Opium van 23 februari 2018

Opium

Vrijdag 23 februari 2018, 22:39 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Mathieu Klomp - Dag 5

Een week is een rare periode. Het is langer dan een dag, maar ook weer korter dan een maand. Waarschijnlijk was u daar al van op de hoogte, maar toch. Een project, wat dan ook, duurt meestal langer dan een week, maar anders dan bij een dagklusje biedt een week ook weer een gevaarlijke mogelijkheid dingen uit te stellen tot later. Gelukkig kan ik mijn uitstelneiging af en toe de baas. Als ik werk en er zijn ineens allerlei onomkeerbare keuzes - dat is vooral als het z'n uiteindelijke vorm nadert - denk ik meestal gelijk "Tja, daar moet iemand zich later maar over buigen" - wat ik dan probeer te beantwoorden met "Wie moet zich daarover buigen?? Ik! Wanneer?? Nu!"
Vandaag heb ik min of meer de onderdelen gemaakt die ik wilde maken, en ik ben vast een beetje begonnen met in elkaar zetten, zodat ik die stap niet blijf vermijden. Morgen is het de bedoeling dat alles bij elkaar komt. Zal mij benieuwen of ik genoeg tijd heb, en of het resultaat iets van beleving oproept. Ik verwachtte daar niet veel van, maar meerdere mensfiguren bij elkaar zien an sich heeft ook nu al iets van een prikkelend effect. Mijn camera herkende er in elk geval een groepsfoto in. Dat is alvast bemoedigend, want dat is een beetje het beeldhoudersequivalent van je tekst goed laten keuren door de spellingcontrole.


De Torenkamer: Mathieu Klomp - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Jan Kuijper - Tombe van JC Noordstar

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Jan Kuijper - Tombe van JC Noordstar

Jan Kuijper (Amsterdam, 30 december 1947) is een Nederlands dichter. Hij schreef zesentwintig nieuwe albumbladen voor dichters: 'Aanmatigingen: sonnetten'. Voor onder anderen Astrid Lampe, Eva Gerlach, H.H. ter Balkt - steeds vertrekkend vanuit regels uit hun gedichten, vanuit 'van die woordjes die weer woordjes wegmaken'.

Slaapservice: Jan Kuijper - Tombe van JC Noordstar

Muziek in deze uitzending

Uitzending 23 februari 2018

22:57

Robert Schumann

Fantasiestücke (3), op.73 - deel II, "Lebhaft, leicht"

Truls Mørk [cello] & Leif Ove Andsnes [piano]

Simax

PSC 1063

22:54

Les nuits d'été

Stade, Frederica von [sopraan]

22:51

Johann Sebastian Bach

Suite voor cello nr.1, BWV.1007 in G gr.t. - deel I, "Prelude"

Gavriel Lipkind [cello]

EDEL

0016132GLP

22:48

Winterreise D.911 - nr.1, "Gute Nacht"

Pantus, Marc [zang] & Boertien, Daan [Piano]

22:45

Reynaldo Hahn

Preludes voor piano 4h (3), "Sur des airs populaires irlandaises" - nr.3, "The willow tree"

Hüseyin & Paik Sermet [piano]

NAIVE

V 4902

22:42

Maldigo tus Ojos Verdes

La Paquera De Jerez