Opium op 4 van 29 augustus 2016

Opium op 4

Maandag 29 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn vorige romans WIJ (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers woont en werkt in Antwerpen. WIL is zij nieuwste roman.

WIL
Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen.

Te gast - Jeroen Olyslaegers
22:33   Live muziek - Trio Dame Blanche

Trio Dame Blanche (Sopraan: Mignon Primus, Klarinet: Dominique Zwartelé, Piano: Ernst Paul Fuchs) onderscheidt zich allereerst door een diversiteit aan repertoire. In Romantische werken van L. Spohr en F. Schubert klinkt zij warm en meeslepend, in klassieke werken van o.m. W.A. Mozart helder en sprankelend. In lichte werken van Gershwin en Porter voert ze het publiek dansend mee en voegt een komische noot toe. Trio Dame Blanche brengt interactieve concerten waarin het publiek onderdeel wordt van de muziek. Het trio nodigt je uit mee te gaan op een muzikale reis voor hart, ziel en geest.

Live muziek - Trio Dame Blanche
22:36   Slaapservice: Mirke Kist - Thuis

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Mirke Kist - Thuis

Mirke Kist (1991) werd vierentwintig jaar geleden op de bodem van de voormalige Zuiderzee geboren. Via Amsterdam kwam ze in Antwerpen terecht, waar ze Woordkunst studeert. Met haar audiocollectief SCHIK maakt ze audioverhalen voor op locatie en thuis. Maar haar grootste focus ligt op schrijven. Ze won de WriteNow! schrijfwedstrijd in 2015. In het kader van haar master schrijft ze aan een roman.

Slaapservice: Mirke Kist - Thuis
Luidspreker Luidspreker
23:19   Torenkamer - Jowi Schmitz - Dag 1

Vanmorgen.


Ik had een Frans kaasje uit de koelkast op de studio gehaald, omdat ik er de komende vijf dagen niet ben. Dan neem ik het wel mee naar de boot (ik woon op een boot), dacht ik, ik moet toch nog even langs om dat ik mijn agenda ben vergeten. Dat kaasje ligt nu dus in de smoorhitte tussen een stuk chocola van Chocolonely, een zak appels, rijstcrackers en chips. Welkomstgeschenken van Opium voor de torenkamerbewoonster.

Ik moet zo even de moed gaan opbrengen om het op de redactie in de koelkast te leggen of anders smokkel ik het mee naar buiten als ik een telefoonoplader ga kopen, iets wat ik ook steeds een beetje uitstel. Dit is het wennen.


Daarnet zat ik al wel op het terras beneden omdat ik even was vergeten dat ik op een computer eigenlijk nooit verhalen schrijf. Dit soort stukjes wel, artikelen ook. Maar fictie, dat moet met een pen en een schrift in een openbare ruimte – nog mazzel dat ik dat schrift mee had genomen. Ik zou iemand zijn die op zijn rij-examen van schrik zijn auto vergeet mee te nemen. En dan op een fiets proberen af te rijden.

 

Daarnet de witte multifunctionele tafel verschoven. Mijn gele regenjas hangt nu rechts van me, en dat voelt wel een beetje thuis. Zouden er mensen zijn die plantjes meenemen? Ik wil ook alsmaar het raam openzetten, maar dat kan niet. Heb ik daarvoor mijn haren laten groeien. Een voorzetscherm met kruiskopjes, misschien op mijn lijstje voor morgen; stiekem een schroevendraaier mee – hoeveel mensen hebben die al bedacht?


Maar goed, schrijven dus. Ik ben begonnen aan Erik, een achttienjarige jongen die een einde aan zijn leven gaat maken. Die om de auto van zijn vader pikt. Daarna heb ik een tijdje nagedacht over de ziel van het verhaal. Over wat dat dan is, een verhaal dat de moeite van het vertellen waard is. Ik weet het nog niet zo met Erik. Misschien verrast hij me.


De eerste zin (vandaag dan toch): Het was nacht toen hij begon te rijden.

De laatste (op bladzijde vier): Erik keek in zijn spiegel,gaf wat gas, schakelde soepel naar ‘vooruit’ en ze gleden de snelweg op.

Aantal woorden: 2064

Muziek in deze uitzending

Uitzending 29 augustus 2016

22:30

Prokofjev, Sergej

Oorlog en vrede, op.91; Wals (Arr.)

Samouil, Tatiana [viool] & Mangova, Plamena [piano]

Cypres

CYP1646

22:32

Spohr, Julius

Sechs deutsche Lieder, Op. 103 - Deel 1 "Sei still mein Herz"

Trio Dame Blanche & Primus, Mignon [sopraan] & Zwartelé, Dominique [klarinet] & Fuchs, Ernst Paul [piano]

NVT

NVT

22:35

Händel, Georg Friedrich

Agrippina HWV.6 ; Akte II - aria, "Pensieri, voi mi tormentate"

Kossenko, Alexis

Staskiewicz, Blandine [mezzosopraan] & Les Ambassadeurs

Glossa

GCD 923503

22:39

Händel, Georg Friedrich

Il trionfo del tempo e del disinganno HWV.46a ; Deel II - aria, "Lascia la spina, cogli la rosa"

Les musiciens du Louvre

Minkowski, Marc

Bartoli, Cecilia [mezzosopraan]

DECCA

475 6924 DH

22:45

Piazzolla, Astor

La muerte del ángel (Arr.)

Lin, Lucia [viool] & Pilot, Ann Hobson [harp] & Jofre, J.P. [bandoneon]

Harmonia Mundi

HMU 907627

22:48

Greaves, Terence

A Garden of Weeds - Deel 1 "Buttercup"

Trio Dame Blanche & Primus, Mignon [sopraan] & Zwartelé, Dominique [klarinet] & Fuchs, Ernst Paul [piano]

NVT

NVT

22:49

Greaves, Terence

A Garden of Weeds - Deel 2 "Poppy"

Trio Dame Blanche & Primus, Mignon [sopraan] & Zwartelé, Dominique [klarinet] & Fuchs, Ernst Paul [piano]

NVT

NVT

22:50

Greaves, Terence

A Garden of Weeds - Deel 3 "Thistle"

Trio Dame Blanche & Primus, Mignon [sopraan] & Zwartelé, Dominique [klarinet] & Fuchs, Ernst Paul [piano]

NVT

NVT

22:51

Gershwin, George

Porgy and Bess ; "Summertime" (Arr.)

Trio Dame Blanche & Primus, Mignon [sopraan] & Zwartelé, Dominique [klarinet] & Fuchs, Ernst Paul [piano]

NVT

NVT

22:54

Brahms, Johannes

Symfonie nr.1, op.68 in c kl.t. - deel I, "Un poco sostenuto, allegro"

Wiener Philharmoniker

Levine, James

Deutsche Grammophon

449 829-2

23:07

Brahms, Johannes

Symfonie nr.1, op.68 in c kl.t. - deel II, "Andante sostenuto"

Wiener Philharmoniker

Levine, James

Deutsche Grammophon

449 829-2

23:17

Ghizeghem, Hayne van

Amours, amours

Les Flamboyants

Raumklang

RK 2801