Raskatov en Tsjaikovski's 'Pathétique'

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Maria Milstein speelt Nederlandse première

Radio Filharmonisch Orkest
Otto Tausk, dirigent

Maria Milstein, viool

Raskatov - In excelsis (Nederlandse première)
Tsjaikovski - Zesde symfonie ‘Pathétique’

Raskatov en Tsjaikovski’s ‘Pathétique’
Violiste Maria Milstein, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2018, speelt de Nederlandse première van In excelsis van Alexander Raskatov. Een prachtig contrast met Tsjaikovski’s 115 jaar oudere, aangrijpende Zesde symfonie, de beroemde ‘Pathétique’.

Maria Milstein speelt Nederlandse première
De Russische componist Alexander Raskatov, bekend van zijn succesvolle satirische opera A Dog’s Heart, kreeg in 2008 een verzoek van het Dallas Symphony Orchestra. Of hij een nieuw vioolconcert wilde schrijven voor concertmeester Emanuel Borok die in datzelfde jaar de vierhonderdste verjaardag van zijn Amati-viool vierde. Maria Milstein vertolkt de solopartij tijdens de Nederlandse première van In excelsis. Haar Bergonzi-viool uit 1750 is weliswaar anderhalve eeuw jonger, haar spel is er niet minder verbluffend om. Niet voor niets kreeg Milstein de Nederlandse Muziekprijs 2018 toegekend.

Tsjaikovski’s Zesde symfonie
Meer Russische noten klinken in de Zesde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Negen dagen nadat de componist het werk eigenhandig in première had gebracht, overleed hij plotseling. Het laat zich raden waarom de symfonie vaak is bestempeld als een muzikale zelfmoordbrief. De ondertitel ‘Pathétique’ laat weinig twijfel bestaan over de hoge emotionele gevoelstemperatuur van de partituur.

Raskatov en Tsjaikovski's 'Pathétique'

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 30 maart 2019 14:15 - zaterdag 30 maart 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR