Opium

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Opium

Maandag 21 oktober 2019, 22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

AVROTROS - Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.
Het gesprek - Jelle Brandt Corstius

Andrea van Pol spreekt Jelle Brandt Corstius, schrijver, Rusland-kenner en programmamaker. 'BAM - Een reis van niets naar niets' is zijn nieuwste boek.

BAM - Een reis van niets naar niets
Jelle Brandt Corstius is als achtjarige gefascineerd door de Grote Bosatlas. En dan vooral door de kaart van Siberië: die is bijna leeg. Hoe zou het zijn om daar te wonen? Wat doen ze daar? En wanneer mag hij erheen? Op diezelfde kaart ziet hij dat er wordt gewerkt aan een spoorlijn door die leegte, met de magische naam ‘Bajkal-Amoer Magistrale’. De BAM.

Het duurt nog dertig jaar voor Jelle twee reisgenoten vindt die met hem op de BAM willen springen: kunstenaar/charmeur Aldo en grafisch ontwerper/stoïcijn Fabian – drie rare Nederlanders die hier voor hun lol zitten, geen Rus die ze begrijpt.

Samen leggen ze 4287 kilometer af door een sterk veranderd – en ijskoud – Rusland. Terwijl de trein de taiga en de tijdzones door dendert, het drietal in gesprek gaat met Poetin-haters en -liefhebbers en met een man die zijn kachel stookt met de verzamelde werken van Lenin, kan Jelle zich alleen maar afvragen: waarom rijdt hier een trein? En waarom zit ik erin?

Het gesprek - Jelle Brandt Corstius
Opium Backstage - Oukje den Hollander

Oukje den Hollander (1988, Leiden) zoekt in haar werk als zangeres en theatermaker naar de ultieme samenkomst van taal en muziek. Voor haar begint het creëren bij wat ze wil zeggen: ze bijt zich vast in de inhoud, waaruit haar muzikale ideeën voortvloeien. Sinds 2015 werkt ze als zangeres en theatermaker en richtte ze haar eigen muziektheater-collectief KASSETT op. ‘Idyllen’, haar debuutalbum met songs gebaseerd op de gelijknamige dichtbundel van Ilja Leonard Pfeijffer komt op 1 november uit.

Idyllen
Oukjes debuutalbum idyllen is de verklanking van een zoektocht naar liefde en leven in een steeds harder wordende wereld. Het album is vernoemd naar de gelijknamige bundel Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer. In zijn woorden vindt Oukje precies wat ze aan de wereld kwijt wil. Ze gelooft dat het delen van onze diepste verlangens en gedachtes is wat we nodig hebben om verder te komen met elkaar en onszelf. Door twaalf nietsontziende teksten uit Pfeijffers bundel Idyllen samen met Marijn Korff de Gidts op muziek te zetten, legt ze haar eigen binnenwereld bloot.

Opium Backstage - Oukje den Hollander
Het nachtkastje van Nhung Dam

In Het Nachtkastje vertellen schrijvers over hun literaire voorkeuren, inspiratie en guilty pleasures aan de hand van boeken die naast hun bed liggen. 

Nhung Dam is actrice, theatermaker en ze schreef diverse toneelstukken. In 2017 verscheen haar debuutroman "Duizend vaders". De Volkskrant noemde Dam in een lovende recensie "Een welkome nieuwe stem" en haar boek "duister, magisch en waanzinnig". Nhung Dam woont in Amsterdam en schrijft daar aan haar tweede roman. Als actrice is ze momenteel te zien in "Drie Zusters" van Urban Myth.
Foto: ©Stephan Vanfleteren

Het nachtkastje van Nhung Dam
Opium Atelier: Martin Rombouts - Dag 1

De bewoners van het Opium Atelier houden een blog bij. 

Opium Atelier: Martin Rombouts - Dag 1

Muziek in deze uitzending

22:30

Desplat, Alexandre

The Grand Budapest Hotel ; "Nighttrain to Nevelsbad"

Studio-orkest

studio-orkest

ABKCO

18771813302

22:35

Zolotaryov, Vladislav

Chamber Suite - Snowfall at night

Sevatian, Alexander [accordeon]

Analekta

2.9929

22:51

Stojowksi, Zygmunt

Vioolconcert, op. 22 - deel 2 Andante non troppo

BBC Scottish Symphony Orchestra

Borowicz, Lukasz

Niziow, Bartlomiej [viool]

Hyperion

CDA 68102

22:58

Stojowksi, Zygmunt

Vioolconcert, op. 22 - deel 3 Allegro giocoso

BBC Scottish Symphony Orchestra

Borowicz, Lukasz

Niziow, Bartlomiej [viool]

Hyperion

CDA 68102

23:08

Baker, Jospehine

De temps en temps

Baker, Josephine [zang]

Prism Leisure

PLATCD 686

23:14

Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Liederen voor zangstem en piano (6), op.6 - nr.2, "Niet een woord, mijn vriend" (Arr.)

Batiashvili, Lisa [viool] & Nézet-Séguin, Yannick [piano]

Deutsche Grammophone

479 0835

23:16

Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Liederen voor zangstem en piano (6), op.6 - nr.5, "Waarom?" (Arr.)

Batiashvili, Lisa [viool] & Nézet-Séguin, Yannick [piano]

Deutsche Grammophone

479 0835

23:51

Bosmans, Henriette

Impressions voor cello en piano (3) - nr.2, "Nuit calme. Très lent"

Hochscheid Doris [cello] & Ruth Frans van [piano]