Opium van 8 juni 2018

Opium

Vrijdag 8 juni 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 5

Het regent vandaag. Dat past bij de laatste dag van een vakantie, bij het terugkeren naar huis. Alsof de omgeving zich nu niet meer van haar beste kant laat zien, maar haar ware gezicht toont. Nu pas voel je ook hoe moe je lichaam is. Maar in het echt sta ik in een bergrivier, omringd door kolkend water. Het is hier prachtig: de zon schijnt, er hangt een nevel over het water en iedereen wil met me op de foto. 'Kijk dit afval, dat is toch prachtig?' hoor ik naast me. Annemieke laat me op haar eiland een berg afval zien in de vorm van een vierkant. Het afval bestaat uit witte brokstukken. Toeval bestaat niet meer, alles wat we zien lijkt precies zo bedoeld. Ik trek verder stroomafwaarts tot ik niet verder kan, maar het maakt me niet uit. Hetzelfde water stort een stuk verderop tientallen meters naar beneden, de zee in. Vanaf de veerboot heb ik de waterval gezien. 


De Torenkamer: Dorien de Wit en Annemieke Gerrist - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Bernard Wesseling - Mediamaatschappij

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoor je:

Bernard Wesseling - Mediamaatschappij

Bernard Wesseling (1978) debuteerde als prozaschrijver met de roman De favoriet, die zeer lovend ontvangen werd. Zijn eerste dichtbundel Focus (2006) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. In 2010 verscheen zijn roman Portret van een onaangepaste, in 2012 zijn tweede dichtbundel Naar de daken. Wesseling is actief als podiumdichter, trad veel op in Festina Lente, stond op de Nacht van de Poëzie en in talloze festivals. Zijn derde dichtbundel: ‘& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal’ is nu te koop.

Foto: Koos Breukel

Slaapservice: Bernard Wesseling - Mediamaatschappij

Muziek in deze uitzending

Uitzending 8 juni 2018

22:45

Arnold Schönberg

Verklärte Nacht, op.4 (versie voor strijkorkest) - compleet

Streicherakademie Bozen

Frieder Bernius

Carus

83.198

22:42

Miles Runs the Voodoo Down - 45-rpm single edit

Miles Davis Quintet

22:39

Wolvenjacht

Vysotski, Vladimir

22:36

Zimmer, Hans

Interstellar ; ''Cornfield chase''

studio-orkest

Zimmer, Hans

SONY

888750481221

22:33

Robert Schumann

Husarenlieder (4), op.117 - nr.1, "Der Husar, trara!"

Bryn Terfel [bas-bariton] & Malcolm Martineau [piano]

Deutsche Grammophon

447 042-2