Opium van 14 februari 2018

Opium

Woensdag 14 februari 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 3

’s Nachts word ik wakker van een geluid dat ik eerst niet kan plaatsen, maar dan bedenk ik me dat het een onderdeel van mijn tekening is dat naar beneden komt. Mijn tekening komt tot leven, nou ja eigenlijk stort er gewoon een deel in. Iets wat ik soms in mijn tekeningen ook probeer te suggereren, maar in het geval is het wel heel letterlijk.

Dit is de manier waarop ik werk. Ik zoek in mijn tekeningen naar de juiste compositie door de ruimtelijke elementen tijdelijk vast te zetten met tape en ze te plaatsen en verplaatsen totdat het klopt. Met mijn kleine tekeningen (A3-A4) werkt dit prima, maar in deze grotere tekeningen heb ik af en toe last van de zwaartekracht. Ach ja maar veel foto’s maken tussendoor, zodat ik weet hoe het hing als het valt. En morgen (of vandaag dus) knopen doorhakken en alles definitief vast zetten, een goeie drijfveer.

Ik moet ineens denken aan mijn vroegere bovenbuurman die thuis een antiquariaat had en meer, maar vooral ook minder stabiele boekenkasten, bouwde met losse planken en stenen. Zijn hele huis (een kleine 50 vierkante meter) stond tot de nok toe vol, je kon er nauwelijks tussendoor. Een keer in de zoveel tijd stortte er weer een stapel naar beneden en hoorde ik door het geluid van de vallende boeken mijn buurman vloeken en steevast roepen: “Blijf nou toch eens ligguh.” Of het hielp weet ik niet, maar als er deze week weer eens een aantal onderdelen naar beneden valt roep ik geluidloos in mijn hoofd af en toe iets soortgelijks.  

Deze dag wil ik dus besteden aan het afmaken van tekening nummer een om vervolgens door te gaan met nummer twee en drie. Rond de middag hoop ik klaar te zijn met de eerste. Maar zoals altijd duurt het langer dan gehoopt. Bijschaven, bijpoetsen, de juiste manier van bevestigingen bedenken… laat in de avond is nummer een dan toch klaar. Ik ben blij met het resultaat. Nu een ruwe schets voor nummer twee, zodat ik weet hoe ik morgen verder wil. Een groot aantal losse onderdelen is al klaar en liggen veilig op de grond te wachten op hun definitieve plek.


De Torenkamer: Marleen Kappe - Dag 3
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

Hannah van Binsbergen schrijft gedichten. In juni van het vorige jaar kwam haar debuutbundel Kwaad gesternte uit, die onlangs bekroond is met de Herman de Coninckprijs voor beste debuut en de VSB poëzieprijs. Ze woont in Amsterdam.

Slaapservice: Hannah van Binsbergen uit Kwaad gesternte

Muziek in deze uitzending

Uitzending 14 februari 2018

23:00

Clara Schumann

Romances voor piano (3), op.21 - nr.3 in g kl.t.

Cristina Ortiz [piano]

Carlton

30366 00292

22:57

Concert voor klavecimbel en strijkorkest nr.1, BWV.1052 in d kl.t. - deel II, "Adagio"

Gould, Glenn [piano]

22:54

Concert voor klavecimbel en strijkorkest nr.1, BWV.1052 in d kl.t. - deel I, "Allegro"

Gould, Glenn [piano]

22:51

Tristan und Isolde ; Liebestod (Arr.)

Roma, Claudine Carmen [piano]

22:48

Samuel Barber

Adagio for strings, op.11

Philadelphia Orchestra

Eugene Ormandy

EMI

CDC 7476362

22:45

Franz Schubert

Strijkkwartet nr.14, D.810, "Der Tod und das Mädchen" - deel III, "Scherzo. Allegro molto & Trio"

Jerusalem Quartet

Jerusalem Quartet

Harmonia Mundi

HMC 901990

22:42

Fantasiestücke (8), op.12 - nr.3, "Warum?"

Roma, Claudine Carmen [piano]

22:39

Mozart, Wolfgang Amadeus

Requiem KV.626 in d kl.t. ; Lacrimosa

Freiburger Barockorchester

Jacobs, René

Rias Kammerchor & solisten

Harmonia Mundi

HMM 902291

22:36

Etude d'exécution transcendante S.139, nr.12 in bes kl.t., "Chasse neige"

Roma, Claudine Carmen [piano]

22:33

Ennio Morricone

The mission

London Philharmonic Orchestra

Ennio Morricone

VIRGIN

CDV2402