Opium op 4 van 9 november 2016

Opium op 4

Woensdag 9 november 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Hoofdgast - Geert Mul

Als eerste museum in Nederland presenteert het Stedelijk Museum Schiedam een spectaculair overzicht met het werk van Geert Mul (1965). Deze pionier in de mediakunst bouwde de afgelopen 25 jaar aan een uniek en veelzijdig oeuvre van (interactieve) audiovisuele en fotografische installaties. Speciaal voor de tentoonstelling maakt hij in Schiedam een lichtinstallatie met historische afbeeldingen van de stad. Vanaf het plein van het museum verspreidt het zich ruim honderd meter via de Hoogstraat.

Geert Mul, Library of Babel, 2003 (1).jpg

Geert Mul, Lenticular landscape (1).jpg

Hoofdgast - Geert Mul
22:33   Live muziek - Belcea Quartet

Het Belcea Quartet ontstaat in 1994 aan het Royal College of Music in Londen. Het kwartet dankt zijn naam aan de eerste violiste, de Roemeense Corina Belcea. De musici, die uit verschillende landen afkomstig zijn, worden begeleid en gecoacht door de meesters van het Chilingirian Quartet en het Alban Berg Quartett. Of het daardoor komt of niet: het Belcea Quartet groeit al gauw uit tot een ensemble van wereldklasse. 

Inmiddels drukt het Belcea Quartet een duidelijk stempel op het internationale concertcircuit. Het kwartet wordt geprezen om zijn dwingende interpretaties, zijn frisheid en de energieke expressiviteit. Het ontbreekt ze ook niet aan ambitie: het uitvoeren van alle zeventien strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven is een gedurfd meerjarenproject. Onlangs hebben ze door Amerika getoerd, waar ze onder andere speelden in de Carnegie Hall in New York. 

Vanavond spelen ze Shostakovich en Schubert. 

Live muziek - Belcea Quartet
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Vrouwkje Tuinman - Combiketel

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Vrouwkje Tuinman - Combiketel

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde drie romans en vijf dichtbundels, waarvan Sanatorium de meest recente is. In 2016 verscheen haar vierde roman Afscheidstournee. Ze schreef teksten voor familievoorstellingen van het Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, violiste Janine Jansen en pianist Jeroen van Veen.
Foto: Keke Keukelaar

Luidspreker Luidspreker
23:21   Torenkamer - De Kosmonaut - Dag 3

Op de dag dat het toch allemaal behoorlijk anders werd in de wereld druppelen we wat later binnen. Telkens als er iemand binnenkomt begint de discussie van de dag, van de eeuw, weer van voren af aan en moeten we onszelf op een gegeven moment dwingen om aan het werk te gaan.


Want ja, de tekst moet toch af deze week.


Grappen bedenken op een dag waarop de uitslag van de verkiezingen niet grappig is, voelt als een uitdaging. We beginnen aan een schrijfsessie van twee uur om eerste versies van scènes af te schrijven waar we gister aan zijn begonnen. Na het gezamenlijk lezen hiervan begint het praten. We hebben het vooral over de personages. Wat wil tante Karin, hoe is koude kant Jorg en waarom haat iedereen Moeder? In een stuk dat draait om de vele verschillende personages van deze familie is het essentieel dat we daar een gezamenlijk beeld van hebben. Deze vreemde dag vliegt voorbij. 


We hebben gepraat, geschreven en wennen inmiddels steeds meer aan de spotlight die buiten op onze Torenkamer staat gericht. Het Vondelpark ziet ons zwoegen in de toren, vanaf 5 uur ‘s middags verdwijnt het Vondelpark voor ons in het duister van de nacht.

IMG_1397.JPG

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 november 2016

22:30

Aho, Kalevi

Concert voor theremin en kamerorkest, "Acht Jahreszeiten"

Lapland Kamerorkest

Storgrads, John

Eyck, Carolina [theremin]

Bis

2036

22:32

Sjostakovitsj, Dmitri

Strijkkwartet nr.3, op.73 in F gr.t. - deel III, "Allegro non troppo"

Sjostakovitsj, Dmitri

Belcea Quartet & Belcea, Corina [viool] & Schacher, Axel [viool] & Lederlin, Antoine [cello] & Chorzelski, Krzysztof [altviool]

NVT

nvt

22:36

Banabila, Michel

Mawwal for Syria - Jam 1 - Live in Beirut

Maghrebi, Anas [zang]

NVT

nvt

22:39

Webern, Anton

Langsamer Satz M.78, 1905

Webern, Anton

Belcea Quartet & Belcea, Corina [viool] & Schacher, Axel [viool] & Lederlin, Antoine [cello] & Chorzelski, Krzysztof [altviool]

NVT

nvt

22:44

Schubert, Franz

Strijkkwartet nr.10, D.87, op.125 nr.1 in Es gr.t. - deel IV, "Allegro"

Schubert, Franz

Belcea Quartet & Belcea, Corina [viool] & Schacher, Axel [viool] & Lederlin, Antoine [cello] & Chorzelski, Krzysztof [altviool]

NVT

nvt

22:50

Paap, Jochem

Muziek bij La Dérive

Paap, Jochem [electronica]

Fax +49-69/450464

PS 08/94

22:53

Telemann, Georg Philipp

Kwartet voor fluit, viool, cello en b.c. TWV.43, nr.d3 in d kl.t. - deel IV, "Allegro"

Fischer, Verena [fluit] & Goebel, Reinhard [viool] & Brandt, Klaus-Dieter [cello] & Berben, Léon [klavecimbel]

Archiv

00289 477 5379

22:56

Gorecki, Henryk

Kwartet voor violen [2], altviool en cello nr.2, op.64, "Quasi una fantasia"

Kronos Kwartet

Nonesuch

7559-793192

23:19

Hubay, Jenö

Scènes van de Czárda nr.4, op.32, "Hee Katie (Hejre Kati)"

Philippens, Rosanne [viool] & Nieuwkerk, Yuri van [piano]

Channel Classics

CCS SA 35013