Opium op 4 van 30 augustus 2016

Opium op 4

Dinsdag 30 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Joris van Casteren

Joris van Casteren was als journalist voor onder De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen bij in 2008 doorbrak met het geweldige boek ‘Lelystad’, dat de toplijst van de AKO literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij ‘Het zusje van de bruid’ (2011) en ‘Het been in de IJssel (2013), genomineerd voor de Bob den Uylprijs. Zijn nieuwe boek heeft als titel ‘Mensen op Mars’.Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk.Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die ophanden is.

Te gast - Joris van Casteren
22:36   Live muziek - Les Flamboyants

Het ensemble Les Flamboyants werd in 1997 opgericht door Michael Form en is gespecialiseerd in instrumentale muziek uit 1500. In 2010 registreerde het ensemble twee nieuwe cd's in samenwerking met de Zwitserse SRF, gewijd aan de wereldlijke muziek van Jean Japart en Heinrich Isaac.

Het ensemble is woensdag 31 augustus om 15.00 te horen in Leeuwenbergh tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

Live muziek - Les Flamboyants
23:00   Torenkamer - Jowi Schmitz - Dag 2

Dag van twijfel en aarzeling


Gisteren nog vol enthousiasme een achttienjarige jongen uit de grond gestampt die de pick-up van zijn vader pikt en er de wereld mee in rijdt. Hij is pukkelig en verdrietig en er bovenal van overtuigd dat hij geen enkel talent bezit. En hij wil geen grijs leven. Zijn vader houdt nogal van marmite en vindt dat zelf een vrij spectaculaire voorkeur. Erik Eerdman, mijn achttienjarige held, weigert de route langs de begaande wegen. Hij wil geen boekhouder zijn met elke dag van de week een ander pak. Maar dus wel altijd op maandag in het beige. Erik wil alles of niets. En aangezien het er sterk oplijkt dat het niets wordt, dan nog één keer naar alles reiken.


Terwijl ik over Erik schreef had ik in mijn achterhoofd die hoge rondweg en een stel naakte meisjes dat in een zwembad bij een grote villa aan het poedelen was. Een beeld dat ik zelf een keer zag, de basis van het verhaal. Een plotseling inkijkje dat je cadeau krijgt als je over die rondweg zoeft, een beeld dat Erik van zijn sokken zou blazen.


Maar Erik heeft andere plannen. Hij pikt twee briefjes van vijftig, stopt bij een tankstation en koopt 21 cola’s. Hij laat zijn wisselgeld op de grond vallen. Een vrouw van een jaar of 25, kapotte panty’s, strakke blik, helpt hem oprapen, draagt 10 van zijn cola’s, kiept ze op de grond bij de passagiersstoel, klimt dan zelf naar binnen.

Is er zomaar een vrouw mijn verhaal in gestapt.


Op dat punt stopte ik. Gisteren. Ruim 2000 woorden, leuke opzet Jowi, nu naar bed. Vandaag kwam de twijfel. Heeft het verhaal wel genoeg ziel. Wat wil ik er eigenlijk van. En ook: lijkt het niet teveel op mijn nieuwe boek WEG, met een meisje van veertien dat wegloopt. Dat onderweg is. Dat onverwachte mensen ontmoet?

Dat je net zo lang met je hoofd in één voeg hebt gezeten,dat je er nog een tijdje steeds opnieuw over begint.

Torenkamer - Jowi Schmitz - Dag 2
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Marja Vuijsje uit Het rijbewijs van Nematollah

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Marja Vuijsje uit Het rijbewijs van Nematollah

Marja Vuijsje (1955) is schrijver van een klein en bejubeld oeuvre. Haar biografie van Joke Smit werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs en stond op de tiplijst van de ako Literatuurprijs. Haar boek Ons kamp stond op de longlist Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil. In augustus 2015 verscheen Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis.
Foto: Annaleen Louwes

Muziek in deze uitzending

Uitzending 30 augustus 2016

22:30

Sjostakovitsj, Dmitri

Alleen, op.26 ; Suite - deel IV, "Mars"

Koninklijk Concertgebouworkest

Chailly, Riccardo

DECCA

460 792-2

22:30

Obrecht, Jacob

Tant que nostre argent durra

Les Flamboyants

NVT

NVT

22:32

Holst, Gustav

The planets, op.32 - deel I, "Mars"

Philharmonia Orchestra

Rattle, Simon

EMI

5856122

22:39

Schumann, Robert

Kinderszenen, op.15 - nr.1, "Von fremden Ländern und Menschen"

Lang, Lang [piano]

Deutsche Grammophon

00289 477 5976

22:41

Japart, Jean

J'ai pris amours

Les Flamboyants

NVT

NVT

22:44

Ghiselin, Johannes

La Alfonsina

Les Flamboyants

NVT

NVT

22:46

Ghizeghem, Hayne van

De tous biens plaine

Les Flamboyants

NVT

NVT

22:50

Elgar, Edward

Serenade voor strijkorkest, op.20 in e kl.t. - deel III, "Allegretto"

Academy of St. Martin-in-the-Fields

Marriner, Neville

DECCA

4213 842

22:52

Dvorák, Antonín

Strijkkwartet nr.3, B.18 in D gr.t.

Stamitz Kwartet

Bayer

100150

23:09

Turk, Daniel Gottlob

Klaviersonaten grösstentheils für Kenner nr.1-6, 1789 ; Sonate nr.1

Tsalka, Michael [fortepiano]

Grand Piano

GP 657