Opium van 3 januari 2017

Opium

Dinsdag 3 januari 2017, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast en live muziek: Bram van Sambeek

Fagottist Bram van Sambeek is te gast. Eind vorig jaar kwam zijn de nieuwe cd uit. Hierop werken van de Finse componisten Kalevi Aho en Sebastian Fagerlund. Fagerlund (componist in residence bij Het Concertgebouw) schreef speciaal voor Van Sambeek een het fagotconcert dat op deze cd te horen is. Ook staat er een fagotconcert van Aho op. Van Sambeek wordt begeleid door het FInse Lahti Symphony Orchestra. Naast de concerten staan er nog twee solostukken voor fagot op de cd. Vanavond vertelt hij over de cd, zijn toekomstplannen en natuurlijk neemt hij zijn fagot mee.
Foto: Marco Borggreve

Te gast en live muziek: Bram van Sambeek
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Lidewijde Paris leest Lijmen van Willem Elsschot

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen. Vanavond: 

Lidewijde Paris leest Lijmen van Willem Elsschot


Lidewijde Paris werkte 25 jaar in het boekenvak als redacteur en uitgever. Ze was copywriter, boekverkoper, etaleur, interviewer, gastprofessor in Hamburg, journalist en docent schrijven en lezen. April 2016 startte ze met De Lees!ambassade die het literaire lezen op een toegankelijke en sprankelende manier wil bevorderen. In september 2016 verscheen haar boek Hoe lees ik? dat dit initiatief kracht bij zet. Ze reist door het land met lezingen, workshops, interactieve lessen en werkt aan een vervolg op Hoe lees ik?.

23:03   De Torenkamer - Lotte Lentes - Dag 2

De baas zijn


Op een van de vele fora voor micronaties is een week geleden een nieuwe entry gepost in de categorie ‘government’: ‘What is the day to day role/life of a dictator vs a democratic head of state?’ vraagt gebruiker GovLynxia. Er zijn acht reacties onder geplaatst, waaronder een uiteenzetting over verschillende type dictators (mediageniek/mediaschuw, showpony’s/controlfreaks) en iemand die de contactpagina van het Witte Huis tipt voor het opvragen van het dagelijkse schema van president Obama. ‘Day to day with both, is to show authority.’ antwoordde RJ the I als laatste. De praktische vraag van GovLynxia is een van de minst populaire op het forum, veel liever wordt er gediscussieerd over abstractere thema’s als politieke ideologieën, diplomatieke betrekkingen of nieuwe valuta en belastingstelsels door een bonte stoet aan koningen, hertoginnen, keizers, presidenten, ambassadeurs en tsaren. De staatshoofden die actief zijn op dit forum hebben allemaal hun eigen staat uitgeroepen, zogenaamde micronaties. Ze schreven een grondwet, zochten inwoners en een stuk land, kortom: ze deden heel veel moeite om ergens de baas over te kunnen zijn. 

In de zomervakantie van 1998 bewoonde ik samen met mijn buurmeisje Elisa voor drie dagen een boomhut in een stukje niemandsland aan de rand van onze achtertuinen. De boomhut bestond uit twee compartimenten: een woonkamer met een ingebouwde bank en tafel, en een slaapvertrek waar precies twee matjes pasten. We besloten naast de boom waarin de hut zich bevond ook tien vierkante meter gras te confisqueren. We zetten het af met goud cadeaulint en doopten het geheel om tot Koninkrijk Kakelbont. Geen liefdevolle verwijzing naar ons favoriete kinderboek, maar een openlijke steek naar de kroon van Pipi Langkous herself. Zij een villa, wij een monarchie. Na drie dagen ging het mis. Wat begon als een discussie over wiens taak het was de hut schoon en opgeruimd te houden, eindigde in een uren durende onderhandeling over de verdeling van de macht. Want wie bepaalde de regels in Koninkrijk Kakelbont en wie volgde ze op? We waren het er over eens dat twee kapiteins op een schip er eentje te veel was, maar geen van ons tweeën bleek de rol van onderdaan op zich te willen nemen.Dat de boomhut door Elisa’s vader was gebouwd, bleek uiteindelijk het argument dat alle andere argumenten in een klap van tafel veegde. Tegen de tijd dat ik mijn verlies aanvaardde, waren de onderlinge verhoudingen al zodanig verpest dat ik direct van haar grondgebied werd verbannen. Ik moest onder het gouden cadeaulint door, terug naar mijn eigen slaapkamer. Mijn moeder troostte me door te zeggen dat de baas zijn niet altijd even leuk is, dat er ook veel verantwoordelijkheden bij komen kijken en dat machtige mensen vaak heel eenzaam zijn. ‘Kijk maar naar Elisa,’ zei ze, ‘die heeft nu een boomhut, maar niemand om tegen te praten.’Ik keek uit over onze achtertuin, naar het gouden lint dat zachtjes op en neer bewoog, het blanke hout van de hut.‘Wie heeft er nog mensen nodig om tegen te kunnen praten,’ dacht ik, ‘als je de baas van alles bent.’ 

uzupis2.JPG

De Torenkamer - Lotte Lentes - Dag 2

Muziek in deze uitzending

Uitzending 3 januari 2017

22:31

Dubois, Pierre Max

Sonatine tango voor fagot en piano (1984) - deel II, "Scherzando"

Sambeek, Bram van [fagot] & Corver, Ellen [piano]

Brilliant Classics

9252

22:39

Aho, Kalevi

Concert voor fagot en orkest - deel 1, "Andante" (fragment)

Lahti Symfonieorkest

Slobodeniouk, Dima

Sambeek, Bram van [fagot]

Bis

BIS-2206

22:49

Ravel, Maurice

Sonatine voor piano - deel III, "Animé" (Arr.)

Orlando Quintet

Brillant Classics

94772

23:01

Fagerlund, Sebastian

Woodlands

Sambeek, Bram van [fagot]

NVT

nvt

23:22

Fagerlund, Sebastian

Mana, Concert voor fagot en orkest (fragment)

Lahti Symfonieorkest

Kamu, Okko

Sambeek, Bram van [fagot]

Bis

Bis-2206

23:29

Hagen, Earle

Harlem Nocturne

Gatton, Danny [gitaar]

ELEKTRA

7559-61465-2

23:30

Hagen, Earle

Harlem Nocturne (Arr.)

Sambeek, Bram van [fagot] & Stotijn, Rick [contrabas] & Figee, Sven [Hammondorgel] & Korff de Gidts, Marijn [drums]

Brilliant Classics

9252

23:38

Mahler, Gustav

Symfonie nr.7 in e kl.t. - deel 2, "Nachtmusik I"

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Gergiev, Valery

NVT

nvt

23:55

Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Berceuse, op.72 nr.2

Ashkenazy, Vladimir [piano]

DECCA

466 562-2 DH