Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Beethovens Eerste pianoconcert door Alexander Melnikov

Asko|Schönberg
Mahler Chamber Orchestra

Pablo Heras-Casado, dirigent

Alexander Melnikov, piano
Marina Heredia, mezzosopraan

13.15 uur
Nas - A horseless carriage (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds - wereldpremière)

14.15 uur
Stravinsky - Pulcinella (suite)
Beethoven - Eerste pianoconcert
De Falla - El amor brujo (balletversie)

Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden
Muziek blijft inspireren, van de neo-barok van Stravinsky’s Pulcinella tot het ‘neo-minimal’ van Mayke Nas. En pianist Alexander Melnikov en dirigent Pablo Heras-Casado laten horen hoe Beethoven het pianoconcert uit Mozarts dagen weer actueel maakte.

Beethovens Eerste pianoconcert door Alexander Melnikov
Pablo Heras-Casado, die met hetzelfde gemak Monteverdi als Stockhausen dirigeert, presenteert hier een mix van Weense klassiek en neoklassiek. Met de Russische pianist Alexander Melnikov zet hij Beethovens Eerste pianoconcert op het podium. Met dat werk sleepte Beethoven in 1800 de erfenis van Mozart over de drempel van de negentiende eeuw.

Stravinsky, De Falla en Mayke Nas
De Rus Stravinsky was vanuit Frankrijk een van de grote gangmakers van het neoclassicisme. In zijn ballet Pulcinella citeerde hij zijn achttiende-eeuwse collega’s bijna letterlijk. Zijn iets jongere Spaanse collega Manuel de Falla begon in de lijn van operacomponist Mascagni maar koos in Parijs voor de nieuwe trend, ook geïnspireerd door wat hij leerde van Ravel. El amor brujo begon in 1915 als een gitaneria – een kruising tussen een dans- en een toneelstuk. Een flop. Maar hij maakte er een orkestsuite van, doorspekt met solozang in flamencostijl. En dat werd een tophit.

Mayke Nas schrijft prettig gestoorde muziek waaraan altijd een ironisch rafeltje zit. A horseless carriage is een ode aan Henry Ford, die niet alleen de ‘allesmans-auto’, maar ook de eindeloos repeterende beweging aan de lopende band uitvond. Minimal music, maar dan neo.

Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 06 april 2019 13:15 - zaterdag 06 april 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR