Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières

Programma: NTR ZaterdagMatinee

Radio Filharmonisch Orkest

Wayne Marshall dirigent
Hannes Minnaar piano (foto)

Bernstein - Ouverture Candide
Foulds - Dynamic triptych (Nederlandse première)
Matthews/Weir/Ruders/Sawer/Torke/Payne/Lindberg - Bright Cecilia variations (Nederlandse première)
MacMillan - Woman of the Apocalypse (Nederlandse première)

Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières
Weinigen zullen het fantastische pianoconcert van John Foulds kennen. Hoe onterecht dat is, bewijzen pianist Hannes Minnaar en dirigent Wayne Marshall in een grotendeels Brits programma.

Hannes Minnaar speelt pianoconcert van John Foulds
De pianist Hannes Minnaar soleert in het magistrale Dynamic Triptych dat de Engelsman John Foulds in 1930 voltooide. De muzikale duizendpoot Foulds was zowel in de lichte als in de klassieke muziek actief. Het pianoconcert was zijn meest succesvolle orkestpartituur maar behaalde nooit de bijval die de componist verwachtte. Foulds vertrok gedesillusioneerd naar India en werd (ten onrechte) vergeten.

Apocalyptisch hoogtepunt van James MacMillan
Henry Purcells vier odes aan St. Cecilia, de beschermheilige van de muziek, vormen highlights in het Britse componeren. Toen het blad BBC Music in 2002 tien jaar bestond, nodigde het zeven componisten uit ieder een variatie te schrijven op een thema uit de meest briljante Ode. Colin Matthews gaf zijn collega’s het karakter van de diverse variaties aan. Zo ontstond een kleurrijk en tóch samenhangend geheel.

Van 2010 tot 2013 was James MacMillan vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie, en veel van zijn werk klonk niet toevallig in ZaterdagMatinee. In Woman of the Apocalypse interpreteert de Schot niet de teksten uit het Bijbelboek Openbaringen, maar heeft zich laten inspireren door de vele beeldende kunstenaars die deze vrouwenfiguur hebben vereeuwigd. Een soort schilderijententoonstelling waarvan het laatste doek, ‘The Coronation’, culmineert in een apocalyptisch hoogtepunt.

PROGRAMMATOELICHTING

Hannes Minnaar en drie Nederlandse premières

Download programmaboekje

Bestel kaarten

Datum:
zaterdag 22 september 2018 14:15 - zaterdag 22 september 2018 16:30

Locatie:
Concertgebouw Amsterdam

Omroep:
NTR