Vivaldi op de Olympische Spelen

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Andrea Marcon dirigeert L’Olimpiade

La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel
Andrea Marcon, dirigent

Megacle: David Hansen, countertenor
Licida: Carlos Mena, countertenor
Aminta: Anna Aglatova, mezzosopraan
Clistene: José Coca Loza, bariton
Alcandro: Grigory Shkapura, bas
Aristea: Vasilisa Berzhanskaya, alt
Argene: Federica Carnevale, alt

Vivaldi - L’Olimpiade

Vivaldi op de Olympische Spelen 
Wie krijgt de hoofdprijs in L’Olimpiade van Antonio Vivaldi? Andrea Marcon dirigeert de opera waarmee Vivaldi zijn eigen Venetië veroverde. Niet zonder virtuoze aria’s...

Andrea Marcon dirigeert L’Olimpiade
Antonio Vivaldi werd de kampioen van de Italiaanse barokopera, zeker sinds hij de laatste decennia werd ‘herontdekt’ als muziekdramatisch componist. Ook in zijn eigen tijd was hij geliefd bij het publiek, maar de gevestigde orde en de elite-theaters in Venetië kreeg hij niet gemakkelijk mee. Om daar verandering in te brengen schreef Vivaldi in 1734 L’Olimpiade voor zijn eigen stad. Dirigent Andrea Marcon brengt de opera nu naar de ZaterdagMatinee.

Wie krijgt de hoofdprijs?
Het verhaal – geschreven naar een prestigieus en veelgebruikt libretto van Metastasio – lijkt complex, maar is eigenlijk een variatie op twee liefdesparen die kruisgewijs verliefd op elkaar worden. Een complicatie is er wel. In het oude Griekenland vinden de Olympische Spelen plaats. De belangrijkste held weet dat hij die nooit kan winnen en vraagt zijn beste vriend om dat in zijn naam te doen. Maar wie krijgt nu de mooie dame die als hoofdprijs is bedacht? Om de Venetiaanse elite van zijn kunnen te overtuigen maakte Vivaldi gebruik van modieuze virtuoze aria’s in Napolitaanse stijl, onder andere gezongen door twee castraten. Maar het authentieke Venetiaanse muziekdrama bleef hij trouw.

Vivaldi op de Olympische Spelen

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 09 februari 2019 13:00 - zaterdag 09 februari 2019 16:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR