Rachmaninov en Tsjaikovski: Francesca da Rimini

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Stanislav Kochanovsky, dirigent
Benjamin Goodson, koordirigent

Francesca da Rimini: Maria Bayankina, sopraan
Paolo Malatesta: Oleg Dolgov, tenor
Dante: Dmitry Golovnin, tenor
Lanciotto Malatesta: Vladislav Sulimsky, bariton
Geest van Vergilius: Mikhail Kolelishvili, bas

Tsjaikovski - Francesca da Rimini
Rachmaninov - Francesca da Rimini

Rachmaninov en Tsjaikovski: Francesca da Rimini

De jonge sterdirigent Stanislav Kochanovsky keert terug in de ZaterdagMatinee met Rachmaninovs aartsdonkere eenakter Francesca da Rimini en het gelijknamige symfonisch gedicht van Tsjaikovski.

Rachmaninov begon als operacomponist

Sergej Rachmaninov begon zijn carrière eigenlijk als operacomponist. Na zijn afstudeerwerk Aleko volgden in 1906 De gierige ridder en Francesca da Rimini, die vaak als double bill werden en worden uitgevoerd. Francesca da Rimini is het Tristan-achtige verhaal van de misvormde Lanciotto Malatesta, die een truc bedenkt om met de mooie Francesca te kunnen trouwen. Zij houdt echter van Lanciotto’s broer Paolo. Het tragische drama dat zich vervolgens ontspint, leidt tot de dood van beide geliefden. Het gegeven stamt uit de Divina commedia van Dante Alighieri. Zo’n werk kan niet op muziek worden: dat zou zoiets zijn als een opera van de hele bijbel. Maar fragmenten eruit inspireerden tot geweldige opera’s, van Puccini’s komedie Gianni Schicchi tot Rachmaninovs Francesca.

Stanislav Kochanovsky: tweemaal Francesca da Rimini

Rachmaninov schildert het verhaal in aartsdonkere orkesttinten, vol dreigende en sombere bastonen. Het vocale trio is klassiek: bariton voor de bedrogen echtgenoot, en het liefdespaar als sopraan en tenor. In een korte proloog figureren Dante zelf en zijn begeleider Vergilius. Het libretto was van de hand van Modest Tsjaikovski, broer van Pjotr Iljitsj. Deze laatste had enkele decennia eerder op hetzelfde verhaal al een imponerend symfonisch gedicht geschreven – beide werken zijn een kolfje naar de hand van de jonge sterdirigent Stanislav Kochanovsky.

Rachmaninov en Tsjaikovski: Francesca da Rimini

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 14 september 2019 14:15 - zaterdag 14 september 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR