Tsoupaki, Debussy en de zee

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Markus Stenz dirigent
Lars Vogt piano (foto)
Erik Bosgraaf blokfluit
Matthijs Koene panfluit

Wagner - Ouverture en Verwandlungsmusik uit Parsifal
Beethoven - Vijfde pianoconcert ‘Keizersconcert’
Tsoupaki - Salto di Saffo (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Debussy - La mer

Tsoupaki, Debussy en de zee
De zee. De Grieks-Nederlandse Calliope Tsoupaki roept met blokfluit, panfluit (!) en orkest dezelfde krachten op als Debussy met La mer . En de Beethoven-liefhebbers Lars Vogt en Markus Stenz brengen het ‘Keizersconcert’.

Markus Stenz dirigeert La mer en Salto di Saffo
Dat in het ruisen van de zee muziek schuilt, weten we sinds Debussy’s La mer, drie maritieme vergezichten, getoonschilderd met impressionistische toets. Ook Calliope Tsoupaki putte inspiratie uit de zee; meer specifiek uit de bootreis die haar voor een compositiestudie naar Nederland voerde. Ter hoogte van Lefkas, het rotsige eiland waar volgens de overlevering de dichteres Sappho haar fatale sprong zou hebben gemaakt, besefte Tsoupaki dat ze voor lange tijd afscheid nam van haar geboortegrond. “Het was een heel dubbele emotie,” aldus de componiste. “Een gevoel van diep verlies, maar ook van een enorme kracht.” Die dubbele gemoedstoestand vormde het uitgangspunt voor een golvende dialoog tussen blokfluit, panfluit en ensemble.

Beethovens ‘Keizersconcert’ met Lars Vogt
De Duitse pianist Lars Vogt heeft een zwak voor Beethoven. Hij werkte mee aan de bekroonde biopic In Search of Beethoven en gooide recentelijk hoge ogen met zijn opname van diens Eerste en Vijfde pianoconcert. Dat belooft wat.

Tsoupaki, Debussy en de zee

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 06 oktober 2018 14:15 - zaterdag 06 oktober 2018 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement