Opium op 4 van 14 november 2016

Opium op 4

Maandag 14 november 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Georgina Verbaan

Georgina Verbaan is te gast. Zij en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in het toneelstuk Venus.VenusVenus is geïnspireerd op het literaire meesterwerk Venus im Pelz van Leopold von Sacher-Masoch uit 1870. De oorspronkelijke productie Venus in Fur was in 2011 een daverend succes op Broadway, New York. Na de nominatie voor een Tony Award voor beste toneelstuk waren de toegangskaarten niet aan te slepen. Roman Polanski ontving in 2013 lovende recensies voor zijn regie van de filmbewerking van het toneelstuk. Na opvoeringen in o.a. Canada en Australië is het stuk nu voor het eerst in Nederland te zien, exclusief in het DeLaMar Theater.

Te gast - Georgina Verbaan
22:35   Live muziek - Thomas Dunford

Thomas Dunford is jonge luitspeler en wordt door het Engelse blad The Spectator al de ‘rockster van de luit’ genoemd. Een terechte kwalificatie de wereld van de luit en zijn bespelers komt volledig tot leven als Dunford de snaren beroert. Bovendien deinst hij er niet voor terug om naast de klassiekers van Dowland en Kapsberger opeens een song van Eric Clapton te vertolken. Zo geeft hij de luit een hedendaagse klank en ook een rol in hedendaagser repertoire. 

Live muziek - Thomas Dunford
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Haro Kraak uit Lekhoofd

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Haro Kraak uit Lekhoofd

Haro Kraak (1986) is verslaggever en tv-recensent van de Volkskrant. Hij publiceerde korte verhalen in Revisor en De Optimist. In september verscheen zijn debuutroman Lekhoofd, over een jongen die geluiden kan proeven en letters en cijfers in kleuren.

Luidspreker Luidspreker
23:15   Torenkamer - Basje Boer - Dag 1

Wat is het uitzicht vanuit De Torenkamer sensationeel: bruine, gele en groene bladeren, eenden in de vijver, honden aan de oever, dik ingepakte Amsterdammers op de fiets of onder paraplu’s; een laag mist hangt er overheen als een Instagram-filter. De komende week is dit mijn uitzicht, terwijl ik schrijf aan een nieuw boek; het beginnetje van een nieuwe roman. Of nou ja, beginnetje: ik heb beloofd dat ik het hele eerste deel af ga maken. Het is lastig in te schatten hoe realistisch dat voornemen is: je weet tenslotte niet waar je tegenaan loopt tijdens het schrijven. Hele romans verdwijnen in digitale prullenbakken wanneer een vooropgezet plan toch niet blijkt te werken. Terwijl ik dit schrijf, begint de schemer in te vallen. Op de voorgrond bestaat mijn uitzicht uit een papieren koffiebekertje, een glas water, boeken, nog meer boeken, een notitieboekje, een pen. Mijn laptop natuurlijk, waarop ik dit tik. Het notitieboekje gebruik ik om tekeningen te maken: de route die een personage wandelt, minimalistische schetsen van de personages. Zo krijg ik iets meer grip op de wereld die ik beschrijf. De boeken die ik heb meegenomen gaan vooral over film: twee naslagwerken, een boek over scenarioschrijven en op mijn iPad het script van The Breakfast Club. Maar ik heb ook een roman mee, De mindere goden van Eimear McBride, en een dichtbundel van E. E. Cummings. Het luistert heel nauw, wat je kunt lezen terwijl je zelf aan het schrijven bent. Het moet niet te veel lijken op wat je zelf aan het doen bent, heb ik gemerkt. Het juiste boek voegt iets toe aan je eigen werk, het verkeerde boek werkt tegen je. 

Het wordt echt donker nu. Achter het beeldscherm van mijn computer doemt mijn eigen gestalte op, weerspiegeld in het raam. In de donkerte van mijn gezicht zijn de bladeren van de bomen te ontwaren, soms een jogger, een voorbijganger in een rode jas. De buitenwereld en ik komen zo samen in één beeld. Ik moet mijn best doen er niet een metafoor in te zien.

IMG_0231.JPG

Muziek in deze uitzending

Uitzending 14 november 2016

22:30

Pepusch, Johann Christoph

Venus and Adonis ; Ouverture

Harmonious Society of Tickle-Fiddle Gentlemen

Ramée

RAM 1109

22:36

Marais, Marin

Pièces de viole boek 2, 1701 - "Les voix humaines"

Marais, Marin

Dunford, Thomas [luit]

NVT

nvt

22:48

Berg, Alban

Suite voor strijkkwartet, "Lyrische suite" - deel I, "Allegretto giovale" (Arr.)

Queyras, Jean-Guihen

Ensemble Resonanz

Harmonia Mundi

HMC 902150

22:55

Ives, Charles

Fuga voor kamerorkest, op.69, "Fugue in four keys on The Shining Shore"

Saint Louis Symphony Orchestra

Slatkin, Leonard

RCA

9026-612222

23:07

Puccini, Giacomo

La bohème ; Akte I - duet, "O soave fanciulla"

Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia

Pappano, Antonio

Kaufmann, Jonas [Rodolfo; tenor] & Opolais, Kristine [Mimì; sopraan]

SONY

88875092482

23:14

Mendelssohn Bartholdy, Felix

Liederen voor zangstem en piano (5), op.47 - nr.5, "Die Liebende schreibt" (Arr.)

Maisky, Mischa [cello] & Tiempo, Sergio [piano]

Universal

00028947156529

23:18

Kapsberger, Giovanni Girolamo

Libro d'intavolatura di lauto boek 1, 1611 ; Toccata VI

Kapsberger, Giovanni Girolamo

Dunford, Thomas [luit]

NVT

nvt

23:23

Dalza, Joan Ambrosio

Intavolatura di liuto, 1508 ; Calata alla spagnola

Dalza, Joan Ambrosio

Dunford, Thomas [luit]

NVT

nvt

23:28

Satie, Erik

Gnossiennes (6) - compleet

Leeuw, Reinbert de [piano]

PHILIPS

446 672-2

23:51

Haydn, Joseph

Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze Hob.XX, nr.1b, op.51 - deel IV, "Sonata III, Grave" (Arr.)

Ebonit Saxophone Quartet

Challenge

CC72701