Opium op 4 van 29 juli 2016

Opium op 4

Vrijdag 29 juli 2016, 22:30 - 00:00

Opium op 4 AVROTROS

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Opium op 4 is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een hoofdgast en is er live muziek! Iedere vrijdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

22:30   Te gast - Teun Luijkx

Teun Luijkx is televisie- en theateracteur. Hij studeerde in 2008 af als theatraal performer aan de Toneelacademie Maastricht. Teun speelt al geruime tijd bij Toneelgroep Oostpool en is de afgelopen jaren onder andere te zien geweest in Barbaren (2014), Angels in America (2015) en in Lulu (2016).Naast theateracteur is Teun ook regelmatig te zien op de televisie. Zo speelde hij hoofdrollen in veelgeprezen televisieseries als A'dam - E.V.A., De Geheimen van Barslet, S1NGLE en Bloedverwanten. Ook was hij te zien in verschillende speelfilms speelfilms en binnenkort als nieuwe presentator van het Discovery-programma How Do They Do It.

Kletsmajoor
Speciaal voor de zomer festivals maken Teun Luijkx en Vincent van der Valk de voorstelling Kletsmajoor. Een leuke theatervoorstelling over de kletsende mens. De voorstelling wijkt af van ‘gewone’ voorstellingen die te zien zijn op de festivals. Teun Luijkx en Vincent van der Valk gaan namelijk 4 uur lang non-stop kletsen. Deze vier uur durende klets is opgedeeld in een startceremonie, drie voorstellingen, parade maken, kleedkamersessies en een slotceremonie.
Fotografie: Suzanne Ophof

Te gast - Teun Luijkx
22:33   Live muziek - Violist Shin Sihan en pianiste Anne Brackman

Violist Shin Sihan was bijna 6 jaar toen hij zijn eerste vioolles kreeg. Momenteel studeert hij bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Shin won meerdere prijzen, waaronder de 2e prijs en de NTR Publieksprijs tijdens de 24e editie van het Nederlands Vioolconcours Oskar Back in 2013. In datzelfde jaar werd ook de Kersjes Vioolbeurs aan hem toegekend.

Anne Brackman begon op haar derde jaar met fluitlessen en op zesjarige leeftijd met pianolessen. Zij studeert piano aan het Conservatorium van Amsterdam en won zowel als fluitist als als pianist prijzen bij verschillende concoursen, waaronder het Benelux Fluitconcours, de Rotterdamse Piano Driedaagse en het Prinses Christina Concours.

Live muziek - Violist Shin Sihan en pianiste Anne Brackman
Luidspreker Luidspreker
23:21   De Torenkamer - Ana Oosting - Dag 5

Het zit er alweer op. Zoals in mijn eigen studio ook vaak het geval net voor een deadline, is het een gezellige chaos in de torenkamer. Rommel creëren, daar ben ik goed in. Opruimen minder. Ik hou van dingen beginnen, minder van afmaken. Schoonmaken hoort meer bij het laatste. Maar na een aantal jaar gewoond te hebben met iemand die extreem opgeruimd is,heb ik geleerd dat een opgeruimde omgeving me eigenlijk veel rustiger maakt. Ik mag tegenwoordig van mezelf een troep maken, dat hoort een beetje bij geconcentreerd doorwerken, helemaal als er een deadline bij komt kijken,maar na afloop moet het ook weer een beetje op orde. Dus 2 weken doorwerken aan een show, explosies van spullen, dan zodra de rust weder gekeerd is, alles aan kant maken; klaar voor de volgende chaos sessie.

Tot mijn eigen verbazing heb ik me aan de regel van 1 beeld per dag weten te houden. (Al moet ik niet op de zaken vooruit lopen, want ik moet die van vandaag nog af maken) De score tot nu is; 1 beeld voltooid, gestookt en geglazuurd. 2 beelden biscuit gebakken, de ene met glazuur, klaar voor de oven, de andere nog zonder. 1 beeld af maar ongestookt en het laatste beeld is dus nog in de maak. Not too shabby.

Vandaag werd me gevraagd of ik tevreden was met het werk. Het glazuur is doet wat ik wil en de texturen zijn bijzonder. De vormen van de beelden hebben me verrast.

Maar echt iets vinden van de beelden, dat niet. En dat duurt denk ik ook nog wel even. Helaas heb ik de eigenschap om iets dat ik gemaakt heb in de eerste instantie niks te vinden. Vaak is dat de volgende dag al minder, maar soms heb ik echt een paar maanden nodig om goed naar m'n werk te kunnen kijken.

Ik heb ontzettend genoten van het doorwerken, lange dagen maken, en tussen andere werkende mensen te zitten. Dus daar ben ik blij mee. Maar ben ik tevreden over m'n werk? Vraag dat me nog maar eens zo rond kerst.


Falco Verholen

Falco Verholen

23:03   Slaapservice: Don Duyns - Mort

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Don Duyns - Mort

Don Duyns (Haarlem, 1967) is schrijver en regisseur en studeerde Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft voor theater en film. Ook regisseert hij en werkt(e) als docent toneelschrijven aan toneelscholen in Arnhem, Maastricht en Utrecht. Eind 2015 kwam familievoorstelling De Gelaarsde Poes uit, waar Duyns verantwoordelijk was voor de tekst. 
Foto: Misja Spoelstra

Slaapservice: Don Duyns - Mort

Muziek in deze uitzending

Uitzending 29 juli 2016

22:31

Brahms, Johannes

Sonate voor viool en piano in c kl.t., "F.A.E.-Sonate" ; Scherzo

Shinan, Shin [viool] & Brackman, Anne [piano]

NVT

nvt

22:33

Aubry, René

Demi Lune

Aubry, René

Hopi Mesa

3040862

22:37

Beethoven, Ludwig van

Egmont, op.84 ; Ouverture

Orkest van de 18e eeuw

Brüggen, Frans

PHILIPS

4340 872

22:41

Einaudi, Ludovico

i Giorni

Kammerorchester Berlin

Halsey, Simon

Hope, Daniel [viool] & Peters, Chié [piano]

UNIVERSAL

00028947905721

22:47

Lecuona, Ernesto

Porcelana China (Danza de munecos)

Tirino, Thomas [piano]

Bis

1854

22:49

Stravinsky, Igor

Suite Italienne

Shinan, Shin [viool] & Brackman, Anne [piano]

NVT

nvt

22:52

Bartók, Bela

Rapsodie voor viool en orkest nr.1

Shinan, Shin [viool] & Brackman, Anne [piano]

NVT

nvt

22:56

Frahm, Nils

Tristana

Frahm, Nils

Erased tapes

ERATP18CD

23:13

Stravinski, Igor

Mavra ; Chanson russe (Arr.)

Keulen, Isabelle van [viool] & Mustonen, Olli [piano]

PHILIPS

4209 532