René Jacobs dirigeert Beethovens Missa solemnis

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Freiburger Barockorchester
RIAS Kammerchor

René Jacobs, dirigent

Polina Pastirchak, sopraan
Sophie Harmsen, mezzosopraan
Steve Davislim, tenor
Johannes Weisser, bas

Beethoven - Missa solemnis

René Jacobs dirigeert Beethovens Missa solemnis
Beethovens magnum opus? Zijn Missa solemnis. Hoe Beethoven zijn publiek tot in de ziel wilde bereiken bewijzen oude-muziekspecialist René Jacobs, het Freiburger Barockorchester en het RIAS Kammerchor.

Een mis met aardse aspecten
In de middeleeuwen was het componeren van een mis in eerste instantie een religieuze plicht. Mozart en Haydn schreven missen in opdracht, maar nog steeds voor uitvoering tijdens de eredienst. In de negentiende eeuw kantelde het beeld. Beethoven was de eerste die de commerciële aspecten van zo’n onderneming onder ogen zag: een Missa solemnis voor de inwijding van zijn leerling en vriend Aartshertog Rudolf tot Aartsbisschop van Olmütz. Maar toen de wijding in 1820 plaatsvond was Beethoven nog lang niet klaar. Pas in 1823 voltooide hij het reusachtige werk.

‘Vanuit het hart – naar de harten van het publiek’
In een tijd die nog geen auteursrecht kende was het zaak om zo’n kolossale onderneming een tweede of een derde keer te verkopen. Beethoven was niet goed in hoofdrekenen, maar in commercieel opzicht een rekenwonder. De première in St. Petersburg werd een groot succes, ook financieel. Toch zat er achter alle zakelijke beslommeringen een oprecht verlangen van de componist om op een dieper niveau met zijn publiek te communiceren. Boven de partituur schreef hij de eenvoudige regels: ‘Von Herzen – möge es wieder zu Herzen gehn’.

René Jacobs dirigeert Beethovens Missa solemnis

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 04 mei 2019 14:15 - zaterdag 04 mei 2019 16:15

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR