onbekend

Driehuys, Leo

Brouwenstijn, Gre [sopraan]

EMI Classics

EMI 5658232

22:51

Schubert, Franz

Strijkkwintet D.956, op.posth.163 in C gr.t. - deel II, "Adagio"

Antonin kwartet & Lidy Blijdorp [cello] & Hart, Ruña 't [viool] & Sihan, Shin [viool] & Gameren, Robin van [altviool] & Vaz, Isabel [cello]

NVT

NVT

22:55

Schubert, Franz

Strijkkwintet D.956, op.posth.163 in C gr.t. - deel IV, "Allegretto"

Antonin kwartet & Lidy Blijdorp [cello] & Hart, Ruña 't [viool] & Sihan, Shin [viool] & Gameren, Robin van [altviool] & Vaz, Isabel [cello]

NVT

NVT

22:59

Beethoven, Ludwig van

Symfonie nr.9 op.125, deel IV

Orkest van de Achttiende Eeuw

Brüggen, Frans

Nash, Rebecca [sopraan] & Brummelstroete, Wilke te [mezzosopraan] & Beekman, Marcel [tenor] & Tews, Michael [bas] & Laurens Collegium Rotterdam; Laurenscantorij

Glossa

GCDSA 921116

23:21

Satie, Erik

Gnossiennes (6) - nr.1 (Arr.)

Meijer, Lavinia [harp]

Sony Classical

88875046402