Opium op 4 van 22 augustus 2016

Opium op 4

Maandag 22 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Vandaag presenteert: Jan Mom.
/>span>Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Caroline van Eck

Kunsthistorica Caroline van Eck is te gast. Zij betoogt dat het raar is dat we beelden en schilderijen in een museum hangen en er dan van een afstandje naar kijken en er ‘objectief’ over beschouwen. Dat is cultureel bepaald en iets van de moderne tijd. Van nature en van oudsher gaan we juist een emotionele en fysieke band aan met zulke voorwerpen. We zijn nu geneigd mensen die een beeld willen beschadigen bijvoorbeeld ‘gek’ te noemen, maar zo gek is dat volgens haar helemaal niet. Want net zoals we soms tegen onze laptop praten (wanneer die het niet doet), zo kan ook een kunstvoorwerp oprechte boosheid, blijheid of zelfs verliefdheid in ons oproepen. We projecteren er dan eigenschappen op van een levend wezen.

Per 1 september gaat ze deze verfrissende kijk op onze verhouding met beeldende kunst ook in Cambridge uitdragen, waar ze dan hoogleraar wordt.

Te gast - Caroline van Eck
22:35   Live muziek - Maarten Ornstein

Maarten Ornstein speelt tenorsaxofoon, klarinet en basklarinet. Bij gelegenheid ook tarogato, elektrisch saxofoon, MPC en laptops. Hij is tevens componist en arrangeur. Hij leidt het free-funk ensemble DASH! en speelt solo. Daarnaast speelt hij met zangeres Rima Kcheich, performance poet Jeannine Valeriano en is betrokken bij verschillende internationale muziekprojecten.

Luitist Mike Fentross speelt niet alleen luit, theorbe en barokgitaar: hij is tevens dirigent van zijn ensemble La Sfera Armoniosa, vernoemd naar een compositie ter ere van het huwelijk van de dochter van componist Carlo Gesualdo en de neef van Paus Gregorius.

Live muziek - Maarten Ornstein
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Wanda Reisel uit Plattegrond van een jeugd

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Wanda Reisel uit Plattegrond van een jeugd

Wanda Reisel schrijft sinds 1985 romans, filmscenario’s en theaterstukken. De romans Baby Storm (1998) en Een man een man (2001) werden genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar roman Witte liefde (2004) stond op de shortlist van de AKO Literatuurprijs en kreeg de Anna Bijns Prijs 2007. In Tien Stuks werden haar toneelstukken gebundeld (2006) Bij Atlas-Contact verscheen in 2011 de spannende actuele roman Nacht over Westwoud. In 2015 is haar roman Liefde tussen 5 en 7 enthousiast ontvangen. Website www.wandareisel.nl
Foto: Annaleen Louwes

Luidspreker Luidspreker
23:13   Torenkamer - Bianca Filius - Dag 1

Mijn eerste dag in de Torenkamer; met zware, overvolle boodschappentassen nam ik vanochtend de tram richting het Vondelpark, om vervolgens helemaal bezweet van het sjouwen de sleutel van het torentje in ontvangst te nemen. 


De eerste stap was het afplakken van de ramen, want ondanks het mooie uitzicht op het park, moet het binnen helemaal donker zijn om mijn project te kunnen uitvoeren. Ik ga deze week namelijk aan de slag met glow-in-the-dark-verf.


Al eerder fotografeerde ik objecten die ik met fel groene, oplichtende verf had beschilderd. Het resultaat was vaak verwarrend doordat ik de fotos heel mat afdrukte, dachten toeschouwers naar schilderijen tekijken. Ook was het vaak niet duidelijk te zien wat voor objecten er gefotografeerd waren, en bleef het raadselachtig hoe de werken tot stand warengekomen.


In de Torenkamer wil ik met de verf een stap verder gaan. Ik heb meerdere kleuren verf aangeschaft blauw, rood, geel, wit én groen en nieuwe manieren bedacht om het toe te passen. Na het verduisteren van de ruimte begon ik vandaag met het beschilderen van enkele planten; in het donker geven deze nu een blauwe en gele gloed af. Daarna begon het experimenteren met ander materiaal. Ik begon in kartonnen platen geometrische vormen te knippen.Door dit (geknipte) karton voor de planten te plaatsen, worden alleen gedeeltes van de planten op de fotos zichtbaar, iets wat een interessant effect opleverd. Opeens zie je alleen een vierkant stuk waar een gedeelte van een plant in te zien is. Ik heb besloten me hier de komende week verder in te verdiepen; ik ga een nog groter stilleven van waarschijnlijk met name natuurlijke vormen (planten) creëren,en deze in meerdere verschillende geometrische vormen en composities tonen.


Verder heb ik s avonds nog een test gedaan met een spiegel; want wanneer ik een voorwerp van de voorkant zwart verf, en van achteren glow-in-the-dark zie ik waneer de voor een spiegel wordt geplaatst, op de foto alleen de achterkant van het voorwerp gereflecteerd in de spiegel, maar de voorkant ervan is nergens te bekennen. Ook hier wil ik nog wat meer mee aan het werk gaan, ik denk dat gebruiken van spiegels de fotos nog mysterieuzer kan maken.


Hoewel ik het gevoel heb dat ik niet heel veel heb geproduceerd (ik had dan ook tot 3 uur s middags nodig om al mijn spullen tevervoeren, en de Torenkamer in te richten), vind ik het wel een geslaagde eerste dag. Ik heb een goed idee van wat ik deze week wil gaan doen, en kan morgen weer direct aan de slag!


Bekijk een filmpje van Bianca in De Torenkamer:

Muziek in deze uitzending

Uitzending 22 augustus 2016

22:32

Ribayas, Lucas Ruiz de

Pabanas (Arr.)

Ornstein, Maarten [basklarinet] & Fentross, Mike [vihuela]

NVT

NVT

22:35

Faure, Gabriel

Barcarolle voor piano nr.1, op.26 in a kl.t.

Stott, Kathryn [piano]

Hyperion

CDA66911/4

22:40

Thielemans, Toots

Turks Fruit

Thielemans, Toots

Universal

5338665

22:41

Hermann, Bernard

Vertigo ; "Madeleine and Carlotta's portrait"

Sinfonia of London

Mathieson, Muir

MILAN

399 466-2

22:44

Ravel, Maurice & Diehl, Aaron

Le tombeau de Couperin - deel III, "Forlane" (Arr.)

Wolf, Warren & Wong, David & Green, Rodney

Mack Avenue Records

MAC 1066

22:47

Debussy, Claude

Etudes voor piano (6), boek 2 - nr.4, "Pour les sonorités opposées"

Goerner, Nelson [piano]

Zig-Zag Territoires

ZZT 326

22:52

Frescobaldi, Girolamo

Canzona, "L'Ambitiosa"

Ornstein, Maarten [basklarinet] & Fentross, Mike [theorbe]

NVT

NVT

22:56

Marin, Mikael

Flippen (Arr.)

Ornstein, Maarten [basklarinet] & Fentross, Mike [vihuela]

NVT

NVT

22:58

Sibelius, Jean

Symfonie nr.3, op.52 in C gr.t. - deel I, "Allegro moderato"

Berliner Philharmoniker

Rattle, Simon

Berliner Philharmoniker

BPHR 150071

23:09

Sibelius, Jean

Symfonie nr.3, op.52 in C gr.t. - deel III, "Moderato - Allegro (ma non tanto)"

Berliner Philharmoniker

Rattle, Simon

Berliner Philharmoniker

BPHR 150071

23:18

Liszt, Franz & Schubert, Franz

Schwanengesang (14), Schubert liedtranscripties, S.560 - "Ständchen"

Horowitz, Vladimir [piano]

Universal

00028947766247