Opium van 9 februari 2018

Opium

Vrijdag 9 februari 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Junadry Leocaria - Dag 4

Vandaag was het dan eindelijk zo ver, mijn laatste torenkamer dag. Mijn dag begon met het schieten van een kort filmpje voor de VondelCS FB pagina. Een kort maar krachtig filmpje. Fijn dat er beeldmateriaal is geschoten want Opium is natuurlijk een radioprogramma, men kan er wel oververtellen maar het is toch ook wel fijn om iemand in de torenkamer zijn/haar ding te zien doen. Vervolgens ben ik rustig gaan repeteren. Na wat uurtjesdansen besloot ik m’n spullen te gaan pakken en terwijl ik bezig was met pakken heb ik in gedachte gereflecteerd op mijn torenkamer week. Om 22:20 Liep ik de trap af onderweg naar studio A, tijd voor mijn laatste interview. Studio A heeft een hele fijne energie, ik was niet eerder bij de opnames in de studio omdat ik aan het repeteren was boven maar nu wilde ik de volledige uitzending bijwonen. Het was een mooie uitzending met de prachtige zangeres Ntjam Rosie en zeer inspirerende schrijfster Joke Hermsen die mij diep heeft geraakt met haar visie en haar woorden. Heel mooi! Tijdens de uitzending hadden we besloten dat ik het stuk niet zou dansen omdat men het toch niet kon zien en we die zendtijd beter aan praten konden besteden. Pfff, gelukkig maar want ik was zo emo geworden van Joke Hermsen haar gesprek over haar boeken en filosofie dat niet dansen mij prima uitkwam. Toen het mijn beurt was om te praten werd er eerst een compilatie van mijn interviews afgespeeld. Man man man, verschrikkelijk vind ik het om mezelf te horen praten maar ik was blij om te horen dat ik het op zich best okay had gedaan op de radio. En toen was het klaar!! Mijn #detorenkamer avontuur was bij deze aan z’n einde gekomen. Het was een interessante week waarin ik mezelf heb uitgedaagd om in een beperkte ruimte een nieuwe solo te creëren. Het is gelukt! Mijn 8 minuten schets is er en ik ga inde komende weken mijn solo verder uitbouwen en kijken wat ik eruit kan halen.Ik voel me vereerd dat ik de eerste kunstenaar ben die heeft gedanst in de toren. Hopelijk volgen er na mij nog velen. Ik wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan mijn torenkamer avontuur, het was een zeer unieke ervaring die ik nooit zal vergeten.

De Torenkamer: Junadry Leocaria - Dag 4
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Marijke Schermer - fragment uit Mensen in de zon

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Marijke Schermer uit Mensen in de zon

Marijke Schermer (1975) is toneelschrijver. Haar werk werd door verschillende gezelschappen gespeeld en is in meerdere talen vertaald. In2009 ontving ze de Charlotte Köhlerprijs voor haar toneelwerk. 'Mensen inde zon' was haar lovend besproken romandebuut. Haar tweede roman'Noodweer' verscheen in het najaar van 2016. Ook dit boek werd zeer positief ontvangen in de media.
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Slaapservice: Marijke Schermer - fragment uit Mensen in de zon

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 februari 2018

23:03

Antonio Vivaldi

Concert voor cello en strijkorkest RV.401 in c kl.t. - compleet

Academy of Ancient Music

Christopher Hogwood

Christophe Coin [cello]

L''Oiseau Lyre

4217 322

23:00

Philip Glass

Metamorphosis (1988) nr.3, "Moderately fast"

Philip Glass [piano]

Sony Classical

SMK87976

22:57

Philip Glass

Metamorphosis (1988) nr.2, "Flowing"

Philip Glass [piano]

Sony Classical

SMK87976

22:54

Philip Glass

Metamorphosis (1988) nr.1, "Moderato"

Philip Glass [piano]

Sony Classical

SMK87976

22:51

l'Amour

Rosie, Ntjam [zang] & Dieleman, Joël [piano]

22:48

Eh Eh

Rosie, Ntjam [zang] & Dieleman, Joël [piano]

22:45

Nocturne

Chang, Evelyn [piano]

22:42

Dis, quand reviendras-tu

Barbara

22:39

Toccata BWV.911 - eerste deel

Gould, Glenn [piano]

22:36

Farafina

Rosie, Ntjam [zang] & Dieleman, Joël [piano]

22:33

Olivier Messiaen

Quatuor pour la fin du temps - deel IV, "Intermède"

Martin Fröst [klarinet] & Janine Jansen [viool] & Torleif Thedéen [cello]

SONY

55985363102