Opium van 5 april 2021

Opium

Maandag 5 april 2021, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, nieuwe tentoonstellingen in De Audiotour en een eigen Klassieke Bibliotheek. Muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen...
Luidspreker Luidspreker
Klassieke Bibliotheek: Jessye Norman - De muziek van mijn leven
In de Klassieke Bibliotheek staat iedere week een boek centraal waarin klassieke muziek een prominente rol speelt.

Deze week De muziek van mijn leven van Jessye Norman.
Het leven van sopraan Jessye Norman is net zo bewogen en aangrijpend als die van de vele operarollen die ze vertolkte. Norman groeide op in het zuiden van Amerika, waar ze te maken kreeg met racisme en de civil rights movement. Al op jonge leeftijd ontdekte ze haar liefde voor muziek en opera, die werd gestimuleerd door haar ouders. Na een opvoeding waarin de kerk een grote rol speelde, wist ze van haar passie haar beroep te maken. Dankzij haar bijzondere stem en fenomenale techniek schitterde ze in alle grote operahuizen van de wereld. Jessye Norman geniet ook bekendheid als jazz-zangeres. In deze autobiografie vertelt Norman over de sterke vrouwen die haar inspireerden en over haar leven, maar uiteraard ook over de grote rollen, van Aida via Carmen tot Sieglinde, en de wereldberoemde optredens, zoals het zingen van de Marseillaise bij de 200ste verjaardag van de Franse Revolutie.
Klassieke Bibliotheek: Jessye Norman - De muziek van mijn leven
Luidspreker Luidspreker
Het gesprek - Jan Jansen
Andrea van Pol spreekt schoenenontwerper Jan Jansen over zijn expositie in het Museum JAN in Amstelveen.

De tentoonstelling 'Op de leest van Jan Jansen - 60 jaar schoenen en Dutch Design in Museum JAN in Amstelveen toont zes decennia aan iconisch werk van schoenontwerper Jan Jansen samen met het werk van Nederlandse designers. Al meer dan 60 jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerp. Hij verwierf wereldfaam met zijn eigenzinnige werkwijze en technische constructies die de zwaartekracht uitdagen, zoals de 'zweefhak'. Zijn werk wordt gezien als bron van inspiratie voor generaties ontwerpers na hem. 
Het gesprek - Jan Jansen

Muziek in deze uitzending

Uitzending 5 april 2021

23:28

Gaetano Donizetti

Strijkkwartet nr.17 in D gr.t. - compleet (Arr.)

Neues Berliner Kammerorchester

Michael Erxleben

Capriccio

10 844

23:21

Sergej Rachmaninov

Vespers, op.37 - deel XI, "Magnificat"

Paul Hillier

Estlands Philharmonisch Kamerkoor

Harmonia Mundi

807384

23:11

Arvo Pärt

Spiegel im Spiegel (1978) (Arr.)

Maarten Ornstein [basklarinet] & Mike Fentross [theorbe]

Zefir Records

ZEF 9644

23:06

Erik Satie

Gnossiennes (6) - nr.2

Steffen Schleiermacher [piano]

MDG

613 1065-2

23:02

Astor Piazzolla

Tango sensations (5) - nr.5, "Fear"

Quatuor Terpsycordes

William Sabatier [bandoneon] & Quatuor Terpsycordes

Fuga Libera

FUG 609

22:51

Maurice Ravel

Strijkkwartet in F gr.t. - deel III, "Très lent"

Ad Libitum Kwartet

Ad Libitum Kwartet

Naxos

8.554722

22:31

Schubert, Franz

Menuet voor piano D.334 in A gr.t.

Volodos, Arcadi [piano]

SONY

19075868292