Opium op 4 van 4 augustus 2016

Opium op 4

Donderdag 4 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek!
22:30   Te gast - Carolyn Drake

Curator Carolyn Drake is te gast.

Brasil, Beleza?!
Hedendaagse Braziliaanse beeldhouwkunst
Brazilië is het thema van de grote zomertentoonstelling van 2016 in museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag. De Olympische Spelen van 2016 zijn de aanleiding voor een ode aan de Braziliaanse beeldhouwkunst. De letterlijke vertaling van het woord beleza is schoonheid maar het wordt tegenwoordig onder jongeren en vrienden gebruikt als een begroeting of als akkoord, als een ‘What’s up?’. Beleza is een moment van reflectie, stil staan bij het nu; om vervolgens weer op te gaan in een zinderend land dat steeds in beweging is. De tentoonstelling wordt samengesteld door Carolyn Drake, onafhankelijk curator en directeur van A Tale of a Tub in Rotterdam en Alessandra Laitempergher van museum Beelden aan Zee.

Te gast - Carolyn Drake
22:33   Live muziek - Sebastiaan Kemner & Andrea Vasi

Het duo Sebastiaan Kemner & Andrea Vasi wist de jury van Dutch Classical Talent te overrompelen, aan het lachen te maken en te overtuigen. De combinatie trombone en piano vraagt om nieuw repertoire, bewerkingen en herinterpretaties, en dus om twee avontuurlijke persoonlijkheden. Kemner studeerde aan de prestigieuze Herbert von Karajan Akademie van de Berliner Philharmoniker en is Young Artist in Residence tijdens de Muziekzomer van het Nederlands Jeugd Orkest. Andrea Vasi won diverse concoursen, speelde al tweemaal in Carnegie Hall en was in 2014 Young Artist in Residence van het NJO.

Live muziek - Sebastiaan Kemner & Andrea Vasi
22:36   De Torenkamer - Brian Elstak - Dag 4

Het werk is bijna af. Morgen presenteer ik het. Dus kom koekeloeren als je in buurt van VondelCS bent. De werken zijn trouwens gemaakt op oud palet hout. Mogelijk gemaakt door WUDU Woodlab’s Mandela Weewee. Dhr. Weewee is beter bekend als acteur. Zo speelt hij binnenkort weer in ‘A Raisin In The Sun’. De reprise komt eraan dus ga dat zien mensen. Naast getalenteerd acteur is Mandela dus sneaky ook houtkunstenaar en superheld. Thanks again bruv.

Wat ik leuk vind aan dit Torenkamer project is bezoek ontvangen. Laatst kwam mijn broeder Giuseppe du Crocq langs. Gius is een prachtmens. Beautiful mind. Super creatief. Een van mijn favoriete mensen. Vooral om creatief mee te sparren. Hij werkt bij Dawn en is ook 1 van de 15 Lowrey Foley McClane leden. Het kunstcollectief waar ik toebehoor sinds 2011. Ver daarvoor nog, in het jaar 2000 hebben hij en ik samen met nog 5 vrienden het mixin.nl platform opgericht. Dat was een online plek waar we bijzondere creatieven een online etalage gaven. Voor hun verhaal, hun passie en hun werk. We debuteerden videoclips. We hadden prijsvragen. Tracks van artiesten, eigen shirts, interviews en ander exclusieve content. mixin was erg belangrijk voor mijn netwerk en groei als artiest. Mijn podcast show OWRU is een voortzetting van wat we jaren geleden al met mixin deden. Alleen dan nu in een radio format. Check OWRU (oud in het Surinaams) in iTunes of via http://owru.nl of hier: https://soundcloud.com/dottiedansi.

Vandaag kwamen ook twee andere kunstenaars langs die ik hoog heb zitten. Oud-Torenkamerkunstenaar RaQuel van Haver en mijn andere Lowrey Foley McClane collega Mounir Raji. Mounir is los van een meesterlijke fotograaf eigenlijk ook medeplichtig aan mijn Tortoise Tories project. Hij fotografeert al mijn werk dat in het boek terecht komt. Hoeft hij natuurlijk niet te doen gezien al zijn bezigheden, maar hij is nu eenmaal een superheld met een goud hart. Check zijn werk: http://www.mounirraji.com

.Altijd als ik met RaQuel zit gooit ze flink wat bruikbare tips op me. Als artiest ben ik goed in het maken van kunst, maar absoluut geen ster in wie ik allemaal zou moeten benaderen om nog verder te kunnen komen. Aanvragen schrijven voor subsidies heb ik ook niet onder de knie en welke subsidies zijn er sowieso? Zij is daar wat verder in. De enige subsidie dat ik ooit heb aangeschreven was het TAX videoclip fonds voor een clip voor rapper Kempi. Ik zou de clip helemaal met de hand tekenen. Ik werd afgewezen. Uiteindelijk heb ik wel zoiets kunnen doen voor Cesqeaux. Check de clip dat ik maakte voor zijn nummer ‘Colossal':

https://youtu.be/HQ_IbpuQ-fc. De video werd gefinancierd door Barong Family. Het label waar hij is getekend. In de clip heeft mijn dochtertje de hoofdrol. Net als in het aankomend kinderboek met haar broers. Mijn idee voor de realisatie van het Tortoise Tories kinderboek is om een crowdfunding campagne op te zetten. Maar moet dat echt? Is er niet al een hele goede uitgeverij op zoek naar juist dit boek? Juist naar een maker als ik? Hoe kom ik daar achter? Who has the hook up? Who's the plug? Yo! Gottmer Uitgevers Groep b.v. Hier ben ik! *zwaait*

RaQuel en ik hadden het vandaag ook over ooit een project samen doen. Waar zouden we zoiets kunnen doen? Wie zet een W139 op voor artiesten als zij en ik? De stad brengt veel voort uit haar melting pot. Een constante stroom aan originele verhalen en dito artiesten. Laten we dat naar de voorgrond brengen. Nodig ons anders een keer uit mocht je de sleutels in handen hebben. Het gaat niet alleen om ons twee. We willen ook gelijkgestemde (inter)nationale artiesten helpen met zo'n juiste platform. Heeft de A’DAM Toren niet nog wat space voor ons? Laten we met een cultureel diverse groep zoiets programmeren. Dat kan ook in samenwerking met een instelling als Het Stedelijk of het Amsterdam Museum. Hoe sexy zou dat zijn?


Brian Elstak dag 3-2

Brian Elstak dag3

“Holla if you hear me!”

- Tupac Amaru Shakur

De Torenkamer - Brian Elstak - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Roos van Rijswijk uit Onheilig

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Roos van Rijswijk uit Onheilig

Roos van Rijswijk publiceerde korte verhalen in onder meer De Gids, De Revisor en Dag Magazin. Ze is redacteur van Tirade en freelance journalist en recensent. Haar roman 'Onheilig' (Querido) verscheen in februari van dit jaar en vertelt over Miguel en zijn vileine moeder, Angelique, die al jaren geen contact meer met elkaar hebben. De fragmenten die te horen zijn, komen uit brieven die Angelique, ernstig ziek, aan haar therapeute Jacoba schrijft.
Foto: Irwan Droog

Muziek in deze uitzending

Uitzending 4 augustus 2016

22:30

Jobim, Antonio Carlos

Corcovado

Gilberto, Joao

Ubatuqui

UBCD314

22:31

Diepenbrock, Alphons

Blauw, blauw bloemelijn (Arr)

Kemner, Sebastiaan [trombone] & Vasi, Andrea [piano]

NVT

NVT

22:34

Jobim, Antonio Carlos

Chega de saudade (Arr.)

Ma, Yo-Yo [cello] & Passos, Rosa [zang] & Stott, Cathryn [piano] & Matta, Nilson [congtrabas] & Baptista, Cyro [slagwerk]

Sony Classical

888750322722

22:39

Pai da Mata, Ninawa

Cantoria Huni Kuin

Pai da Mata, Ninawa [zang]

NVT

nvt

22:42

Villa-Lobos, Heitor

Bachianas brasileiras nr.5 - deel I, "Aria (Cantilena). Adagio"

Orquestra Nacional de Espana

Pons, Josep

Petibon, Patricia [sopraan]

Deutsche Grammophon

477 9447

22:48

Diepenbrock, Alphons

Beiaard (Arr)

Kemner, Sebastiaan [trombone] & Vasi, Andrea [piano]

NVT

NVT

22:51

Padding, Martijn

Third Piece

Kemner, Sebastiaan [trombone]

NVT

NVT

22:54

Mozart, Wolfgang Amadeus

Concert voor piano en orkest nr.20, KV.466 in d kl.t. - deel I, "Allegro"

Orchestra Mozart

Abbado, Claudio

Pires, Maria João [piano]

Deutsche Grammophon

479 0075

23:09

Rota, Nino

La strada ; Suite - deel II (Arr.)

Studio-orkest

Rauber, François

André, Maurice [trompet]

EMI

7243 5 57626 2