Opium op 4 van 28 juli 2016

Opium op 4

Donderdag 28 juli 2016, 22:35 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek!
22:30   Te gast - Rick Honings

Rick Honings (1984) is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde en voorzitter van de opleiding Dutch Studies aan de Universiteit Leiden. Hij schreef het boek De dichter als idool, literaire roem in de negentiende eeuw. Goethe in Duitsland en Byron in Engeland groeiden bijvoorbeeld uit tot echte celebrities, met een schare fans. Ook in Nederland ontstond in die tijd een fascinatie voor beroemde auteurs. Hun bewonderaars gingen op jacht naar handtekeningen, verzochten om een haarlok, stuurden fanmail, imiteerden de stijl van hun idool of ondernamen een bedevaart om hem te ontmoeten. De dichter als idool analyseert de imago's van zeven beroemde auteurs (zoals Hendrik Tollens, Nicolaas Beets, Piet Paaltjens en Multatuli), en laat ook zien hoe de literaire fan zich manifesteerde. Het boek biedt daarmee een eerste overzicht van de Nederlandse geschiedenis van literaire roem in de negentiende eeuw.

Te gast - Rick Honings
22:33   Live muziek - Tobias Borsboom

Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) krijgt zijn eerste pianolessen op de muziekschool in Leidschendam. Al gauw wint hij diverse jeugdconcoursen, waaronder in 2001 het Petrof Festival en Kijkduin Concours. Na een masterclass van pianist Paolo Giacometti, georganiseerd door het Prinses Christina Concours (PCC), wordt Tobias door Giacometti uitgenodigd om bij hem te studeren aan de Jong-Talent afdeling van het Conservatorium in Utrecht. In 2011 voltooit Tobias de Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgt daar zijn studie voor de master. Hij voltooide zijn Masters of Music bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. Tobias Borsboom is de winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2015.

Live muziek - Tobias Borsboom
22:36   De Torenkamer - Ana Oosting - Dag 4

Na de uitzending van woensdag rij ik 's nachts naar huis, tussen de Vinkeveense plassen door om in mn studio de keramiek testjes uit de oven te halen en de volgende set beelden te stoken. Die van dinsdag en woensdag laag, die van maandag, na glazuren, op 1250 graden.

Aan de hand van de glazuur testen besluit ik om te beginnen met een lichtere concentratie van blauw, waarbij dus het wit zal overheersen. Over het blauwe pigment kwast is een laag transparant glans glazuur. Toch geen mat, wat in mijn gedachten de voorkeur had, want het blijkt dat het glans glazuur het blauw veel meer laat spreken. Vanochtend even checken bij de oven, die net zijn top temperatuur van 1250 haalt, de deksel krijgt een kier van de hitte.

Ik merk dat het avontuur van zondag om uit Londen thuis te komen, en de lange dagen in de Torenkamer een beetje zijn tol beginnen te eisen. In een grote luie stoel op de redactie van radio 4, met mn benen onder me opgetrokken voel ik me moe maar voldaan. Wat voelt het heerlijk om lange dagen te maken en aan het einde van de dag zowel fysiek als mentaal vermoeid in bed te vallen.

Het beeld van de dag begint al goed vorm te krijgen, deze is een stuk minder complex dan die van dinsdag, maar dat zegt niks over het uiteindelijke resultaat. Ik geniet van het werk. Hoe kleine delen samen langzaam een geheel vormen, met resultaten die me soms frustreren maar vaker verrassen.

Tevreden dat ik tot nu toe elke dag een beeld heb kunnen maken, schrik ik van het besef dat ik voor vrijdag echter maar 1 beeld helemaal voltooid zal hebben; het beeld van maandag. Die van dinsdag had in theorie af kunnen zijn, als ik niet doorgewerkt had tot woensdag. Hopelijk komt het beeld van maandag goed uit de oven en kunnen mensen aan de hand van deze zich een beetje inbeelden hoe de overige beelden uit zullen pakken. De vormen zijn er, maar kleur zal ontbreken, waardoor de texturen waar het om gaat weg vallen. Gezien de onthulling plaats vind op radio Opium, zullen de luisteraars het sowieso moeten doen met hun verbeelding, dus al te veel zorgen maak ik me niet en ga met een vers kopje koffie weer verder.


Falco Verholen

De Torenkamer - Ana Oosting - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
23:56   Slaapservice: Laura Broekhuysen fragment uit Hellend vlak

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Laura Broekhuysen fragment uit Hellend vlak

Laura Broekhuysen (Zutphen, 1983) studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam. Op negentienjarige leeftijd publiceerde zij het jeugdboek Zand erover. In 2008 debuteerde zij voor volwassenen met Twee linkerlaarzen, het boek dat genomineerd werd voor de Selexyz Debuutprijs en de Vrouw & Kultuurprijs. Hellend vlak, haar recentste roman, verscheen in 2011.
Foto: Marit Broekhuysen

Muziek in deze uitzending

Uitzending 28 juli 2016

22:38

Liszt, Franz

Der Tanz in der Dorfschenke (Mephisto Walz nr.1) S. 514

Ciccolini, Aldo [piano]

EMI

5 72251 2

22:42

Hol, Richard

Saidjah (slot)

Stegenga, Herre-Jan [cello] & Oost, Gert [orgel]

Erasmus

234

22:46

Liebermann, Lowell

Gargoyles, op. 29, III. Allegro moderato

Borsboom, Tobias [piano]

NVT

nvt

22:49

Brahms, Johannes

Wals in gis kl.t., op. 39, III.

Borsboom, Tobias [piano]

NVT

nvt

22:52

Schumann, Robert

Dichterliebe, op.48 - compleet

Gerhaher, Christian [bariton] & Huber, Gerold [piano]

BMG

82876 58995 2

23:22

Glinka, Michail

Drie Russische Liederen - nr.3, "Romance" (Arr.)

Brackman Trio

Academie Muzikaal Talent

AMT CD nr.6