Voetnoten bij de menselijke komedie

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Residentie Orkest
Groot Omroepkoor

Nicholas Collon, dirigent
Paul Krämer, koordirigent

Håkan Hardenberger, trompet
Louise Alder, sopraan
Marianne Beate Kielland, alt
Julian Prégardien, tenor
Andreas Wolf, bas

Kortekaas - Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)
Holloway - Phaeton's journey: son of the sun (trompetconcert) (Nederlandse première)
Beethoven - Mis in C

 

Voetnoten bij de menselijke komedie

Arnon Grunbergs mini-columns krijgen een muzikaal vervolg in een werk van de jonge componist Bram Kortekaas. Het Groot Omroepkoor zingt bovendien Beethovens Mis in C.

Het Groot Omroepkoor brengt een uitgestelde wereldpremière

In 2017 kon de geplande wereldpremière wegens de begrafenisceremonie voor burgemeester Eberhard van der Laan niet doorgaan. Twee jaar later krijgt het werk zijn welverdiende herkansing: Bram Kortekaas’ Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg. De jonge Nederlandse componist baseert zijn Voetnoten op de gelijknamige miniatuurtjes die Grunberg jarenlang in de Volkskrant schreef. Volgens Kortekaas schieten de teksten heen en weer tussen grote maatschappelijke vraagstukken en intieme bespiegelingen over de menselijke natuur. Eenzelfde pendelbeweging kenmerkt zijn compositie voor koor en orkest. Het Groot Omroepkoor vervult een hoofdrol, net als in Beethovens Mis in C.

Håkan Hardenberger speelt nieuw trompetconcert

De Britse componist Robin Holloway heeft maar liefst veertien concerto’s op zijn naam staan, waarin hij een zwak voor de solokwaliteiten van koperblazers aan de dag legt. Na zijn veeleisende Hoornconcert en zijn tubaconcert Europa and the Bull zet Holloway in zijn nieuwste partituur de trompet in de schijnwerpers. De Zweedse kopervirtuoos Håkan Hardenberger tekent voor de solorol.

Voetnoten bij de menselijke komedie

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 19 oktober 2019 14:15 - zaterdag 19 oktober 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR