Opium van 19 november 2020

Opium

Donderdag 19 november 2020, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in het Opium Atelier en een eigen Klassieke Bibliotheek. Muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen...
Luidspreker Luidspreker
Het gesprek - Oek de Jong
Annemieke Bosman spreekt schrijver Oek de Jong over zijn boek 'Het glanzend zwart van mosselen'.

Oek de Jong was nog student kunstgeschiedenis toen zijn romandebuut verscheen: Opwaaiende zomerjurken. Het bleek de roman van een generatie. De Jong koos voor het schrijverschap – compromisloos, met grote overgave en ontdekkingslust. Door te schrijven over schrijvers en schilders, dichters en denkers, zijn vriendschappen en zijn reizen ontdekte hij zichzelf en creëerde hij zijn eigen wereld. Wat in zijn romans duizenden lezers direct aanspreekt: de beeldende kracht, de sensualiteit, het psychologisch inzicht in de personages, de intense aandacht voor details – diezelfde kwaliteiten vind je terug in dit beschouwend werk van veertig jaar. Het is een oeuvre op zich, nog door weinigen ontdekt.

Voor deze monumentale uitgave nam Oek de Jong zijn vier essaybundels nogmaals onder handen. Hij voegde ongebundelde stukken over de tijdgeest toe en schreef een autobiografisch essay, waarin hij overziet wat het hem heeft opgeleverd om zich te spiegelen in het werk van anderen.
Het gesprek - Oek de Jong
Luidspreker Luidspreker
Klassieke Bibliotheek: Ewa Maria Wagner - Het tristan-akkoord
In de Klassieke Bibliotheek staat iedere week een boek centraal waarin klassieke muziek een prominente rol speelt.

Deze week Het tristan-akkoord van Ewa Maria Wagner.
Klassieke Bibliotheek: Ewa Maria Wagner - Het tristan-akkoord
Luidspreker Luidspreker
Opium was erbij! IDFA
Redacteur Gijs van Maanen bezocht International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en zag de film 'This Rain Will Never Stop'.

Sinds ze de oorlog in Syrië ontvluchtten leeft de familie Suleyman verspreid over Europa. Lazgin woont met zijn gezin in Oekraïne, maar zijn broer Koshnhav is in Duitsland, terwijl een derde broer in Koerdisch Irak verblijft en een vierde is achtergebleven in Syrië.

This Rain Will Never Stop volgt Lazgin’s zoon Andriy, die inmiddels vrijwilliger is bij het Rode Kruis en in Oekraïne opnieuw met een militair conflict te maken krijgt. Moet hij de oorlog ontvluchten of die ter plekke helpen verlichten – met dat dilemma worstelt Andriy tijdens een bezoek aan zijn broer in Duitsland en een een emotioneel weerzien met familieleden in Irak. Na het plotselinge overlijden van zijn vader besluit Andriy het lichaam te vergezellen vanuit Oekraïne terug naar Syrië.


Opium was erbij! IDFA

Muziek in deze uitzending

Uitzending 19 november 2020

23:23

Franck, César

Prélude, aria et final M.23 - compleet

Lugansky, Nikolai [piano]

Harmonia Mundi

HMM902642

23:17

Sjostakovitsj, Dmitri

Concert voor cello en orkest nr.1, op.107 in Es gr.t. - deel I, "Allegretto"

Deutsches Symphonie-Orchester Berlin

Nesterowicz, Michal

Altstaedt, Nicolas [cello]

Channel Classics

CCS38116

23:06

Einaudi, Ludovico

Golden butterflies

Einaudi, Ludovico [piano];Mecozzi, Federico [viool];Hasa, Redi [cello]

Decca

7744515

22:58

Brahms, Johannes

Strijkkwintet nr.2, op.111 in G gr.t. - deel II, "Adagio"

Hagen Quartett

Hagen Quartett;Caussé, Gérard [altviool]

Deutsche Grammophon

453 420-2