Voor de eeuwigheid: Requiems van Mozart en Jommelli

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Coro e Orchestra Ghislieri

Giulio Prandi, dirigent

Sandrine Piau, sopraan
Carlo Vistoli, countertenor
Raffaele Giordani, tenor
Salvo Vitale bas

Jommelli - Requiem

Mozart - Requiem

 

Voor de eeuwigheid: Requiems van Mozart en Jommelli

Requiems vormen een geliefd onderdeel van het concertrepertoire. Giulio Prandi, zo langzamerhand een vaste gast in de NTR ZaterdagMatinee, brengt er twee: dat van Mozart en zijn voorloper Niccolò Jommelli.

De donkere kleuren van Mozarts Requiem

Van Guillaume Dufay over Hector Berlioz tot Andrew Lloyd Webber: componisten van alle tijden hebben muziek geschreven voor de dodenmis. Het Requiem dat Mozart in zijn laatste maanden bij elkaar pende, behoort tot de kroonjuwelen van het repertoire. Tot op vandaag is het werk omgeven door mythe en mysterie. Was Salieri de geheime opdrachtgever? Heeft Mozart zijn eigen dood voorvoeld? En wie heeft de compositie afgewerkt? Hoe het ook zij, op deze kostbare bladzijden ontmoeten spiritualiteit en operateske dramatiek elkaar in onwerelds knappe muziek. Met gedragen koorzang, ontroerende cantabiles en vlammend contrapunt mixt Mozart de mooiste donkere kleuren.

Jommelli’s Requiem

De zo’n twee generaties oudere Napolitaan Niccolò Jommelli stond, anders dan de Weense ‘klassieke’ meester Mozart, nog met één been in de barok. Jommelli schreef zijn Requiem na aankomst in Stuttgart, waar hij naam zou maken als hofkapelmeester. Deze doorvoelde en affectieve muziek vol inventieve orkestrale effecten is in uitstekende handen bij de specialisten van het Coro e Orchestra Ghislieri, die al diverse geestelijke composities van Jommelli op plaat zetten en in de Matinee furore maakten met Vivaldi, Pergolesi, Händel en Jommelli’s Miserere.

Voor de eeuwigheid: Requiems van Mozart en Jommelli

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 16 november 2019 14:15 - zaterdag 16 november 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR