Opium op 4 van 25 augustus 2016

Opium op 4

Donderdag 25 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek!
Luidspreker Luidspreker
22:31   Te gast - Winnaar Amsterdamprijs voor de Kunst

Schrijfster Annejet van der Zijl heeft Amsterdamprijs voor de kunst gewonnen in de categorie 'bewezen kwalitieti'.


Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit.

De genomineerden zijn: Daria Bukvić, Tin Men and The Telephone, Stichting Brotherhood4Real (categorie Stimuleringsprijs), Wende, Joris Laarman, Sadettin Kirmizıyüz (Beste Prestatie), Lotte de Beer, Maria Barnas en Annejet van der Zijl (Bewezen Kwaliteit).

22:34   Live muziek - Windsor Consort

Het Windsor Consort is een nieuws vocaal ensemble dat gespecialiseerd is in de uitvoering van muziek uit de Renaissance en Barok. Het consort bestaat uit:
Mónica Monteiro, sopraan
Victoria Cassano, mezzosopraan
William Knight, João Moreira, tenor
Andrew Hopper, bas

Het Windsor Consort zal komende zaterdag te horen zijn tijdens het Festivan Oude Muziek Utrecht.

Live muziek - Windsor Consort
22:37   De Torenkamer - Bianca Filius - Dag 4

Op de een na laatste dag in de Torenkamer begint er een beetje druk op te staan; ik wil morgen toch echt wat foto’s kunnen presenteren waar ik tevreden over ben, en die heb ik nog niet echt. 


Ik ga verder met de uitgeknipte stukken karton, plaats deze voor de planten, maar dit pakt niet uit zoals ik dat wil. Ik heb niet het juiste statief om de foto’s verticaal vast te leggen, en dit is toch echt wel nodig bij deze foto’s. Daarnaast worden ze al snel weer te druk en rommelig.


De tijd tikt verder, maar niet bepaald rustig; de uren vliegen voorbij als ik hier aan het werk ben. Ik besluit nogmaals iets nieuws te proberen, een idee dat ik voordat ik de torenkamer in ging al in gedachten had. Ik had maandag vier spiegels meegenomen om wat mee te experimenteren. Ik plaats de glow-in-the-dark planten op en voor de spiegels, om ze vervolgens weer in de donkere kamer vast te leggen. En gelukkig; dit heeft toch wel een mooi effect! Ik blijf er nog wat uurtjes mee doorgaan, tot dat ik enkele interessante foto’s heb gemaakt. Ondertussen wordt de Torenkamer met deze temperaturen steeds benauwder (gelukkig houden de dikke zwarte gordijnen die ik heb opgehangen nog wel wat hitte tegen), en op een gegeven moment moet ik er echt even uit – even een stukje wandelen.


In die tussentijd bedenk ik me dat ik het mezelf ook niet al te moeilijk moet maken, misschien ben ik wel wat te veeleisend. Ik heb deze week zo veel nieuwe dingen geprobeerd, en daardoor sowieso alweer veel nieuwe inzichten gekregen in wat wel en niet werkt met de verf. En hoewel ik natuurlijk het liefst mijn allerbeste werk zou willen maken in mijn week hieraan het Vondelpark, is dat misschien ook niet realistisch. De foto’s die ik in het verleden heb gemaakt waar ik het meest trots op ben, daar heb ik maanden naartoe gewerkt. Om dat nu allemaal binnen een week te doen, dat kan misschien wel helemaal niet. De foto’s met de spiegels zijn in ieder geval een interessante stap, en ik denk dat ik deze morgen als mijn eindwerk zal gaantonen. Morgenochtend zal ik er nog een paar laatsten bijmaken met wat andere planten, en dan word het vast een interessante nieuwe serie.
De Torenkamer - Bianca Filius - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Ezra Hakze - Winterslaap

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Ezra Hakze - Winterslaap

Ezra Hakze (1993) schrijft poëzie en korte verhalen. Daarnaast studeert ze Nederlandse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en zit ze in het eerste jaar van de Schrijversvakschool. Ze woont in Amsterdam, waar ze dit jaar de voorronde van Write Now! won. Haar gedichten zijn geïnspireerd door hedendaagse dichters als Lieke Marsman, Marjolijn van Heemstra en Tjitske Jansen. 

Muziek in deze uitzending

Uitzending 25 augustus 2016

22:30

Bortkiewicz, Sergei

Aus Andersens Märchen (12), op.30 - nr.1, "Die Prinzessin auf der Erbse"

Coombs, Stephen [piano]

Hyperion

CDD 22054

22:31

Marenzio, Luca

Ah dolente partita

The Windsor Consort

NVT

nvt

22:33

Beethoven, Ludwig van

Concert voor piano en orkest nr.5, op.73 in Es gr.t., "Keizer" - deel I, "Allegro"

Großes Rundfunk-Orchester Berlin

Rother, Artur

Gieteling, Walter

Music & Arts

CD-815

22:37

Dowland, John

Time stands still

Kirkby, Emma [sopraan] & Rooley, Anthony [luit]

Bis

1475

22:42

Puccini, Giacomo

Suor Angelica ; aria, "Senza mamma"

Orchestra del Teatro dell'Opera Roma

Ferraris, Franco

Freni, Mirella [Angelica; sopraan]

EMI

CDM 7631102

22:47

Monteverdi, Claudio

O Mirtillo anima mia

The Windsor Consort

NVT

nvt

22:49

Gastoldi, Giovanni Giacomo

Cieco amor non ti cred'io

The Windsor Consort

NVT

Nvt

22:52

Mertens, Wim

Close Cover

Mertens, Wim [piano]

Les Disques Du Crépuscule

TWI 983-2

22:55

Bach, Johann Sebastian

Suite voor cello nr.4, BWV.1010 in Es gr.t.

Maisky, Mischa [cello]

Deutsche Grammophon

4154 162

23:15

Liszt, Franz

Concert voor piano en orkest nr.1, S.124 in Es gr.t. - compleet

Noord Nederlands Orkest

Boer, Pieter-Jelle de

Schaumann, Nathan [piano]

NVT

NVT