Opium op 4 van 1 augustus 2016

Opium op 4

Maandag 1 augustus 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending


/>span>Opium op 4 is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Matthias Depoorter

Wie nooit omhoog kijkt, mist veel. De verbeelding van vele kunstenaars wordt aangewakkerd door vogels. Hoe leeg, mistroostig zelfs, zou een leven zonder vogels zijn? Dat geldt net zo goed voor de kunst. ‘Gevleugelde kunst’ is veelomvattend: zij varieert van een onooglijk detail tot de essentie van een kunstenaarschap, van laatmiddeleeuws tot kunst uit de vroege twintigste eeuw. Vogel- en kunstkenner Matthias Depoorter zoekt sinds hij kunsthistoricus is naar vogels in kunst.

Vliegwerk is een eigenwijze greep uit schilderijen, tekeningen en prenten waarin vogels een opgemerkte rol spelen. Memoires, kunstgeschiedenis, kunstkritiek en ornithologische observaties zijn verweven tot vertellingen voor de kunstliefhebber én de vogelaar. Vliegwerk is een boek voor wie opmerkzaam en nieuwsgierig is.

Te gast - Matthias Depoorter
22:34   Live muziek - Van Amsterdam Duo

Vanaf 2004 vormt Vincent samen met zijn zus Jeanine een kamermuziekduo met de instrumenten viool en accordeon. Op het Nationaal Accordeon Concours in 2005 /2006 behaalden zij resp. de 1e en 2e prijs. In 2007 wonnen zij de finale van het Haarlems Interscholair Toernooi. In 2009 waren Vincent en Jeanine één van de finalisten op het Prinses Christina Concours regio West. Jeanine en Vincent hebben met het duo verschillende concerten gegeven, waaronder op het Grachtenfestival/Sail en de Uitmarkt in Amsterdam.
Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Live muziek - Van Amsterdam Duo
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Jan Kuijper - Albumblad voor André Verbart

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in VondelCS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jan Kuijper - Albumblad voor André Verbart

Jan Kuijper (Amsterdam, 30 december 1947) is een Nederlands dichter. Hij schreef zesentwintig nieuwe albumbladen voor dichters: 'Aanmatigingen: sonnetten'. Voor onder anderen Astrid Lampe, Eva Gerlach, H.H. ter Balkt - steeds vertrekkend vanuit regels uit hun gedichten, vanuit 'van die woordjes die weer woordjes wegmaken'.

Luidspreker Luidspreker
23:14   De Torenkamer - Brian Elstak - Dag 1

Yes! Ik ben in De Torenkamer. Ik heb hier lang naar uitgekeken. Al mijn spullen staan al netjes uitgestald. Koffer vol papier, potloden, fineliners, ecoline, aquarelverf etc. Daarnaast nog een tas vol acrylverf en 6 toffe canvassen. Alles staat klaar om op los te gaan. Helaas loop ik te kampen met wat opstartproblemen. Ik ben aan het dralen. Meestal als ik een idee heb pomp ik het er zo uit, maar af en toe duurt het effies voor alle creative juices gaan flowen. ’s nachts werk ik vaak het best. Wat weer een hel is als je vroeg moet opstaan om kids naar school te brengen. Ik dwaal af.

Wat doe ik hier in De Torenkamer? In 2014 heb ik een 27 minuten durend kinderfilmpje gemaakt. Ik heb daar verschillende NL (rap)artiesten, waaronder Jiggy Dje, Akwasi, Winne, Joya Mooi, Maarten van Hinte, Sticks, Reazun, Adje, Sef en Feis bij gehaald om het verhaal in te spreken. De helden in het verhaal zijn gebaseerd op mijn eigen drie kinderen: Jones, Cassel en Zia Elstak. In het verhaal heten ze Bones, Cel en Zi'tje. Ze worden opgevoed door een reuzenschildpad genaamd Jean-Michel. Hij is een avonturier en leert ze alles wat hij weet over het avonturenleven. De rest leren ze op school. Mocht je het hele verhaal willen zien. Dat kan. Surf de world wide wave naar dit adres: https://vimeo.com/103769748 en knock yourself out.

Nu zijn we 2 jaar verder. Afgelopen week heb ik EIN-DE-LIJK een heleboel nieuwe verhalen uitgewerkt en afgerond #opstartproblemen. De nieuwe teksten liggen nu bij een tekstbureau vriendin van me (hoiiijjjj Zindzi!). Ondertussen zit ik nu dus in De Torenkamer. Op het punt om fantastisch nieuw beeld te maken bij de nieuwe avonturen. Ditmaal niet meer voor een filmpje, maar nu voor een volwaardig kinderboek! Iets dat ouders zelf kunnen voorlezen voor hun mini me’s. Het perfecte verjaardagscadeautje voor een kleine dame of heer rond de 5 en daarboven. Acteur Mandela Weewee - die sneaky ook een fantastische houtkunstenaar is - heeft me gezegend met 6 volledig van hout gemaakte canvassen uit oude palets. Voor het boek wil ik o.a. de illustraties op mooie doeken en hout schilderen. Ik ga daar nu nu nu aan beginnen. Echt hoor. Ik ga zo van start. Lang genoeg gedraald. On y va!

PS: effe een speciale shout out naar Alma van het VondelCS team. Dankzij haar heb ik net mijn allereerste (vega) chimichanga gegeten. Het was erg emotioneel. Ik ben er een beter mens door geworden. Chimichanga mensen. Eet ze. *hart emoji*

Muziek in deze uitzending

Uitzending 1 augustus 2016

22:31

Bach, Johann Sebastian

Sonate voor viool nr.1, BWV.1001 in g kl.t. - deel IV, "Presto" (Arr.)

Thile, Chris [mandoline]

Nonesuch

7559-79586-4

22:35

Kusyakov, Anatoli Ivanovich

Five spanish pictures - deel "Allegro" en deel "Dramatico"

Van Amsterdam Duo

NVT

NVT

22:39

Paganini, Nicolo

Capriccio's voor viool (24), op.1 - nr.1 in E gr.t., "Andante"

Mintz, Shlomo [viool]

Deutsche Grammophon

477 7560

22:40

Stravinski, Igor

Suite voor viool en piano, "Suite italienne" - deel I, "Introduzione"

Perlman, Itzhak [viool] & Canino, Bruno [piano]

EMI CDC

7493222

22:43

Bach, Johann Sebastian

Matthäuspassion BWV.244 ; Deel II - nr.68, slotkoor, "Wir setzen uns mit Tränen nieder"

Collegium Vocale Gent

Herreweghe, Philippe

Harmonia Mundi

HMX 2968096.97

22:48

Falla, Manuel de

Canciones populares españolas (7) - nr.5, "Nana" (Arr.)

Heuvelman, André [trompet] & Koopman, Eddy [slagwerk]

Buitencategorie

EKP1301

22:51

Stravinsky, Igor

Chanson Russe

Van Amsterdam Duo

NVT

NVT

22:55

Beurden, Bernard Van

Four landscapes

Van Amsterdam Duo

NVT

NVT

22:59

Mozart, Wolfgang Amadeus

Concert voor piano en orkest nr.20, KV.466 in d kl.t. - deel II, "Romance" & deel III, "Allegro assai"

English Chamber Orchestra

Barenbiom, Daniel

Barenboim, Daniel [piano]

EMI

5 72930 2

23:17

Schumann, Robert

Fantasiestücke (3), op.73 - deel I, "Zart und mit Ausdruck"

Carr, Colin [cello] & Luvisi, Lee [piano]

Arabesque

Z6748