Uit Händels schaduw

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Coro e Orchestra Ghislieri

Giulio Prandi, dirigent

Silvia Frigato, sopraan
Josè Maria Lo Monaco, alt
Raffaele Giordani, tenor
Matteo Bellotto, bas

Vivaldi - Sonate ‘Al santo sepolcro’
D’Astorga - Stabat Mater
Bononcini - Anthem for the funeral of the Duke of Marlborough
Händel - Dixit Dominus

Uit Händels schaduw
Het Ghislieri Choir & Consort laat horen dat Barok meer is dan Händel en Vivaldi. Zo schreef de Spanjaard Emanuele d’Astorga een van de meest geliefde Stabat maters van zijn tijd.

Strijdtoneel Londen
Het begin van de achttiende eeuw was een roerige tijd. De krachtige opkomst van de burgerij leverde kansen voor veel componisten. Vooral Londen was een strijdtoneel waar zij vochten om de gunst van het publiek. Nog altijd gevierde componisten als Georg Friedrich Händel en Antonio Vivaldi wisten een stevige plek te verwerven. Maar in de schaduw van Händel wisten ook tegenwoordig vergeten grootheden als de Spanjaard Emanuele d’Astorga en de Italiaan Giovanni Battista Bononcini een graantje mee te pikken. Bononcini, in dienst bij de gravin van Malborough, maakte zichzelf onmogelijk door plagiaat te plegen en d’Astorga componeerde een van de meest geliefde Stabat maters van die tijd.

Ghislieri Choir & Consort
Het Ghislieri Choir & Consort haalt dit Stabat mater nu uit te vergetelheid, maakt de vergelijking met Händels beroemde Dixit Dominus en bewijst ondertussen met een Engelstalige anthem dat Bononcini echt ook zelf kon componeren. Een mooi stukje geschiedenis herschreven.

Uit Händels schaduw

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 26 januari 2019 14:15 - zaterdag 26 januari 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR