Hoe de opera Engeland veroverde: Blow en Purcell

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Early Opera Company
Christian Curnyn dirigent (foto)

Purcell
Dido: Dame Sarah Connolly mezzosopraan
Aeneas: Jonathan McGovern bariton
Belinda: Lucy Crowe sopraan
Sorceress: Avery Amereau mezzosopraan
Second woman: Rowan Pierce sopraan

Blow
Venus: Lucy Crowe sopraan
Adonis: Jonathan McGovern bariton
Cupid: Rowan Pierce sopraan

Programma
Blow - Venus and Adonis
Purcell - Dido and Aeneas

Hoe de opera Engeland veroverde: Blow en Purcell
Met John Blow en Henry Purcell kreeg de opera, met enige vertraging, voet aan de grond in Engeland. De twee gezichtsbepalende werken waren Venus and Adonis en Dido and Aneas.

John Blow, Venus en Adonis
Of het een opera, een semi-opera of een masque is, daarover zijn de geleerden het nog niet eens, maar feit is dat de Engelse operatraditie in 1683 begon met Venus and Adonis van John Blow. Wat in Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk al gemeengoed was geworden – een doorlopend dramatisch werk met zang en orkest – had in Engeland even tijd nodig. Blow baseerde zich voornamelijk op Franse voorbeelden. Dat blijkt al uit de statige ouverture en de balletmuziek. Hij creëerde een weliswaar korte, maar toch volwaardige pastorale barokopera, waarin de godin Venus ongewild haar geliefde Adonis de dood instuurt.

Dido and Aeneas van Henry Purcell
Slechts vijf jaar later, in 1688, volgde Henry Purcell met een soortgelijke korte opera, Dido and Aeneas, waarbij hij sterk werd geïnspireerd door Blows voorbeeld. Nu is het de Carthaagse koningin Dido die ongewild afscheid moet nemen van haar geliefde Aeneas. Purcell schreef een meesterwerk, dat eindigt met de hartverscheurende aria ‘When I am laid in earth…’ van Dido, een mezzosopraan of sopraan, naar gelang de muzikale voorkeur. Dido and Aeneas vormt de definitieve openingszet van het grote muziekdramatische oeuvre van Purcell, en daarmee van de Engelse opera.

Let op: afwijkende aanvangstijd.

Hoe de opera Engeland veroverde: Blow en Purcell

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 03 november 2018 13:30 - zaterdag 03 november 2018 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR