STER Advertentie

In het jaar van 75 jaar Bevrijding komen in de oorlog vervolgde musici opnieuw tot klinken. Een avond vol prachtige muziek en ruimte voor bezinning en historisch besef. Met Margriet Vroomans en musici van de Leo Smit Stichting.

In het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum klinkt in deze aflevering muziek van componisten die in WOII zijn vervolgd of vermoord. In dit jaar waarin we 75 jaar bevrijding herdenken, is dit concert het sluitstuk van het grote herdenkingsproject van NPO Radio 4.

Tussen januari en mei bracht Margriet Vroomans in de podcast ‘Muziek tot leven, verhalen van musici in de oorlog’ de levensgeschiedenis én muziek van zeventien vervolgde musici tot klinken.

Met deze serie richtte Margriet een ‘audio-monument’ op voor musici die om hun verzetswerk of om hun Joodse afkomst in Sobibor of Auschwitz werden vermoord. En al overleefden sommigen van hen wél de kampen, een dodenmars of de hongerwinter, na de oorlog werd hun muziek nauwelijks meer uitgevoerd.

In het live concert op 21 oktober klinkt hun muziek opnieuw. Eleonore Pameijer (fluit), Dana Zemtsov (altviool), Erika Waardenburg (harp) en Tobias Borsboom (piano) spelen muziek van Hans Krieg, Leo Smit, Marius Flothuis, Dick Kattenburg en Henriëtte Bosmans.

Margriet presenteert het concert en vertelt meer over deze (en andere) musici uit de serie.

  • Tijd: 75 minuten
  • Benodigdheden: een glas wijn, je desktop, laptop of mobieltje en indien gewenst een koptelefoon

Het concert is hieronder te bekijken:

Beeld: Marc Wielaert