Opium op 4 van 16 augustus 2016

Opium op 4

Dinsdag 16 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Erik Jan Harmens

Dichter Erik Jan Harmens is te gast. Hij vertelt over zijn verzameld werk ‘Ik noem dit poëzie’ en zijn recentste bundel ‘Duetten’, die hij samen met Ilja Leonard Pfeijffer schreef.

Duetten
Twee dichters. Twee zielsverwanten. Eén bundel. Eén podium.
De vriendschap tussen Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer is gebaseerd op hun compromisloosheid; hun liefde voor taal; het gevoel voor vuige humor; de totale inzet. Een klein jaar lang stuurden ze elkaar met sardonisch genoegen strofes, gaven voorzetten om elkaar vlak voor het inkoppen pootje te lichten. In Duetten klinken twee stemmen van geheel verschillende klankkleur die in onwaarschijnlijke samenzang een dringend lied zingen dat de wereld naar de ratsmodee gaat.

Te gast - Erik Jan Harmens
22:36   Live muziek - So Jin Kim en Somi Kim

De Zuid-Koreaanse violiste So Jin Kim (1986) maakte haar solo debuut met het Juilliard Orchestra in 2006 in Alice Tully Hall, en trad op door heel de Verenigde Staten, Europa en Azië als solist en met ensembles als het Czech Radio Symphony Orchestra, St.Petersburg State Symphony Orchestra en I Musici de Montreal. Het belangrijkste in haar agenda was haar debuut met het Budapest Symphony Orchestra, in de wereldberoemde Musikverein Golden Hall in Wenen. Vanavond wordt ze begeleid door Somi Kim op de piano.
Foto: Lisa Marie Mazzucco

Live muziek - So Jin Kim en Somi Kim
23:00   Torenkamer - De Gestampte Meisjes - Dag 2

Jeetje wat een dag! Eerst lekker dansjes cleanen (strak maken) en daarna wat doorloopjes gedaan. Ook hebben we vandaag gewerkt met George Tobal (acteur en regisseur). Hij heeft naar een doorloop gekeken. Daarna hebben we wel 3 uur over de voorstelling gepraat. Het is fijn om iemand erbij te hebben die een frisse blik werpt op je voorstelling als je zo met z'n drieën geïsoleerd in een torenkamertje zit. Nu zijn we in de war, maar vooral zijn we blij met zijn hulp. We waren een beetje verdwaald en zijn nu weer op het goede pad gezet. Het wordt een PRO MANNEN voorstelling. En dat concept moeten we nu vast gaan houden. Morgen wordt een lange dag, maar wij hebben weer genoeg inspiratie!!

Torenkamer - De Gestampte Meisjes - Dag 2
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Onno-Sven Tromp - Le déjeuner sur l'herbe

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Onno-Sven Tromp - Le déjeuner sur l'herbe

Onno-Sven Tromp is dichter, romanticus en wereldburger. Dichter en dromer, doler en denker. Zijn passie ligt bij de muziek van sonnetten en de verstilling van haiku's. Hij publiceerde ze in diverse bundels, zijn sonnetten werden opgenomen in 'Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten' en 'Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst'. Even voortvarend schrijft hij acrobatische gedichten in vrije vorm, literaire wandelgidsen en luchtig filosofisch werk. Hij struinde door het Amsterdam van J.J. Voskuil en A.F.Th. van der Heijden, reisde veel door Zuidoost-Azië en woonde in Tanzania en Oeganda. Zijn rusteloosheid vind je terug in zijn gedichten. Slauerhoff was er niets bij. Zie: www.onnosventromp.nl

Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 augustus 2016

22:30

Mozart, Wolfgang Amadeus

Die Entführung aus dem Serail KV.384 ; Akte II - duet, "Vivat Bacchus! Bacchus lebe!"

Wiener Philharmoniker

Krips, Josef

Unger, Gerhard [Pedrillo; tenor] & Frick, Gottlob [Osmin; bas]

EMI

3 68137 2

22:36

Strauss, Richard

Sonate voor viool en piano, op.18 in Es gr.t. - deel I, "Allegro ma non troppo"

Kim, So Jin [viool] & Kim, Somi [piano]

NVT

NVT

22:47

Satie, Erik

Sarabandes (3) - nr.3

Leeuw, Reinbert de [piano]

PHILIPS

446 672-2

22:56

Lew, Benjamin

Les Traces d'un Pont

Lew, Benjamin

Made to measure

5410377901568

23:07

Bach, Johann Sebastian

Passacaglia voor orgel BWV.582 in c kl.t.

Rogg, Lionel [orgel]

Harmonia Mundi

HMC 90771

23:16

Massenet, Jules

Thais ; Akte II - Méditation

Kim, So Jin [viool] & Kim, Somi [piano]

NVT

NVT

23:22

Bacewicz, Grazyna

Capriccio's voor viool nr.1, "Pools capriccio", 1949

Kim, So Jin [viool]

NVT

NVT

23:28

Glass, Philip

The Photographer ; Intermezzo A Gentleman's Honor & Act III

Riesman, Michael

Zukofsky, Paul [viool]

CBS

MK.73684

23:53

Liszt, Franz

Consolations (6) S.172 - nr.3, "Lento placido"

Gavrylyuk, Alexander [piano]

Piano Classics

PCL0086