Op de vleugels van Bach

Programma: NTR ZaterdagMatinee

James Gaffigan en Simone Lamsma spelen Goebaidoelina en Brahms

Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan, dirigent

Simone Lamsma, viool

Goebaidoelina - Offertorium
Brahms - Vierde symfonie

Op de vleugels van Bach
Ceci n’est pas Bach. Violiste Simone Lamsma betoont zich opnieuw als Goebaidoelina-interpreet in een twintigste-eeuws ‘Musikalisches Opfer’. En vaste gastdirigent James Gaffigan maakt zich op voor ‘zijn’ Brahms-IV (met Bach-citaat).

James Gaffigan en Simone Lamsma spelen Goebaidoelina en Brahms
Hij staat niet op het programma, maar hij is onmiskenbaar de bindende kracht achter de werken van Sofia Goebaidoelina en Johannes Brahms: Johann Sebastian Bach. Brahms gebruikte in de prachtige afsluitende passacaglia van zijn Vierde symfonie een thema dat hij ontleende aan Bachs cantate Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150. En Goebaidoelina leende het thema van Bachs Musikalisches Opfer voor haar Offertorium, het indrukwekkende vioolconcert dat zij in de vroege jaren tachtig voor Gidon Kremer schreef. 

Simone Lamsma richt zich opnieuw op Goebaidoelina
De hoofdrol wordt nu vertolkt door Simone Lamsma. De violiste maakte tijdens een eerder Matineeconcert al grote indruk met Goebaidoelina’s tweede vioolconcert, In tempus praesens. De live-opname van dit werk, met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw, werd juichend ontvangen. The Strad roemde Lamsma als een waardig opvolger van Anne-Sophie Mutter, voor wie In tempus praesens geschreven was. Ook Goebaidoelina zelf was zeer enthousiast over Lamsma’s spel. 
Dit kan alleen maar een memorabele uitvoering worden.

Op de vleugels van Bach

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 02 februari 2019 14:15 - zaterdag 02 februari 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR