Wigglesworth dirigeert Mozart, Schubert en Wigglesworth

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Ryan Wigglesworth - dirigent
Benjamin Goodson - koordirigent

Marc-André Hamelin - piano
Sophie Bevan - sopraan
Helena Rasker - alt
Benjamin Hulett tenor
Mark Omvlee - tenor
Henning von Schulman - bas
 

Mozart Kyrie in d, KV 341
R. Wigglesworth Pianoconcert (Nederlandse première)
Schubert Mis nr. 6 in Es, D 950

Ryan Wigglesworth dirigeert én componeert – dat is al lange tijd geen vanzelfsprekende combinatie meer. Juist door die ‘dubbelfunctie’ is hij een misschien wel ideaal interpreet.

Maak kennis met Wigglesworths Pianoconcert!
De componist-dirigent: een combinatie die steeds zeldzamer wordt. Ryan Wigglesworth, die een decennium op de teller heeft bij het BBC Symphony Orchestra en ook het Radio Filharmonisch Orkest eerder naar muzikale hoogtepunten leidde, behoort binnen dat selecte kransje tot de groten. Dit seizoen brengt de maestro zijn sfeervolle en zinderende Pianoconcert voor het eerst naar Nederland.

Mozart deelt ‘opstoot’ uit
Wigglesworths verfijnde orkestratie, gevarieerde textuur en het boeiende spel met motieven wordt gereflecteerd in het werk van twee historische toondichters-met-baton. Schuberts Mis in Es vormt de kroon op zijn rijpe vocale oeuvre en etaleert zijn volmaakte beheersing van het schrijven voor koor in een eindeloze stroom melodische ideeën, rijke harmonieën, indrukwekkend contrapunt en een symfonische constructie die staat als een huis. Niet minder krachtig is de uppercut die Mozart uitdeelt met het Kyrie, KV 341: een enigmatische compositie waarvan de ontstaansgeschiedenis en authenticiteit ter discussie staan, maar de uitmuntende kwaliteit zich boven elk debat verheft.

Wigglesworth dirigeert Mozart, Schubert en Wigglesworth

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 03 oktober 2020 14:15 - zaterdag 03 oktober 2020 16:35

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR