Mozart met Marc Minkowski

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Les Musiciens du Louvre

Marc Minkowski, dirigent (foto)

Ana Maria Labin sopraan
Ambroisine Bré mezzosopraan
Owen Willetts countertenor
Stanislas de Barbeyrac tenor
Norman Patzke bas

Ripieno:
Constance Malta-Bey sopraan
Léa Frouté sopraan
Sophie Garbisu sopraan
Marie-Andrée Bouchard Lesieur alt
François Pardailhé tenor
Lisandro Nesis tenor
Antoine Foulon bas
Sydney Fierro bas

Händel/Mozart - Ode auf St. Caecilia
Mozart - Mis in c, KV 427 ‘Grote’

Mozart met Marc Minkowski
Mozart alom bij Marc Minkowski en Les Musiciens du Louvre. Zij brengen Mozarts beroemde ‘Grote’ mis in c en een huldeblijk aan Händel: Mozarts bewerking van diens grandioze ode aan de muziekpatrones Cecilia.

Mozarts huldeblijk aan Händel
Toen Mozart zich in 1781 in Wenen vestigde maakte hij kennis met de Nederlandse diplomaat Gottfried van Swieten. Een erudiete persoonlijkheid met een grote bewondering voor Bach en Händel, en in het bezit van een daarbij behorende bibliotheek. Hij wakkerde Mozarts bewondering voor zijn grote voorgangers aan, met als gevolg bewerkingen van Bachs fuga’s voor strijkkwartet en nieuwe orkestraties van oratoria van Händel, waaronder Der Messias en de Ode auf St. Cecilia, uiteraard in een Duitse vertaling.

Sterven als inspiratiebron
De adolescente Mozart had als hofcomponist in Salzburg al snel zijn bekomst van het schrijven van missen op bestelling, forceerde zijn ontslag en vertrok naar Wenen. Waarom hij dan juist als ‘vrij man’ toch weer een mis componeerde is raadselachtig. En waarom hij zo’n grootscheepse onderneming niet voltooide is nog raadselachtiger. Toch hoort het ‘Et incarnatus est’ uit deze mis tot het allermooiste dat Mozart heeft nagelaten. Het sterven als diepste inspiratiebron. Mozart schreef de Mis in c voor zijn Constanze, als huwelijksgeschenk. Terwijl hij druk was met de voorbereidingen overleed hun eerste kindje, nog geen twee maanden oud. Mozart heeft nooit meer naar het ‘gewone’ misgenre omgekeken, al probeerde hij jaren later nog een Requiem te voltooien.

Mozart met Marc Minkowski

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 22 december 2018 14:15 - zaterdag 22 december 2018 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR