Opium op 4 van 24 augustus 2016

Opium op 4

Woensdag 24 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30   Hoofdgast - Louis van Dievel

Louis van Dievel is journalist voor de VRT. Zijn roman De Pruimelaarstraat prijkte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Zijn roman Hof van Assisen werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs 2012. Vandaag verscheen zijn nieuwe roman Landlopersblues.

Landlopersblues
Op het kerkhof in de Kolonie van Merksplas, in de Kempen, zijn sinds halfweg de negentiende eeuw duizenden landlopers begraven, bijna altijd naamloos. De witte kruisjes dragen enkel een nummer. Niemand had de overleden landlopers gemist. Maar nu gaan almaar vaker kleinkinderen of neven of nichten op zoek naar de grootvader of oom wiens naam in de familie taboe was, die nooit had bestaan, over wie nooit werd gesproken. Landlopersblues begint wanneer kleindochter Anita na lang zoeken het graf van haar grootvader Pol Vervoort ontdekt op het landloperskerkhof. En zich afvraagt waarom hij indertijd vrouw en kinderen in de steek heeft gelaten.

Hoofdgast - Louis van Dievel
22:33   Live muziek - Tabea Tatan
Live muziek - Tabea Tatan
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Yannick Dangre uit De idioot en de tederheid

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Yannick Dangre uit De idioot en de tederheid

Yannick Dangre (1988) studeerde Nederlandse en Franse literatuur. Op tweeëntwintigjarige leeftijd debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, die lovend onthaald werd en de Debuutprijs in de wacht sleepte. Dangre debuteerde daarna ook succesvol als dichter. Zijn bundel Meisje dat ik nog moet was genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs en werd bekroond met de Herman De Coninckprijs. In september 2012 verscheen zijn tweede roman Maartse kamers in 2014 een tweede dichtbundel, Met terugwerkende kracht. De idioot en de tederheid is zijn nieuwste roman.
Foto: Keke Keukelaar

Luidspreker Luidspreker
23:11   Torenkamer - Bianca Filius - Dag 3

Vandaag was het wat later voordat ik richting het Vondelpark vertrok, ik moest thuis namelijk nog even afwachten tot mijn pakketje met nieuwe rood/roze verf werd bezorgd.


Deze nieuwe pot had ik besteld omdat de vorige verf niet goed was, maar dit was helaas weer met teleurstellend resultaat. Het is hele harde verf die ik niet kan gebruiken – blijkbaar is rode glow-in-the-dark verf iets moeilijker te verkrijgen dan andere kleuren. Daarom zal ik het tijdens het project helaas echt bij blauw en geel/groen moeten houden.


Ik begon weer met een nieuw experiment – namelijk met het plukken van verschillende bladeren van de planten, en deze apart beschilderen. Ik maakte hier vervolgens een soort collages van: de bladeren werden bij elkaar geplaatst op een zwart vel, en vervolgens fotografeerde ik dit. Op zich denk ik dat wanneer verder uitgewerkt dit mooie resultaten op kan gaan leveren, maar zover ben ik er vandaag nog niet mee gekomen.


Ik bedacht met vervolgens namelijk dat het geen waar ik gisteren al mee was begonnen, het uitknippen van vormen in de vellen karton,toch ook een interessante stap was geweest. En omdat ik in eerste instantie van plan was geweest om hier vandaag op door te gaan, begon ik nieuwe vormen en patronen uit te knippen, om vervolgens voor de beschilderde planten te plaatsen. De foto’s die dit uiteindelijk opleverde deed me denken aanglas-in-lood-ramen. Daarom ben ik nu uit vellen papier het soort patronen die je in kerkramen ziet gaan uitknippen. Ik hoop hier morgen een mooie fotoserie mee te kunnen maken. Op de foto lijkt het dan alsof je door een glas-in-lood raam naar een surrealistische voorstelling zit te kijken; naar planten met aparte, bijna buitenaardse kleuren.

Muziek in deze uitzending

Uitzending 24 augustus 2016

22:32

Schubert, Franz

Das Wandern

Kissin, Evgeni [piano]

RCA Red Label

88697839482

22:38

Mackeben, Theo

Anita und der Teufel

Tatan, Tabea [sopraan] & Daal, Ben van [piano]

NVT

nvt

22:49

Dufay, Guillaume

Ave maris stella (Arr.)

Garbarek, Jan [saxofoon] & Hilliard Ensemble

ECM

4453692

22:56

Satie, Erik

Danse gothique

Schleiermacher, Steffen [piano]

MD+G

MDG 6131064

23:08

Weill, Kurt

Lady in the dark ; Dance of the Tumblers

Willem Breuker Kollektief

BVHaast

9808

23:14

traditional

Maria durch ein Dornwald ging

Wesseltoft, Bugge [piano] & Kraggerud, Henning [viool, altviool]

ACT

ACT 9526-2

23:20

Copland, Aaron

The tender land

Tata, Tabea [sopraan] & Daal, Ben van [piano]

NVT

nvt

23:27

Zeller, Karl

Der Vogelhändler

Tatan, Tabea [sopraan] & Daal, Ben van [piano]

NVT

nvt

23:33

Richter, Max

Sleep

Richter, Max [piano, orgel, synthesizers, electronica] & American Contemporary Music Ensemble & Davidson, Grace [sopraan]

Deutsche Grammophon

0289 479 5267 1

23:52

Hovhaness, Alan

Sonate voor harp en gitaar, op.374, "Spirit of trees" ; deel III, "Andante maestoso - Fuga: Allegro - Andante grazioso"

Kondonassis, Yolanda [harp] & Leisner, David [gitaar]

Telarc

CD-80530