Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Orfeo Orchestra
Purcell Choir
György Vashegyi, dirigent

Katalin Szutrély, sopraan
Ágnes Pintér, sopraan
Eszter Balogh, alt
Bernhard Berchtold, tenor
Thomas Dolié, bas
Lóránt Najbauer, bas

Vivaldi - Kyrie in g RV 587
Vivaldi - Gloria in D RV 589
Conti - Missa Sancti Pauli (Nederlandse première)

 

Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti

De Hongaren van het Orfeo Orchestra en het Purcell Choir geven Vivaldi’s werk reliëf met werk van een van zijn minder bekende tijdgenoten: de ooit razend populaire Francesco Conti.

Vivaldi’s chiarsoscuro: donker en licht

Edelmetaal vraagt om een meestersmid, de mooiste muziek om topuitvoerders. Voor een betoverend middagje Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti is het uitstekend toeven bij het Orfeo Orchestra en Purcell Choir. Stichter-dirigent György Vashegyi – een van Hongarijes meest succesvolle muziekambassadeurs – plaatst Vivaldi’s tweekorige Kyrie in g op de pupiter: een compact drieluik en briljante demonstratie van het muzikale ‘chiaroscuro’. Twee groepen van solisten, koorzangers en strijkers voeren een virtuoze dialoog die uitmondt in een adembenemende slotfuga.

Nederlandse première van de favoriet van het Weense hof

Ook in het feestelijke, twaalfdelige Gloria in D – een kroonjuweel uit het rijpe oeuvre van ‘Il prete rosso’ – spat Vivaldi’s persoonlijkheid van het blad. Op dit concertprogramma staat hij schouder aan schouder met de legendarische luitist Francesco Bartolomeo Conti, favoriet aan het Habsburgse hof in Wenen. Terwijl Conti door zijn tijdgenoten vooral om zijn opera’s op handen werd gedragen, is hij de geschiedenis ingegaan als componist van de diepgravende Missa Sancti Pauli, die meer dan honderdvijftig jaar lang te horen was in de Weense Schottenkirche. En nu, voor het eerst, ook in Nederland!

Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 05 oktober 2019 14:15 - zaterdag 05 oktober 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR