Opium op 4 van 11 augustus 2016

Opium op 4

Donderdag 11 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek! Vanavond presenteert Daphne Bunskoek.
22:30   Te gast - Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie.Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en treedt geregeld op. In 2013 won ze Write Now! en dit jaar verscheen haar debuutroman Het Smelt.
NRC schreef: "Geen moment verveling bij Spits debuut." 

Het Smelt
1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.Foto: Keke Keukelaar

Te gast - Lize Spit
22:33   Live muziek - Opera Spanga

Opera Spanga brengt deze zomer de klassieker Macbeth naar het Friese platteland. In het dorpje Spanga wordt dit bloedstollende drama van Shakespeare onderdeel van de omgeving. Opera Spanga fileert Macbeth tot op het bot, zodat alleen de smakelijke of onsmakelijke ingrediënten overblijven.

Opera Spanga produceert sinds 1989 op eigenzinnige wijze opera’s en operafilms in het Friese plaatsje Spanga.

Live muziek - Opera Spanga
22:36   De Torenkamer - Dag 4

Ava en ik zijn uit elkaar. Dat komt waarschijnlijk door de manier waarop een verhaal functioneert ten opzichte van een gedicht. Voor het schrijven van poëzie moet je namelijk incalculeren dat zeventig procent van wat je hebt bedacht niet in het eindproduct komt. Maar, de overige dertig procent bestaat dan wel uit het mooiste van alles, aangezien het bestaansrecht van een gedicht ‘m zit in de mooiste zinnen. Een roman heeft gemiddeld vijf wereldzinnen. ‘The life and times of Michael K.’ bijvoorbeeld, heeft er zes, terwijl ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ er vier telt. De rest is zeg maar heel goed, maar niet ‘gedichtgoed’. Anders goed. Een verhaal, dat ongeveer driehonderd pagina’s minder is, zou dan relatief gezien 0 van zulke zinnen bevatten. Dat betekent dus dat negenennegentig procent van mijn denken niet in het verhaal komt, plus, dat het ene overgebleven procentje niet eens het allermooiste mag zijn. Mijn eerste prozapoging bijvoorbeeld, van jaren geleden, had dat principe nog niet helemaal omarmd. Het resultaat was een soort Simeon ten Holt op papier. Het begint leuk, maar je eindigt altijd wiegend in een stoel met de handen over de oren. Soms wordt er ook gehuild. Er moeten ook lelijke zinnen in een verhaal, anders is het niet te doen. Er blijft dus maar weinig over van Ada om van te houden. Breekt mijn hart. 

De Torenkamer - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Tsead Bruinja - Kannen

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Tsead Bruinja - Kannen

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974)is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen en buitenland, vaak met muzikant Jaap van Keulen en soms ook met flamencodanseres Tanja van Susteren. In augustus 2015 zag Bruinja's vijfde Nederlandstalige bundel Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden het licht bij uitgeverij Cossee.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 11 augustus 2016

22:32

Elgar, Edward

Variaties voor orkest, op.36, "Enigma" ; nr.7, "Troyte"

SWR Radio-Sinfonieorchester Stuttgart

Norrington, Roger

Hänssler Classic

93.191

22:41

Verdi, Giuseppe

Macbeth ; Akte III - finale, "Ora di morte e di vendetta"

Dieren, Marcel van [bariton] & Broekhuizen, Francis van [sopraan] & Nispen, Mark van [piano]

NVT

NVT

22:49

Mozart, Wolfgang Amadeus

Requiem KV.626 in d kl.t. ; Lacrimosa

Dunedin Consort

Butt, John

Linn

CKD 449

22:57

Zimmer, Hans

Day One

Orkest

Greenaway, Gavin & Harvey, Richard

Water Tower Music

WTM39546

23:06

Verdi, Giuseppe

Macbeth ; Akte IV - finale, "Mal per me"

Dieren, Marcel van [bariton] & Broekhuizen, Francis van [sopraan] & Nispen, Mark van [piano]

NVT

NVT

23:14

Verdi, Giuseppe

Macbeth ; Akte I, "Fatal mia donna! Un murmure"

Dieren, Marcel van [bariton] & Broekhuizen, Francis van [sopraan] & Nispen, Mark van [piano]

NVT

NVT

23:20

Purcell, Henry

King Arthur Z.628 ; Akte III - aria, "What power art thou" (The cold song)

Nomi, Klaus [zang]

NVT

nvt

23:32

Nielsen, Carl

Aladdin, op.34 - compleet

Radio Filharmonisch Orkest

Märkl, Jun

NVT

NVT

23:53

Susato, Tylman & Josquin Desprez

Musyck boexken boek 3, "Alderhande danserye", 1551 ; Pavane Mille regretz (Arr.) + Mille regretz (Arr.) + Mille regres (Arr.)

Holland Baroque Society & Vloeimans, Eric [trompet]

Channel Classics

CCS SA 35613