Sacraal theater: Kaïn en Abel

Programma: NTR ZaterdagMatinee

B’Rock Orchestra
René Jacobs, dirigent

Caino: Kristina Hammarström, mezzosopraan
Abele: Olivia Vermeulen, mezzosopraan
Eva: Birgitte Christensen, sopraan
Adam: Thomas Walker, tenor
Voce di Dio: Benno Schachtner, countertenor|
Voce di Lucifero: Robert Gleadow, bas

A. Scarlatti - Cain ovvero Il primo omicidio

Sacraal entertainment: Kaïn en Abel
Met ‘Kaïn of de eerste moord’ zette Alessandro Scarlatti rond 1700 de toon voor oratorium én opera. Dirigent René Jacobs geeft ruim baan aan de componist die Vivaldi, Händel en vele anderen op een nieuw spoor zette.

‘De eerste moord’ van Alessandro Scarlatti
In Italië kwamen rond 1700 de opera én het oratorium tot grote bloei. Venetië, Rome en Napels waren de grote muziekcentra. De in Palermo geboren Alessandro Scarlatti werkte in elk van deze steden. Rond 1707, terwijl hij voor de opvoering van twee van zijn opera’s in Venetië verbleef, componeerde hij het dramatisch en emotioneel zeer expressieve oratorium Il primo omicidio (‘De eerste moord’). Het betreft het verhaal van de twee zonen van Adam en Eva, Kaïn en Abel. De landbouwer Kaïn vermoordt de schaapsherder Abel uit jaloezie.

Wegbereider voor Vivaldi en Händel
Eigenlijk schreef Scarlatti een opera, want de aria’s en vele duetten duiken diep in het emotionele leven van de karakters. Officieel is het dan ook geen oratorium maar een ‘trattenimento sacro’, sacraal entertainment. Naast de vier genoemde personages treden ook nog een prachtige Stem van God en de satanische Stem van Lucifer op. Scarlatti introduceerde talloze vernieuwingen die het dramatische gehalte van zowel opera als oratorium ten goede kwamen. Zijn uitvinding van het expressieve en door het orkest begeleide recitatief zou Vivaldi, Händel en vele anderen de richting wijzen. In Il primo omicidio horen we deze componisten op de achtergrond al meeluisteren!

Sacraal theater: Kaïn en Abel

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 02 maart 2019 13:30 - zaterdag 02 maart 2019 16:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR