Opium van 16 februari 2018

Opium

Vrijdag 16 februari 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 5

Het is alweer mijn laatste dag in de torenkamer. Ik zet een nieuwe tekening op. De dag gaat snel, de kamer wordt steeds voller, overal liggen losse onderdelen waarmee ik mijn tekening opbouw. Aan het eind van de dag is ook dit werk klaar en ligt de vloer vol met reststukken, als splinters van papier en karton. Tijd om de werken voorzichtig naar de studio beneden te brengen voor de uitzending. Ik woon voor het eerst de hele uitzending bij. Frank Lammers vertelt over zijn geëngageerde monoloog in de theatervoorstelling over Marx, waarin hij Marx als dode ziel speelt die terugkijkt op hoe zijn filosofie in de maatschappij tot uiting is gekomen en verteld hoe zijn ideeën eigenlijk bedoeld waren. Ik ben benieuwd geworden naar de voorstelling, vooral naar het deel waar Frank Lammers als Marx zich op het publiek richt. Ik luister naar de mooie muziek van het Trio Laetum. Muziek live in al zijn driedimensionaliteit ervaren, blijft het beste. Fijn om hier zo te zitten en op te kunnen gaan in de muziek. We hebben het over mijn werk en Frank Lammers noemt mijn werk een schip wat uit elkaar spat, een mooie vergelijking en daar is mijn werk ook vrij op gebaseerd; op de zeevaart en op de industrie die ooit in de Zeeheldenbuurt aanwezig was.

Dit weekend ruim ik de torenkamer leeg en werk ik thuis verder aan de laatste werken. Volgende week is tijd voor de opbouw en vanaf 25 februari zullen mijn werken dan te zien zijn, verspreidt over de verschillende etalages.


De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Eva Meijer uit Het vogelhuis

Eva Meijer (1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze publiceerde eerder korte verhalen en poëzie in literaire tijdschriften. Haar debuutroman Het schuwste dier (2011) werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza Debuutprijs. In 2013 verscheen Dagpauwoog. Ze promoveert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar politieke stem van dieren. Begin 2016 verscheen Dierentalen, waarin ze talen van niet-menselijke dieren bespreekt, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs, is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en zal worden vertaald in het Duits en Engels. Dierentalen zal ook in het Duits vertaald worden.

Foto: Irwan Droog

Slaapservice: Eva Meijer uit Het vogelhuis

Muziek in deze uitzending

Uitzending 16 februari 2018

22:57

Francis Poulenc

Sonate voor fluit en piano, op.164, 1956 - deel I, "Allegro malinconico"

Patrick Gallois [fluit] & Pascal Rogé [piano]

Decca

475 70972

22:54

Wolfgang Amadeus Mozart

Requiem KV.626 in d kl.t. - compleet

Freiburger Barockorchester & Rias Kammerchor

René Jacobs

Sophie Karthäuser [sopraan] & Marie-Claude Chappuis [alt] & Maximilian Schmitt [tenor] & Johannes Weisser [bariton] & RIAS Kammerchor

Harmonia Mundi

HMM 902291

22:51

Stukken voor piano, klarinet en cello (8), op.83 - nr.8 in Es gr.t., "Moderato"

Brussee, Marenka [klarinet] & Castelló, Beatriz Rico [cello] & Tol, Lieselotte van [piano]

22:48

Claude Debussy

En blanc et noir - deel I, "Avec emportement"

Katia Labeque [piano] & Marielle Labeque [piano]

Philips

454 471-2

22:45

La Traviata: Addio del passato (arr.)

Willems, Jeroen [zang] & Wilson, Carol [sopraan]

22:42

Trio voor piano, klarinet en cello, op.114 in a kl.t. - deel I, "Allegro" (Arr.)

Brussee, Marenka [klarinet] & Castelló, Beatriz Rico [cello] & Tol, Lieselotte van [piano]

22:39

Charles Gounod

Ave Maria, "Mélodie religieuse adaptée au 1er prelude de J.S. Bach"

Utah Symphony Orchestra

Julius Rudel

Kiri Te Kanawa [sopraan]

Decca

4305 462

22:36

Stukken voor piano, klarinet en cello (8), op.83 - nr.2 in b kl.t., "Allegro con moto"

Brussee, Marenka [klarinet] & Castelló, Beatriz Rico [cello] & Tol, Lieselotte van [piano]

22:33

De Internationale (arr, fragm)

Duo Concertante