Opium op 4 van 26 juli 2016

Opium op 4

Dinsdag 26 juli 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Jaap Drupsteen

Jaap Drupsteen (1942) studeerde grafische vormgeving aan de Akademie voor Kunst & Industrie te Enschede en contrabas aan het Muzieklyceum in avonduren. Grote bekendheid verwierf hij met het ontwerp van een serie bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank ter waarde van: 10, 25, 100 en 1000 gulden. Ook ontwierp hij de buitenkant van het gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum.

The Rhythm Painter in RMT in Rijksmuseum Twenthe.
Een ruimte van meer dan 400 vierkante meter met twaalf kolossale, op wanden geprojecteerde, abstracte beelden. Licht hypnotiserende abstracties die zich blijven ontwikkelen. De beelden pulseren mee op het ritme van zeven verschillende muziekstromen die gesynchroniseerd zijn op één tempo. Beeld en muziek vloeien samen tot één sublieme ervaring, ofwel Synchresis. Het beeld swingt, net als de muziek. Dit is de installatie Rhythm Painter van Jaap Drupsteen.
Foto: Rijksmuseum Twenthe

Te gast - Jaap Drupsteen
22:36   Live muziek - Togrul Huseynli

Togrul Huseynli werd in Azerbeidzjaan geboren en begon daar met pianospelen toen hij slechts vier jaar oud was. Na de Bulbul Music School en de Baku Musical Academy ging hij naar Duitsland om daar te studeren aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln. Hij studeert daar nu bij Andreas Fröhlich. Hij is een van de musici van The International Holland Music Sessions 2016.

TIHMS
Lessen en masterclasses gecombineerd met concerten vormen sinds 1988 de ingrediënten van The International Holland Music Sessions (TIHMS).Gedurende de Summer Academy worden jonge getalenteerde musici intensief gecoached door musici/docenten die internationaal een grote reputatie hebben. De masterclasses samen met de concerten kunnen leiden naar concerten in belangrijke concertzalen in Nederland en Europa en een beslissende stap voorwaarts zijn in het opbouwen van een (internationale) carrière.
© Rustem Farman

Live muziek - Togrul Huseynli
23:00   De Torenkamer - Ana Oosting - Dag 2

Kunst en wetenschap zijn in mijn ogen niet twee aparte werelden. Voor beide heb je een zekere mate van creativiteit nodig en bakken vol nieuwsgierigheid. Maar waar het in mijn ogen verschilt is dat je bij kunst veel meer bezig bent met jezelf. Objectiviteit vs subjectiviteit.

Sommige mensen kunnen hun persoonlijke ellende kwijt in hun kunst, bij mij resulteerde dit, na een ziekte in de familie, helaas in een lamslaande twijfel. Oude fascinaties leken plots leeg en oppervlakkig. Hoe zet je je over de kritische stem in je hoofd heen?

In Amerika heb ik, na een periode in New York te hebben gewoond, een road trip van kust tot kust gemaakt. Een van de meest indrukwekkende ervaringen was om in een uitgebrande Giant Sequoia te staan.

Deze reuze bomen hebben bosbranden nodig om te kunnen overleven als soort. Door vuur ontkiemen hun zaden en verdwijnt meteen competitie, zo kunnen ze ongestoord groeien in de vruchtbare grond. Dit betekend dat wat grotere exemplaren een vuurvaste bast hebben ontwikkeld. Helaas wil het vuur nog wel eens naar binnen slaan, wat in sommige gevallen niet letaal is.

In de periode na Amerika voelde ik me een Sequoia in een bosbrand, eentje waarvan ik niet wist of die de brand zou overleven. Niet meer in staat om kunst te maken ben ik iets gaan doen wat ik altijd voor mijn eigen plezier heb gedaan; ik ben lino's gaan gutsen. Linoleum snijden is een tijdrovend klusje dat bijna iets meditatiefs heeft. Deze ben ik gaan combineren met de foto's uit Amerika, licht dat door de holle stammen valt, voor mij licht aan het einde van de tunnel. Zo kwam ik langzaam weer op gang en werd de kritische stem in mijn hoofd minder en minder. Ik ontdooide uit mijn twijfel. De lino's ben ik blijven maken. Niet met een kunst project in gedachten, maar om de bezigheid en de herinnering aan de overwinning.

De lino serie heeft zich over 2 jaar langzaam uitgebreid en het begon steeds meer te kriebelen om er iets mee te doen. Langzaam kwam ik erachter dat het eigenlijk niet de afdrukken zijn die me interesseren, maar de oppervlakte van de lino's zelf. Omdat ik vaak met klei werk begon het idee zich te vormen om een stap verder te gaan zetten van boom>foto>lino maar in plaats van lino>afdruk, wil ik lino>sculptuur als laatste stap. De gutsen lenen zich uitstekend om een huid te creëren. De vorm van het beeld mag langzaam ontstaan uit de vormen van de lino.

Sommige ideeen blijven maar zeuren ergens in je achterhoofd. En om ze eruit te krijgen moet het op een gegeven moment gewoon gaan doen. Ik heb maar 5 dagen, voor een beeld per dag is er geen twijfel mogelijk. Vertrouwen op je handen en gaan!

De Torenkamer - Ana Oosting - Dag 2
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Heleen Debruyne uit De plantrekkers

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Heleen Debruyne uit De plantrekkers

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Radio Klara en schrijft voor onder andere deBuren over kunst en cultuur. Daarnaast onderzoekt ze graag vleselijkheden in Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam. De plantrekkers is haar debuut.
Foto: Lawrence Schoonbroodt

Muziek in deze uitzending

Uitzending 26 juli 2016

22:31

Schumann, Robert

Symphonische Etudes Op.13 in cis. Etude VIII (Variation 7) - Sempre marcatissimo

Huseynli, Togrul [piano]

NVT

NVT

22:34

Martland, Steve

Danceworks, deel 1

Orkest De Volharding

Hempel, Jurjen

Challenge

CHR 70057

22:39

Berio, Luciano

Sinfonia voor koor en orkest - deel IV

Koninklijk Concertgebouworkest

Berio, Luciano

Swingle Singers

RCO Live

RCO11004

22:42

Schumann, Robert

Symphonische Etudes Op.13 in cis. Appendix - Variation No.2

Huseynli, Togrul [piano]

NVT

NVT

22:44

Schumann, Robert

Symphonische Etudes Op.13 in cis. Etude XI (Variation 9) - Andante espressivo

Huseynli, Togrul [piano]

NVT

NVT

22:46

Andriessen, Louis

La passione

Leeuw, Reinbert de

Zavalloni, Cristina [mezzosopraan] & Asko|Schönberg ensemble

NVT

NVT

23:20

Weill, Kurt

Happy end ; Surabaya Johnny (Arr.)

Burggraaf, Cora [mezzosopraan] & Calefax

Challenge Classics

CC 72657