John Adams dirigeert oude en nieuwe Adams

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Radio Filharmonisch Orkest

John Adams, dirigent

Víkingur Ólafsson, piano

Adams - I Still Dance
Adams - Must the Devil Have All the Good Tunes? (pianoconcert) (Nederlandse première)
Adams - Harmonielehre

John Adams dirigeert oude en nieuwe Adams

John Adams, componist en dirigent van naam, dirigeert zijn klassieker Harmonielehre en het nieuwe Must the Devil Have All the Good Tunes? – een mix van klavierleeuwenconcert en honky-tonk, van de componist van laatromantische samenklanken en energieke grooves.

John Adams’ nieuwe pianoconcert

John Adams is niet alleen een van de invloedrijkste componisten van deze tijd, hij is tevens een voortreffelijk dirigent. Tijdens deze Matinee leidt hij de Nederlandse première van zijn tweede pianoconcert: Must the Devil Have All the Good Tunes? De concertvleugel van solist Víkingur Ólafsson krijgt er gezelschap van een ontstemde honky-tonk-piano. Dat belooft wat voor de opvolger van Century Rolls, Adams’ hoog energetische mengelmoes van pianistiek à la Rachmaninov, Jelly Roll Morton en Satie uit 1996. 

Het programma opent hij met de Europese première van het korte orkestwerk I Still Dance.

Adams’ klassieker: Harmonielehre

Dat de alchemist Adams de meest uiteenlopende stijlen tot muzikaal goud weet te transformeren, blijkt ook uit zijn orkestwerk Harmonielehre (1986), een even onwaarschijnlijke als daverende mix van minimalistische pulsaties, energieke grooves en laatromantische harmonieën. Niet voor niets is het werk vernoemd naar Arnold Schönbergs revolutionaire harmonietraktaat uit 1911.

John Adams dirigeert oude en nieuwe Adams

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 07 maart 2020 14:15 - zaterdag 07 maart 2020 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR