geannuleerd concert: Hannes Minnaar in Saint-Saëns’ ‘Egyptische’ pianoconcert

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Het concert kan meestal nog wel beluisterd worden en in enkele gevallen zijn er ook video-opnames beschikbaar.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben de autoriteiten per direct een verbod afgekondigd op evenementen met meer dan honderd personen. Daarom kunnen de concerten in de NTR ZaterdagMatinee van 14 maart, 21 maart en 28 maart in Het Concertgebouw niet doorgaan.

 

Radio Filharmonisch Orkest

Hans Graf, dirigent

Hannes Minnaar, piano

Dutilleux - Le loup
Saint-Saëns - Vijfde pianoconcert ‘Egyptisch’
Rijnvos - Amérique du Sud (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten)

Hannes Minnaar in Saint-Saëns’ ‘Egyptische’ pianoconcert

Zuid-Amerika en Egypte: Richard Rijnvos en Camille Saint-Saëns lieten zich door niet-Europese culturen inspireren, zonder in exotiek te verzanden. Dirigent Hans Graf combineert hun werk met een vroeg ballet van Henri Dutilleux.

Hannes Minnaar speelt Saint-Saëns

Wie verre reizen doet kan veel verhalen. Richard Rijnvos pakt de zaken graag groot aan en werkt net als de barokke meesters in bundels. De onderdelen zijn zelfstandig, maar vertonen toch een wederzijdse samenhang. Zijn nieuwste project is Grand Atlas – répresentation du monde universel en sept tableaux musicaux, een cyclus die de Zeven Werelddelen muzikaal in kaart brengt. Drie delen zijn voltooid: Azië, Noord-Amerika en Antarctica – op dit programma staat de wereldpremière van deel zes, met de focus op Zuid-Amerika.

Ook Camille Saint-Saëns ging graag op reis. Zijn Vijfde pianoconcert, hier gespeeld door Hannes Minnaar, ontstond in Luxor en heeft de bijnaam ‘Egyptisch’ opgeplakt gekregen. Die naam dankt het werk door het tweede deel, vol exotisch aandoende melisma’s.

Belle en het beest – door Henri Dutilleux

Henri Dutilleux was juist honkvast – en uiterst streng op zichzelf: zijn jeugdwerken verwees hij naar de de prullenbak. Van Le loup, als ballet nog in 1953 in het Holland Festival geprogrammeerd, mocht later alleen de suite nog worden uitgevoerd. Het complete ballet biedt een kwartier meer muziek en vertelt het verhaal van Belle en het Beest. Het is het meest toegankelijke werk dat Dutilleux heeft nagelaten. Beeldschoon.

geannuleerd concert: Hannes Minnaar in Saint-Saëns’ ‘Egyptische’ pianoconcert

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 21 maart 2020 14:15 - zaterdag 21 maart 2020 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR