Reflecties met Edo de Waart

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

 

Radio Filharmonisch Orkest

Edo de Waart, dirigent

Nicolas Altstaedt, cello
Arjan Woudenberg, klarinet

Clyne - Abstractions (Nederlandse première)
Weinberg - Celloconcert (Nederlandse première)
Mendelssohn/Widmann - Andante uit Klarinetsonate (Nederlandse première)
Mahler - Totenfeier

Reflecties met Edo de Waart

Edo de Waart, voormalig chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dirigeert Weinberg, Mendelssohn en Mahler, die in meerdere of mindere mate bepalend zijn voor het joodse geluid in Europa.

Mahlers Totenfeier

De Oostenrijker Jörg Widmann is een briljant klarinettist, maar vooral ook een begenadigd componist. Een man die de traditie omarmt en er een eigen draai aan geeft. Zo transformeerde hij het Andante uit de Klarinetsonate van Felix Mendelssohn tot een vervreemdende spiegel vol spookachtige reflecties. Een mooie opmaat voor Totenfeier, het symfonisch gedicht van Gustav Mahler dat uiteindelijk een plek vond in diens Tweede symfonie.

Nederlandse première van Weinbergs Celloconcert

De joodse invloed op de muziek van de negentiende en twintigste eeuw (Mendelssohn, Mahler) was immens. Cellist Nicolas Altstaedt, “een van de meest briljante jonge prinsen van de cello” aldus de Huffington Post, speelt bij deze Matinee het veronachtzaamde Celloconcert van de Russisch-Pools-joodse Mieczysław Weinberg.

Zijn meesterlijke partituur wordt ingeleid door een even kleurrijke weldaad van de Engels-Amerikaanse componiste Anna Clyne. In de Verenigde Staten werd Abstractions, haar voluptueuze orkestwerk waarin ze schilderijen uit het Baltimore Art Museum naar klank vertaalde, de hemel in geprezen. In Nederland vormt de première van dit werk het bewijs dat in de ZaterdagMatinee thema’s van voorgaande jaren, zoals de vrouwelijke componisten, niet worden vergeten.

Reflecties met Edo de Waart

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 14 december 2019 14:15 - zaterdag 14 december 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR