Vänskä/Gavrylyuk: Pastorale en pianogeweld

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Saariaho’s winterhemel en Beethovens ‘Pastorale’ symfonie

Radio Filharmonisch Orkest
Osmo Vänskä, dirigent

Alexander Gavrylyuk, piano

Saariaho - Ciel d’hiver
Rachmaninov - Eerste pianoconcert
Beethoven - Zesde symfonie ‘Pastorale’

Vänskä/Gavrylyuk: Pastorale en pianogeweld
Is de natuur in muziek te vangen? Jawel, en, eigenlijk nooit. In elk geval maakt Osmo Vänska Beethovens beroemde natuursymfonie (de ‘Pastorale’) ‘eindelijk begrijpelijk’. En Alexander Gavrylyuk start een Rachmaninov-cyclus.

Saariaho’s winterhemel en Beethovens ‘Pastorale’ symfonie
Dirigent Osmo Vänskä en Beethoven: die combinatie ligt niet op ieders lippen maar doet vele luisteraars en critici onmiddellijk wegdromen. Gramophone rangschikte de opname van alle Beethovensymfonieën met het Minnesota Orchestra onder Vänskä’s leiding bij de beste opnamen ooit. Vooral zijn lezing van de Zesde symfonie was van ongekende schoonheid. “Eindelijk klinkt deze symfonie begrijpelijk”, zo luidde het commentaar. De Fin Vänskä vond in Ciel d’hiver van zijn landgenote Kaija Saariaho een vergelijkbare liefde voor de natuur.

Alexander Gavrylyuk start Rachmaninov-cyclus
Met Rachmaninovs Eerste pianoconcert opent Alexander Gavrylyuk een over verschillende Matineeseizoenen verspreide reeks waarin hij alle werken voor piano en orkest van Rachmaninov zal spelen. The Times was afgelopen zomer tijdens de Londense Proms al onder de indruk van de Rachmaninov van de Oekraïense pianist en noemde hem ‘overrompelend’. En ook Limelight was duidelijk: “Alexander Gavrylyuk is, easily, the most compelling pianist of his generation. As Schumann said of Chopin: ‘Hats off gentlemen, a genius.’”

Vänskä/Gavrylyuk: Pastorale en pianogeweld

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 11 mei 2019 14:15 - zaterdag 11 mei 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR