Liederen en dansen van de dood

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Nationaal Kinderkoor

Xian Zhang, dirigent
Michael Gläser, koordirigent
Wilma ten Wolde, dirigent Nationaal Kinderkoor

Dmitry Ulyanov, bas
Lisette Bolle, sopraan

Whitley - Speak out (Nederlandse première)
Moesorgski/Sjostakovitsj - Liederen en dansen van de dood
Verdi - Quattro pezzi sacri

Liederen en dansen van de dood 
Een late Verdi – Quattro pezzi sacri – en een late Moesorgski: de geniale liedcyclus Liederen en dansen van de dood. Plus een werk van Whitley op tekst van het dappere tienermeisje Malala.

De laatste grote werken van Moesorgski en Verdi
Giuseppe Verdi bespeelde als tiener het orgel en schreef voor het kerkkoor. Als tachtiger keerde hij terug naar de wereld van zijn jeugd en verdiepte zich in de werken van Palestrina. Twee monumentale werken waren het gevolg: een Stabat Mater en een Te Deum. Met twee eerdere composities werden ze gebundeld als de Quattro pezzi sacri, het laatste werk dat de 84-jarige meester publiceerde. Modest Moesorgski haalde maar de helft van Verdi’s leeftijd. Hij overleed als 42-jarige, teleurgesteld en kapotgezopen. Zijn laatste grote werk is de geniale cyclus Liederen en dansen van de dood, die smeekt om een orkestratie. Sjostakovitsj voelde de genialiteit van het werk tot in zijn botten en maakte in 1962 een orkestratie die slagschaduwen werpt over zijn eigen latere vocale werken.

Kate Whitley gebruikt tekst van dappere Malala
Dirigente Xian Zhang begint met Kate Whitley. Die behoort tot de nieuwe generatie componisten met een open kijk op de muziekpraktijk. Voor de wereldvrouwendag 2017 schreef ze op teksten van Malala een werk dat zonder omwegen tot het collectieve geweten spreekt. Uit de toespraak die het dappere tienermeisje in 2013 voor de jongeren van de Verenigde Naties hield citeert ze ‘let us speak out’.

Liederen en dansen van de dood

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 16 februari 2019 14:15 - zaterdag 16 februari 2019 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement