Opium op 4 van 18 augustus 2016

Opium op 4

Donderdag 18 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek!
22:30   Te gast - Dirk Draulans

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver. Al enkele jaren woont hij in de Scheldepolders, vlak bij het immer uitdijende havengebied. Daar ziet hij elk seizoen hoe mens en natuur elkaar helpen of voor de voeten lopen. In zijn natuurdagboek In de Putten volgt hij een jaar lang zijn omgeving. Het is het relaas van een leven in een conflictzone, waar mensen wonen en werken met vaak onverzoenbare belangen.

In de Putten is een boek waarin onze dubbelzinnige houding tegenover de natuur haarscherp wordt ontleed. Het is een wonderlijke ontdekkingstocht vol prachtige weidevogels, menselijke overmoed en nostalgie naar een voorbije wereld die nog helemaal anders was, maar daarom niet noodzakelijk beter.

Te gast - Dirk Draulans
22:33   Live muziek - Wei Cao

De Chinese pianist Wei Cao (1987) begon op 3-jarige leeftijd met pianospelen, op zijn 8ste verhuisde hij met zijn vader naar Shanghai om zijn muzikale opvoeding te vervolgen. In 2006 studeerde Wei af aan de Shanghai Music School - Shanghai Music Conservatory. Vervolgens ging hij studeren aan het Mozarteum in Salzburg bij Karl-Heinz Kämmerling/Andreas Weber en behaalde zowel zijn Bachelor Concert diploma (2013) en Master Solo Piano diploma (2015). In een tussenjaar in 2011 behaalde Wei zijn Virtuosity Diploma bij Aquilus Delle-Vigne in La Schola Cantorum in Parijs. Wei vervolgt zij studie bij Maestro Della-Vigne aan de Academia Internacional de Musica aan de Universiteit van Coimbra in Portugal.Wei was winnaar van de 6th Mayenne International Piano Competition in Frankrijk en won de 3de prijs bij het ZF-Musik Preis ’14 Duitsland. In 2011 trad Wei op bij het “Dozentenkonzert” en een aantal “Akademiekonzert” tijdens de International Sommerakademie Mozarteum. In Mayenne speelde hij werken van Bach, Schumann en Beethoven ten gehore in het Auditorium du Grand Nord. In 2014 trad hij op Teatro V.Basso in Ascoli Piceno waar hij werken speelde van Ravel, Skrjabin en Liszt. Wei volgt deze zomer bij TIHMS masterclasses bij Professor Bernd Goetzke.

Live muziek - Wei Cao
Luidspreker Luidspreker
23:11   De Torenkamer - De Gestampte Meisjes - Dag 3 en 4

Dag 3
Dag drie was een lange maar zeer effectieve dag. We hebben alle feedback van George Tobal laten bezinken en zijn toen hard aan het werk gegaan. We hebben om de tafel gezeten om te kijken hoe we het anders kunnen doen. En hoe we meer duidelijkheid en diepgang aan de voorstelling kunnen geven. We hebben de volgorde van sommige scenes verandert, teksten herschreven en nieuwe teksten toegevoegd. En wat helemaal mooi is… We hebben een einde! Wat heel fijn is en waar we heel blij mee zijn. We zijn vandaag ook de vloer op gegaan om te kijken dat wat we hebben omgegooid en hebben herschreven ook echt werkt. Nu heel goed teksten leren, repeteren en finetunen.

Met dit mooie weer kunnen we het natuurlijk niet laten om even uit de torenkamer te ontsnappen.

Dag 4
Vandaag moesten we even alles op een rijtje zetten. We moesten het script opnieuw aanpassen nadat we gisteren een boel hadden omgegooid. Ook hebben we onze pr tekst herschreven en hebben we de techniek gemaakt voor onze voorstelling. We konden het natuurlijk ook niet laten om even lekker in t zonnetje te gaan lunchen maar daarna weer door met e-mailen. T was een echt kantoor dagje. 

Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Mensje van Keulen uit het verhaal Haagse dames

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Mensje van Keulen uit het verhaal Haagse dames

Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam Mennie. Ze heeft een zoon en woont in Amsterdam. Van 1970 tot 1972 was ze redacteur van Propria Cures waarvoor ze schreef en literaire en politieke cartoons tekende. Hierna maakte ze te zamen met o.a. Gerrit Komrij, Theo Sontrop en Martin Ros acht jaar deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar eerste verhaal (Een bruiloft) werd gepubliceerd in 1969 in Hollands Maandblad. Haar debuut Bleekers zomer verscheen in 1972. Met de woorden : 'Dit is het,' begon de eerste recensie (door K.L. Poll in NRC Handelsblad) op deze bejubelde en al vele malen herdrukte roman die inmiddels tot de klassieken in de Nederlandse literatuur wordt gerekend. In het autobiografische Olifanten op een Web (1997), dat Mensje naar aanleiding van de dood van haar moeder schreef, is veel over haar jeugd, latere belevenissen en haar schrijverschap te vinden.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 18 augustus 2016

22:32

Haydn, Joseph

Strijkkwartet, op.64 nr.5 in D gr.t. (Hob.III, nr.63), "Lerchen" - deel IV, "Finale. Vivace"

Mosaïques Kwartet

Astrée

E 8875

22:38

Brahms, Johannes

Stukken voor piano (6), op.118 - nr.1, "Intermezzo in a kl.t."

Cao, Wei [piano]

NVT

NVT

22:47

Satie, Erik

Gnossiennes (6) - nr.1

Tharaud, Alexandre [piano]

Harmonia Mundi

902017.17

22:53

Lennon, John & McCartney, Paul

Blackbird (Arr.)

Aurora Orchestra

Collon, Nicholas

Clayton, Allan [tenor]

Warner Classics

0825646082230

23:03

Katsjatoerjan, Aram

Gayaneh ; "Sabeldans" (Arr.)

Radulovic, Nemanja [viool] & Favre-Kahn, Laure [piano] & Kovaç, Ludovit [cimbalom] & Montazaud, Nicolas [slagwerk] & Ensemble Double Sens

Deutsche Grammophon

479 3361

23:06

Rimski-Korsakov, Nikolaj

Tsaar Saltan ; De vlucht van de hommel (Arr.)

Residentie Orkest

Jarvi, Neeme

Bezaly, Sharon [fluit]

Bis

1679

23:11

Brahms, Johannes

Stukken voor piano (6), op.118 - nr.2, "Intermezzo in A gr t."

Cao, Wei [piano]

NVT

NVT

23:20

Skrjabin, Aleksandr

Etudes voor piano (12), op.8 - nr.12 in dis kl.t.

Cao, Wei [piano]

NVT

NVT

23:26

Messiaen, Olivier

Catalogue d'oiseaux, boek 1 - nr.2, "Le Loriot"

Loriod, Yvonne [piano]

Erato

2564 62162-2

23:35

Finzi, Gerals

The nightingales

Reyn, Bart van

Octopus Kamerkoor

Etcetera

KTC 1529

23:38

Respighi, Ottorino

Gli uccelli, "Vogels" - deel III, "La gallina. Allegro vivace"

Bournemouth Symphony Orchestra

Vasary, Tamas

Chandos

CHAN 8913

23:41

Respighi, Ottorino

Gli uccelli, "Vogels" - deel IV, "L'usignuolo. Andante mosso"

Bournemouth Symphony Orchestra

Vasary, Tamas

Chandos

CHAN 8913

23:46

Respighi, Ottorino

Gli uccelli, "Vogels" - deel V, "Il cuccu. Allegro"

Bournemouth Symphony Orchestra

Vasary, Tamas

Chandos

CHAN 8913

23:52

Graziani, Carlo

Concert voor cello en orkest in C gr.t. - deel II, "Larghetto grazioso con portamento"

Il Pomo d'Oro

Minasi, Riccardo

Moreau, Edgar [cello]

Erato

4605266